Ideálokat kergetnek a mai szinglik?

szingli párkapcsolat társkeresés szerelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ki egyszer, ki tízezerszer, de mindannyian elképzeltük már a férfit, akinek gyermeket szülnénk, és akit - jó esetben - egy életre választanánk. Néhány leányálom szépen beteljesül, vannak azonban olyanok is, akik napról napra magányosan töltik az estéiket. A szinglik tényleg ideálokat kergetnek, vagy már rég belefásultak a lélekölő pasivadászatba?

Akkor és most

A nemi szerepek még a század elején is fekete-fehérek voltak, mára azonban gyökeresen megváltoztak. Amíg régen például a család akarata és az azonos társadalmi rétegbe tartozás volt a házasság fő szempontja, addig ma már a nők egyre több mindent szeretnének kiharcolni maguknak, és általában meg is kapják, amire vágynak: a tökéletes függetlenséget. A gyengébbik nem számára már nincsenek határok: lehetnek felsővezetők, híres tudósok, világutazók - a képlet tehát megváltozott, a nők életének valós céljai lettek. De hová lettek a nők életéből a férfiak?

iStockPhoto
iStockPhoto


Kovács Peti kontra George Clooney

Ma a férfiak helyett sokszor a nőké a kezdeményező szerep - flörtben, szexben, sőt már a leánykérésben is. A teremtés koronái elkényelmesedtek, és ha szembekerülnek egy valódi, meghódításra váró hús-vér nővel, akiért küzdeni kell, akkor hanyatt-homlok menekülnek. Sokszor meg lehet nézni az Igazából szerelem című filmet, lehet George Clooneyról vagy Edward Cullenről álmodozni ideig-óráig, de attól még az esték magányosan telnek majd szingliként. Beke Irina, a First Class Társkereső Iroda vezetője és tulajdonosa 22 éve él boldog házasságban, és naponta találkozik igazi társra vágyó férfiakkal és nőkkel. Szerinte a megoldást a következők jelentik: "Ma a legfontosabb, hogy egy nő valóban nőies legyen - a szó minden értelmében. A 'fogadj el olyannak, amilyen vagyok' remekül hangzik, de a sikertől nagyon messze van. Egy nőnek, ha tényleg fel akarja kelteni egy igazi férfi érdeklődését, igenis tennie kell önmagáért. 'Lementem a sarki közértbe egy ócska melegítőben, zsíros hajjal, amikor belefutottam Péterbe, aki azóta ma a férjem' - az ilyen és ehhez hasonló történetek ritkák, mint a fehér holló. Az esetek nagy többségében, ha valódi, hús-vér férfira vágyunk, akkor csak úgy lehetünk sikeresek, ha kitörünk a vágyálmokból, és nekilátunk kibontani a bennünk szunnyadó igazi nőiességet."

Hogyan kezdjünk hozzá a társkereséshez?


Beke Irina szerint szerint a nőknek már fiatalon meg kellene tanulniuk azt, hogy melyek az alapvetően férfias tulajdonságok: "Reálisan látniuk kell, mire képesek a férfiak, hogy később ne támaszthassanak irracionális elvárásokat az ellenkező nemmel szemben. De az ideális társ megtalálásához valós önismerettel kell rendelkezni. Ha valóban ismerjük önmagunkat, az erényeinket és a hibáinkat, és nem rózsaszín szemüveget viselve ácsorgunk a tükör előtt, akkor már megtettük az első lépést a párkeresés rögös útján. Sokat segíthet az is, ha végignézzük eddigi kapcsolatainkat: vajon minden eddigi párunk kísértetiesen egyforma volt, netán tökéletesen különböző férfiakkal próbálkoztunk? Ha az előbbi vonatkozik rád, akkor képtelen vagy változtatni az elképzeléseiden, amelyeket minden bizonnyal újra kell gondolnod. Ha azonban semmi közös nincs eddigi párkapcsolataidban, akkor még te magad sem tudod, mi lenne a jó neked. Ebben az esetben érdemes egy valóban őszinte, képzeletbeli listát készíteni, és reálisan összeszedni azokat a tulajdonságokat, amelyek számodra fontosak álmaid férfijában."

Ne add fel a reményt!

Keressük, kutatjuk és akarjuk az ideálokat, de ne feledjük, hogy veszélyes játékot űzünk. Más dolog vágyni valakire, akinek pillantásától felforr a vérünk, ugyanakkor vicces, humoros és maga a tökély, és egészen más az, amikor a sok-sok elvárástól már azt sem tudjuk, mit vagy kit is akarunk igazán. Próbáljunk meg rajongani, de ne követelni, listát írni a tökéletes pasiról, de azt nem kőbe vésni, és ha valóban nyitottak vagyunk, akkor kizárt dolog, hogy ne találjon ránk a szerelem.

iStockPhoto
iStockPhoto

Gazdag Enikő, pszichológus véleménye

Az ideális pár megtalálásához elsősorban önismeretre van szükség: ki vagyok én, milyen értékek fontosak számomra, mit akarok az élettől. Ha ezzel tisztába jön a párra vágyó nő, világos lesz számára, hogy milyen típusú férfi lehet a társa, milyen attitűdök fontosak a számára (pl. higgyen Istenben, vagy sportoljon, stb.), amely a másikban is nélkülözhetetlen, hogy meglegyen. Az előző párkapcsolatok jó tapasztalatok is egyben: kivel, miért és miben illett össze az, aki társra vágyik, és milyen tulajdonságok, attitűdök azok, amelyeket nem tud az illető a másikban tolerálni (pl. lustaság, kevés ambíció stb.). Ezt felfoghatjuk egy "puzzle"-nak is: az eddig párkapcsolatok adják a kirakó darabkáit, ebből rakható össze a Nagy Ő pontos listája. A társ megtalálásához elengedhetetlen még az is, hogy a szinglinek legyen "hely" az életében egy tartós elköteleződés számára, hiszen hiába vágyik valaki társra, ha minden perce le van kötve, pl. mindig dolgozik, vagy barátnőkkel tölti az idejét, és így egy teljes értékű párkapcsolat sem fér bele az életébe. Ilyenkor "botlanak" bele a szinglik hasonlóan elköteleződésre még nem érett párba, pl. nős férfiba. Nagyon fontos az is, hogy a szingli, amellett, hogy megteremti az életében a helyet a társnak, el is képzelje azt, hogy milyen is legyen a Nagy Ő. Ideálokat nem érdemes kergetni, a hús-vér férfinak vannak hibái, nem mindig tökéletes, és nem is halhatatlan (mint Edward Cullen), szokott néha beteg is lenni, vannak problémái, de ez ugyanúgy jellemző bárkire. Az önelfogadás fejlesztésével a másik hibáinak az elfogadása is könnyebben megy.

Szakértőnktől ítt kérdezhetsz!
És még: www.gazdageniko.hu

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!





Miért buknak a pasik a kívánatos anyukákra?http://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20101021-miert-buknak-a-pasik-a-kivanatos-anyukakra.htmlFeleségül veszel, mert azt mondtam!http://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20101020-felesegul-veszel-mert-azt-mondtam.htmlMiért választanak a nők lúzereket?http://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20101109-miert-valasztanak-a-nok-luzereket.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.