Október legvégén kezdődik a Samhain - mágikus nap, amikor megnyílnak a kelta tündérdombok

Forrás: Thinkstock -
kelta mágia ezoterika napforduló Samhain
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az év legmágikusabb éjszakája címet is elnyerné, ha lenne ilyen verseny. Egy olyan pillanat, amikor a határok megszűnnek, közelebb kerülünk másokhoz, önmagunkhoz, s könnyűszerrel a túlvilághoz is. Az energiák, a gondolatok másképp működnek: a jóslások és mágiák ideje ez.

A gael nyelveken - az ír, skót, manx nyelveken - beszélő népeknél samhain a november hónap elnevezése, egyben a kelta kultúrkör egyik legjelentősebb ünnepe. Október 31-én sötétedéskor kezdődik és másnap, november 1-jén végződik. Az ünnep minden kelta eredetű nép hagyományaiban fennmaradt, és különféle újpogány vallásokban, például a wiccában is jelen van.

Forrás: Thinkstock

Csak tél és nyár létezik

A kelták az évet két fő részre osztották. Samhain jelentette az újév, egyben a tél kezdetét, hitük szerint a sötétség (sötétedés) megelőzte a világosságot. Az év másik fele Beltaine ünnepével kezdődött, május 1-jén - ez a nyári "szezon". A tavasz és az ősz gyakorlatilag nem létező fogalmak.
Samhain napján, éjszakáján a világ rendje felborul, szinte teljesen eltűnnek az itteni és a túlvilág (természetfeletti) közötti határok. A sídhk - a tündérdombok - megnyílnak, így pedig az emberfeletti lények és a halottak szabadon járhatnak-kelhetnek.
A kelta társadalmak körében ez az ünnep jelentette a mezőgazdasági munkák befejezését, a lecsendesedést, a pihenés első napját – eredményképpen pedig az örvendezést és a hálát. Az írek – hasonlóan a mi karácsonyi szokásunkhoz - házról házra jártak csoportosan kántálva, a rontó szellemek elűzését kitűzve célul.

Rúnakövek, tükörsuttogás

Ehhez az ünnephez rengeteg szertartás kötődik, az egyszerűtől az összetettig: az örömtüzek gyújtása mindenhol jellemző volt, a család körbeülte a tűzhelyet, és kísértethistóriákkal szórakoztatták egymást. A különböző jelekből való jövendőmondás is vendég ekkor a házaknál, a rúnakövek, kártyák, tükörsuttogás, almajóslás mind fontos szerepet kapott.
Az ünnep legkiemelkedőbb jelképei a töklámpás és az alma. A töklámpával tartották távol maguktól ezen az éjjelen az ártó szellemeket, az alma pedig a termékenység és az élet szimbóluma.

Forrás: Thinkstock

Így tedd teljessé az ünnepet

A halottak szellemei ezen az éjjelen eljönnek, ezért gondoskodnunk kell szeretteink szelleméről, úgy, hogy megvendégeljük őket. Tegyünk fel külön terítéket számukra a vacsoránál. Ez különösen azon halottainkra igaz, akiktől az elmúlt egy év során búcsúztunk el. Az írek régi hite szerint még a föld alól is előbújnak mindenféle lények, velük szemben úgy védekezhetünk, ha ijesztő formájúra faragott töklámpást állítunk az ablakba, udvarunkba, kertünkbe, s folyamatosan égő gyertyát helyezünk bele.

Mit hoz a jövő? - Derítsd ki mágiával!

- A kelta hit szerint ezen a napon és éjjelen szabad szeánszot ülni, szellemeket idézni, tarotkártyát vetni, vagy más módon jósolni. Az ekkor, a tükör előtt elsuttogott kívánságaid garantáltan teljesülnek.

- Aki először harap almába a hajadonok közül, az köt házasságot az újévben elsőnek! Hámozz meg egy almát úgy, hogy a héja egybefüggő csíkban megmaradjon, s ezt a héjat dobd a hátad mögé a jobb vállad felett. Amikor földet ér, a héj kunkoraiból kiolvashatod jövendőbelid nevét.

- Miközben a kedvesedre gondolsz, dobd egy alma teljes magházát tűzbe! Ha a magház hangosan reccsen, biztos, hogy megvan a viszonzás, ám ha némán ég el, a szerelem megkérdőjelezhető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.