párkapcsolat szex fiatalok tini szexualitás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mit keres egy 14-15 év körüli tinilány éjjel a városban? Miért van 25 évesre sminkelve, és miért kiforrottabb a furulyatechnikája, mint bármely 25 évesnek? Két fiatallal beszélgettünk szexualitásról, védekezésről, szokásokról.

Döbbenten hallgattam a minap két 14 éves lány beszélgetését. Ahelyett, hogy az aktuális nagy Ő-ről vagy valamelyik kedvenc együttesükről beszélgettek volna, bizony épp az orálozási szokásaikat osztották meg egymással - az éjszakai buszon. Persze azon teljesen felesleges rágódni, hogy a "mai fiatalok" mennyire érettek testileg, mert ezen változtatni nemigen lehet. A probléma nem is a testi érettséggel, hanem a még formálódó, gyermeki lelki világgal van. Illegnek-billegnek, utánozzák a szexi celebeket, s mivel a média egy az egyben a tinik "uralmát" hirdeti mind a zeneiparban, mind a modellvilágban, sok fiatal azt hiszi, hogy teljesen rendben van az, amit csinál. Vegyük például a különböző közösségi portálokat, ahol kihívó, provokatív képekkel hirdetik szexis alakjukat a lányok, deltás izomzatukat a fiúk. Minden előrébb tolódott időben: a csajozás/pasizás, a buliba járás és természetesen ezzel együtt a szexuális élet kezdete is. Egy gimnazista lány és egy postaforgalmi szakközépiskolás fiú vallott nekünk a tinik szexuális szokásairól.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]



"Szüzesség" - az mi?

Volt valamikor egy olyan teória, miszerint jó olyan emberrel átesni a tűzkeresztségen, akiben megbízunk, akivel olyan szintre jutott a kapcsolatunk, hogy már csak az igazi szeretkezés hiányzik. Magyarországon 2000-ben a tinik átlagosan 16 és 22 éves koruk között veszítették el a szüzességüket. A fiúk persze mindig előrébb jártak kicsit ilyen téren. Ez az arány tíz év alatt 14 és 20 év közé tolódott, és a lányok megelőzték a fiúkat. Először ez a kétévnyi eltolódás nem tűnik durvának, de nagyon is az, ha belegondolunk, hogy milyen egy átlag 14 éves GYEREK. Mert ők még bőven azok. A havercsajok pedig szívesen kisegítik a fiúkat? És vajon az anális szex nem igazi szex? És hol marad egymás feltérképezése, a gimis "maszatolások", ártatlan "tapizások"...?!

Kinga (16)
"Nálunk az osztályban már sok mindenki túl van a dolgon, sőt volt, aki már gimi előtt is szexelt. Persze nem "teljesen", de petting az volt. Én még nem csináltam. Nem tartom magam érettnek hozzá, pedig volt már 1 éves kapcsolatom. A srác nagyon akarta, de én nem mentem bele, ezért is lett vége. Szerintem várok még vele. Pár osztálytársam viszont már a Káma Szútrát is újraírhatná. Lívia például masszázsszalonba jár. Tudod, igaziból ez nem is masszázs. Mivel Lívia számára fontos a vallás meg a szüzesség, a fiújával minden van, csak behatolás nincs. De szájjal meg popsiba csinálják mindig. Livinek így nincs lelkiismeret-furdalása."

Szilárd (16)
"Szex? Hát az megy! 14 voltam, mikor először fektettem le egy lányt. Azóta még két csajjal voltam. Az első volt a legjobb, egy 22 éves bombanő. Ő aztán tudta, mi a pálya. Mostanában nincs barátnőm, de néhány havercsaj kapható cumizásra, ha épp ők is "szexéhesek". Akkor miért ne?"

Nálam vagy nálad?

Magától adódik a kérdés: vajon az éppen a gyerek és felnőtt állapot között lévő fiatalok hogy oldják meg a légyottokat? Tiltanak-e még a szülők? És ki, mennyit füllent otthon?

Kinga (16)
"A barátommal, akivel 1 évig jártunk együtt, nem aludtunk egymásnál. Nekem anyu megengedte volna, mert bízik bennem, de apu semmiképp. Az expasim szülei pedig elváltak, és kisebb gondjuk is nagyobb volt ennél. Egyszer, mikor apu üzleti útra ment, együtt aludtunk, nálunk, de hosszas előjáték után leálltunk. Egyébként a srác épp ebbe unt bele, hogy mindig belekezdtünk, és csak egy pici hiányzott."

Szilárd (16)
"Fanni, a 22 éves első szexpartnerem albérletben lakott, így nem volt gáz megoldani a szexelést. A másik kettő már neccesebb volt. Féltő szülők, meg kb. ők is féltek. De végül az ilyen dolgokat mindig házibulikban oldjuk meg. Kinevezünk egy "szobát", ahol mindent lehet csinálni. A gyors dolgok...? Nos, még a suli wc-ben is mehetnek. Vagy a parkban, vagy a diszkóban."



Forrás: [origo]
Forrás: [origo]



Fő a biztonság?


A középiskolákban, sőt már általánosban is, sok felvilágosító előadással, füzetkével, tanácsokkal találkozhatnak a fiatalok. A drogprevenció, a szexuális úton terjedő beteségek és a terhesség elkerülésének alapos átbeszélésére egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az oktatásban. Nem hiába, hiszen Magyarországon egyre növekszik a HIV-fertőzöttek, illetve az abortuszok száma is, egészen fiatal korban. A frissen "beérett" srácok nehezen látják be, hogy a szexelésnek bizony sok kockázati tényezője van. De hogyan érnék fel ép ésszel, ha az egész szexualitást egy szupermenő játéknak fogják fel? A jó játékokban pedig maximum kimaradsz egy dobásból, de nem maradsz a börtönben...

