karácsony rokonság párkapcsolat szülő anyós após utálat ünnep család szerelem kapcsolat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Most, hogy néhány napot, vagy órát ismét a párod családjával töltöttél, felmerülhetett az az eddig szőnyeg alá söpört probléma, hogy szerelmed szülei valójában nem igazán kedvelnek téged. Ha jót akarsz magadnak és a párkapcsolatodnak, jövőre ne válaszd a csendes megalkuvást! A Life.hu segít, hogyan kezeld a helyzetet! Két éve ez volt a kedvenc cikketek, reméljünk idén is a segítségetekre lesz. 

Nem csoda, ha sokunkat hideg zuhanyként ér, amikor a várva várt udvarias szavak, mosolygós tekintetek helyett egy abszolút elutasító, negatív közegbe csöppenünk. A kiközösítés jelei elég egyértelműek: az összeszorított ajkakból, goromba pillantásokból, hátunk mögött susmusolásból és cinkos tekintetekből azonnal rájöhetünk, hogy itt valami nagyon nem stimmel. Ez az egyértelmű elutasítás persze rekordgyorsasággal emészti fel a lelki tartalékainkat, arról nem is beszélve, milyen romboló hatással van a párkapcsolatunkra.

Forrás: Thinkstock

Azt csak kevesen tudják, hogy a megalkuvásnak olyan hosszú távú rizikói vannak, mint a csökkenő önbizalom, romló hangulati állapot, sorozatos párkapcsolati krízisek és szomatikus problémák. Ne sétálj be ebbe a csapdába, inkább kövesd tippjeinket, és jövőre változtass a hozzáállásukon!

1. Tisztázd magadban a helyzetet
Oké, csúnyán néznek és gorombák veled, ez viszont még nem jelenti azt, hogy feketelistán vagy náluk. Mielőtt még bármit is tennél, gondold csak végig: nem bántottad meg őket valamivel? Nem lehet, hogy valami miatt idegenkednek tőled? Lehet, hogy gátlásos családba csöppentél, vagy épp te vagy az, aki félénksége miatt szóba sem áll velük? Ha úgy érzed, direkt és alaptalan diszkrimináció ér, akkor gondolkodj el azon, milyen viselkedést vársz el tőlük, és mi az, amit te tudsz nekik nyújtani.

2. Tedd meg, ami tőled telik
Fontos számodra a jelenlegi párkapcsolatod? Szeretnél jóban lenni a leendő anyósékkal? Ha igen, akkor tedd félre a sértődést, és meg ne futamodj, amíg meg nem próbáltál minden eszközzel a bizalmukba férkőzni! Ne alázkodj meg, de azért ügyelj rá, hogy aktív legyél, amikor találkozol velük: kezdeményezz beszélgetést, kérdezgesd őket a munkájukról vagy a hobbijukról, mesélj nekik magadról, segíts a vacsorafőzésnél, közben pedig mosolyogj és légy nagyon türelmes! Ha jut rá lelki erőd, hívd félre valamelyiküket, és kérdezz rá, mi veled a probléma. Légy udvarias, de ha megaláznak, látványosan gúnyolnak, nyugodtan emeld fel a hangod, és állj ki magadért!

3. Beszéld ki magadból
Hogy a családja a te erőfeszítésed ellenére sem vesz téged emberszámba, az biztos a párodnak is szemet szúrt már, ezért nyugodtan dobd fel neki a témát egy nyugis estén. Ne hisztizz, ne kiabálj, és ne vádaskodj, inkább mondd el, mit tapasztalsz, milyen bántó és milyen rosszul esik neked, hogy így viselkednek veled! Kérdezd a véleményét, a tanácsát, kérd meg, hogy beszéljen a családjával és segítsen neked megoldani ezt a kényes helyzetet!
Forrás: Thinkstock
4. Add fel az elvárásaidat
Évek óta harcolsz azért, hogy befogadjanak, de semmi nem segít? Bármilyen nehéznek is tűnik, eljött a pillanat, hogy feladd az elvárásaidat és elfogadd a helyzetet. Nem kell emiatt szakítanod a pároddal, elég, ha a családjával való kapcsolatod kötelékén lazítasz. Ha nem látnak szívesen, akkor beszéld meg a pároddal, hogy mostantól kihagyod a közös ünnepeket, és nem erőlteted tovább a jó viszonyt. Persze nem árt, ha lelkileg is megedzed magad: ne tekints erre a dologra személyes sérelemként, és ne ettől tedd függővé a családi boldogságodat!

Oláh-Szijjártó Linda, pszichológus

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.