párkapcsolat illat pasi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szeret, nem szeret? Avagy arról, hogy az élet nem ismeri a kiszámolósdit! Még ha tudjuk is, hogy így van, akkor is hajlamosak vagyunk rá, hogy kényelmi okok miatt éppen az ellenkezőjét higgyük...- legalábbis akkor, ha az jobban illik a pillanatnyi nagy világbékénkbe.

Thinkstock
Thinkstock

Életünk valószínűleg legambivalensebb kapcsolata nem a szüleinkhez, a családunkhoz, gyerekeinkhez, kollégáinkhoz vagy akár barátainkhoz köt. Nem. Hanem ahhoz a tényhez vagy valósághoz, amit "Véletlen" néven ismerünk. A véletlen örök magyarázatául szolgál mindannak, ami szerencsénkkel vagy balszerencsénkkel jár együtt. Még akkor is, ha tudjuk, hogy az az elhibázott 11-es annak a néhány elmaradt edzésnek köszönhető.

A Tennessey Egyetem kutatói utánajártak, mennyire mélyrehatóan kereshetjük magunkban az események hátterét!

A szerelem nem véletlen!

A szerelem romantikus mennybéli összeesküvések eredménye lenne? Csak a szerelmes dalokban. A valódi életben a kémia játssza kettőnk között a legfontosabb szerepet. Ezért a partnerválasztásnál semmiképpen nem a véletlenre kellene bíznunk magunkat, hanem az orrunkra és a szaglásunkra! Az a bizonyos pillanat, amikor megindul a Föld és pillangók szárnyalnak a gyomrunkban, csakis a kémiai vegyületek összjátéka valójában.


Tippünk: Te milyen illatra indulsz be? - Nézd meg videónkat!



Tetszik a szagod!


Hogy kell ezt érteni? Egy rakat molekula elindul a kiszemeltünk irányába, és ha az ő molekulái az enyémmel keveredve valami klassz új vegyületet alkotnak, akkor már szerelembe is estünk? De mitől tökéletes valaki molekulája? A velünk szemben állótól!

Thinkstock
Thinkstock

Na nem attól, hogy Calvin Klein vagy Dior ihlette-e az illatunkat, hanem hogy milyen a velünk született karakterisztikus illatprofilunk. Minél különbözőbb illatokkal találkozunk, annál élesebben tudjuk meghatározni a tetszésindexünk határait. A Berni Egyetem professzorai kísérletük alapján arra a felismerésre jutottak, hogy a nők annál inkább kedvelik egy férfi illatát, minél jobban hasonlít a sajátjukéhoz. Fordítva viszont épp az ellenkezője igaz, minél inkább eltér a nő illata a férfiétól, annál attraktívabbnak tűnik.

Dominóérzés

Ha a szaglásunk rábólint a velünk szemben álló illatára, következnek azok az agyhullámok, melyek az illat által stimulálva lettek. Dopamin és endorfin termelődik a szervezetünkben és végül a szerotoninszintünk a föld alá süllyed. Ez a folyamat nehezen érthető, hisz a szerotonin egy boldogsághormon. A kényszerneurotikusok is alacsony szerotoninszinttel rendelkeznek - hogy mi az oka az alacsony szerotoninszintnek, a rózsaszín köd-e vagy az, hogy kényszerneurózisban szenvedünk, mindenki döntse el saját maga. A friss szerelmesek úgysem akarnak mindennek a végére járni, nekik elég: "ah, igen, ez szerelem volt első... hm, látásra?"

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


És még:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.