Kinga (16)
"Nálunk is sok előadás volt szex és drog témában, de tudod, ilyenkor nem figyel senki sem oda, maximum, ha csinos lányok vagy helyes pasik tartják, de ez ritka. Az osztályban a lányok mindig a terhességtől rettegnek, nem a betegségektől. Ez olyan, mint a baleset. Amíg nem veled történik, nem hiszed el. Livi szuper anális módszere pedig nem jön be mindenkinek, pedig szerinte a legjobb védekezés. Sokan szednek bogyót, de a gumi nem túl népszerű. A fiúk azt mondják, nekik úgy nem is jó, a lányok meg készségesek. Vagy bogyó, vagy "óvatosan" csinálják. Tudod... a vége előtt kiveszik. Nem túl megfontolt módszer."

Szilárd (16)
"Anyám, mikor rájött, hogy a kisfia már nem is olyan kicsi, vett nekem egy csomó kotont, és azt mondta, hogy csak annyit kér, hogy használjam. Van egy haverom, aki múltkor valami elég durva betegséget nyelt be, na én nem akarom, hogy pöttyös legyen a rudim. Szóval gumi mindig van. Kivéve persze, ha oboa van. Akkor minek? Nem is éreznék semmit. Amúgy Fanni, az első barátnőm, ő gyógyszert szedett. Ezért jobbak a 18 fölötti csajok, mert gondolnak erre. Mondjuk, a bogyótól ugyanúgy lehet még bajom. Szóval hallgatok anyámra: a gumi a legfontosabb!

Hogyan tovább?

Lassan nem tudjuk eldönteni, hogy a szórakozóhelyen hány éves fiatalok szórakoznak, mert a smink és a macsós ruhák megtévesztőek. Egymást is megtévesztik a felnőttes viselkedéssel, és olyan játszmákba kezdenek - túl hamar -, amiket lehet, hogy később nagyon megbánnak majd. Hiszen, ha egy 15 éves már aktívan szexuális életet él, mi lesz vele, mire családalapításba kellene kezdenie? Lehet, hogy megunja a kis játékokat, mert túl hamar kezdte. Sok lányon már most meglátszik az éjszakázás, a túlfűtött életmód. A fiúk pedig egy ideig pont a "tapasztalt" lányokra buknak, de mikor kicsit benő a fejük lágya, inkább a különlegeset, az ismeretlent keresik. Sokkal izgalmasabb egy boríték, amiben nem tudjuk, mi van, mint egy gyűrött, többször eltépett, megsárgult darab.

Mit tehetnek a szülők?

Türelemmel és szeretettel kezeljék cseperedő gyerekeik furcsaságait. A felvilágosítás manapság igen elavult, de ha másról nem, a védekezésről mindenképpen beszélni kell. Igenis le kell ültetni a gyereket, és elmesélni neki, hogy milyen következményekkel járhat, ha nem figyel oda. Valamint oda kell figyelni a fiatal felnőttek szórakozási szokásaira. Semmiből nem fognak kimaradni, ha 1-2 évvel később kezdik a bulizást. Egy 14 éves tininek semmi keresnivalója nincs éjszakai lokálokban, klubokban. Nehéz a srácokat visszafogni, de ha nem minden a maga idejében történik, könnyedén válhat belőlük meggyötört, kiégett, túl sokat látott felnőtt. Az pedig senkinek sem jó, hiszen a jövő nemzedékéről beszélünk. Vigyázzunk hát, ne engedjük őket elkallódni!

Kamaszvélemény - Tünci (17)
A szex jó, miért ne csinálnánk? Csak meg kell válogatni azt, hogy kivel, mikor, hol. Egy 14 éves kislánynak még semmi köze az egészhez. Maradjon otthon, vagy maximum igyon meg egy sört a barátaival és érjen haza tízre. Rohadt idegesítő, hogy minden szórakozóhely tele van tökig kisminkelt kislányokkal és a rájuk tapadó kopaszodó negyvenes formákkal. Ahogy mondják, az ő korukban én a fogamat vesztettem el, nem a szüzességemet. Nem egy barátnőm van, aki még mindig vár az "igazira", mert igenis fontos nekik, hogy akivel először csinálják, az jelentsen nekik valamit, és ne csak olyan "legyünk-már-túl-rajta" érzése legyen az egésznek. Nem mondom, hogy mindenki kövesse a példájukat, én sem tettem, de azért nem mindegy. Mert én sem hittem el, de ezerszer jobb azzal csinálni, akit szeretsz. Mellesleg kisebb az esélye, hogy összeszedsz valami ronda betegséget. Jó, ott a gumi, de a legtöbb srác azt mondja, azzal nem érez semmit, ezért a lány szedjen gyógyszert, végül is neki lesz belőle baja. Ami kicsit ciki, hogy a fiúk így gondolják, de tényleg a gyógyszer a legjobb megoldás. Az nem tud kiszakadni, és nem kell 72 órás tablettáért elpirulva állni az ügyeleten. De a legfontosabb kérdés szerintem akkor is az, hogy van-e valaki melletted, akiben megbízol...

Kovács Ottília

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.