Vége a nyárnak, vége mindennek? - Mabon, a betakarítás ideje

Forrás: Thinkstock -
asztrológia ezoterika napéjegyenlőség ünnepe mabon horoszkóp
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amikor már nem a kánikula az úr, hanem a borongós idő nyer teret, akkor sok minden megváltozik a természetben, így a lelkünkben is. Amit az év eddigi időszaka beérlelt, azzal ideje szembenézni, levonni a következtetéseket, elraktározni, ami jót tanultunk a történésekből, és szélnek ereszteni a rosszat.

Nagy a harc a győzelemért

Tulajdonképpen mégis remek az élet, hisz a Teremtő a tél után tavaszt, nyarat, majd csodás őszt alkotott meg. Elérkezett az igazi érzékek évszaka, az elmúlás ideje. Íz- és illatkavalkád tűnik fel mindenhol, tök, körte, szőlő, alma, dió – gyümölcsök garmada, bor, bogyók, nedűk, hulló levelek.

Forrás: Thinkstock

Szeptember 23-án hivatalosan is vége a nyárnak, a Nap a Mérleg jegyébe lép, megéljük az őszi napéjegyenlőséget, a fény helyett egyre inkább az árnyék és a sötét veszi át a teret. A növények télre való felkészülésének látványos jele az őszi lombszíneződés. Pompás színkavalkád, széles ízrepertoár, érzékeket megmozgató illatok ölelik körbe mindennapjainkat. Ennél szebbet nem is kívánhatnánk az előtt, hogy visszavonulunk a téli hónapokra, amikor elmenekülünk a szürkeség elől meleg fészkeinkbe. Így készít fel minket a természet a hideg napok látszólagos egyhangúságára. Ezek a remek ingerek összegyűlnek bennünk, erőt adnak, energiatartalékokat képeznek, és kitartásra sarkallnak. A sárga és a piros ezernyi árnyalata feltüzeli érzékeinket. A mézédes gyümölcsök, a különleges avarillat, a kertünk és a nyilvános terek látványos átalakulása sok mindent eszünkbe juttathat. Emlékezetünk telítődik a természet csodás látványával, lesz mire emlékeznünk karácsonykor, majd a tavasz első jeleit várva.

Az őszi napéjegyenlőség a földanya ünnepe, egyben a megnyugvásé. A másik neve Modron, a termékeny, walesi földanya, a fiatalság kelta istenének, Mabon édesanyjának a tiszteletére. Mabon a vadászat istene is, aki felügyeli a szerelmet és a termékenységet.

Forrás: Thinkstock

A kelták az őszi napéjegyenlőséget Mabonról nevezték el. Betakarították az utolsó termést is, majd hálát adtak ezért a Földnek. Máglyákat gyújtottak, mézsört ittak, oltárokat emeltek, terméseket, gyümölcsöket, virágokat, kenyeret helyeztek rájuk, s így ünnepeltek. Ősi szokás szerint elégették egy férfi bábuját a szántóföldön. Ez a szokás nem emberáldozat eredetű, hanem a gabonaisten testének rituális megsemmisítése.

Könnyű szertartások erre az időszakra:

- Csoportos meditációk mezőkön, erdőkben.
- Séta és ima a természetben.
- Levelek, magok, bogyók gyűjtése, otthonaink díszítéséhez, varázsláshoz.
- Tűzgyújtás, rossz szokásaink elengedése az égbe.

Falevél-varázslat

A hagyomány szerint halott levelet bevinni a házba balszerencsét jelent. Nem igaz ez azonban a szél által az ablakon vagy a kitárt ajtón át befújt levelekre, ez esetben ugyanis különös szerencse éri majd az otthonod. Nem mindegy azonban, hogy milyen színű falevél érkezik hozzád.
- Sárga, arany (platán, nyárfa, nyírfa, szilfa, sárgabarack): a kommunikációs képességeket erősíti, valamint egy olyan üzenet várható, amely megváltoztatja az életed. A sárga vagy arany színű falevél például azt is üzenheti, hogy ideje változtatni rossz szokásaidon, valamint elengedni a haragot, amit mások felé érzel.
- Narancs, rozsda (berkenye, bükk): keratív erők buzognak fel benned, valamint olyan lelkesedés születhet, amellyel eddig nem találkoztál. Óriási szellemi erők segítik terveid megvalósítását. Most jelölj ki célokat, és engedd el azokat, amelyeket nem tudtál megvalósítani, vagy túlnőttél már rajtuk.
- Piros, vörös, bordó (tölgy, juhar, kőris, meggy): a szenvedély érkezhet meg hozzád, esetleg a rég várt szerelem is bekopogtat a falevelek után. Ám a vörös falevél utalhat arra is, hogy elérkezett az ideje a gyógyulásnak. Engedd el azokat az érzéseket, amelyek gúzsba kötik érzékeidet. Engedd szélnek az elmúlt szerelmet, a csalódásokat, a veszteségeket, és tárd ki a szíved az új szenvedély előtt.
- Barna (tölgy): ez a szín a táplálkozás, táplálás színe a falevélmágiában. Amennyiben gyönyörű barna színű falevél hullik a padlódra, biztos lehetsz abban, hogy nem szűkölködsz a télen, valamint hogy bőségesen tudod majd táplálni szeretteidet is.
Ha nem csak várod a szerencsédet, de szeretnéd elő is idézni a jó változásokat, akkor a megfelelő színű falevelek gyűjtésével és koszorúba kötésével bevonzhatod mindazt, amire vágysz. Ekkor azonban a falevélkoszorú szigorúan a házadon kívül maradjon, az ajtóra akasztva, vagy akár csokorba kötve az ablakpárkány külső peremén. Fontos, hogy a falevelek rendezése közben tudatosítsd magadban azok jelentését, és ha nem is mondod ki hangosan, de tudd, hogy milyen változásokat szeretnél a falevélmágia segítségével megidézni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.