párkapcsolat férfi szakítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vajon miért hagynak el bennünket? És mi másokat? Sok minden eszembe jut erről, de a rengeteg ok közül egy valamit emelnék ki, ami szerintem az összes érv közül a legfontosabb: az adni-kapni egyensúly.

Mert az egyensúlynak nem szabad felborulnia. Sokan a férfiakat hibáztatják, becsapva érzik magukat, azt érzik, hogy egy álom véget ért. Ne feledd: bármi is történt veled, abban neked is fontos szereped van. Túl a veszteség fájdalmán gondold át, vajon mi lehetett a felelősséged abban, hogy a dolgok így alakultak.

A szerelmesek ígéretet tesznek egymásnak, egyfajta fogadalmat, hogy soha nem hagyják el egymást, de amikor kitisztul a kép, szóhoz se jutnak. A felek között nő a feszültség, az idillnek pedig vége.

Thinkstock
Thinkstock

A fiatalasszonyokból anyák lesznek, akik otthon maradnak, esetleg eltartják őket vagy dolgoznak, és mellette gondoskodnak a családról. A férfi egyre ritkábban van velük - ilyen-olyan okokkal. A rózsaszín világból szürke hétköznapok lesznek.

Ha úgy érzed, hogy vége a kapcsolatodnak, gondold át, hogy mit szerettél meg a másikban. Ne felejtsd el a kezdeti szép pillanatokat. Minden kapcsolatnak fontos része a másik méltóságának a tiszteletben tartása. Elváláskor tudni kell, hogy mi romlott el. Majdnem mindig a kezdeti lángolás múlik el, és megváltozik a felek közötti szexualitás is.

Párkapcsolati gondjaid vannak? Kérj tanácsot Carla Gallitól!



Vajon miért? Próbálj visszaemlékezni: mi az, ami annak idején összehozott titeket, vagyis ami miatt egymásra kattantatok. Azt a bizonyos első impulzust, ami tüzet gyújtott benned, azt kell megőrizni, és ha kezd elaludni, akkor bizony, ébren kell tartani.

Thinkstock
Thinkstock

Indiában, vagy egy hasonló kultúrában, az ősi tradíciók szerint nem válnak el a párok, hanem kitartanak egymás mellett, akármi történjék is. A szülők akaratának engedelmeskedve nem is hagyják el egymást sosem. A kultúrájuk szabályai segítik őket ebben.

Európában, vagy mondjuk így, a nyugati világban a fiatalok már nagyon korán szexuális kapcsolatot teremtenek. Összehozza őket egy társaság, egy jó érzés, vagy a szex. Nem gondolják át racionálisan a családalapítást, hanem érzelmektől vezérelve fejest ugranak a közepébe, mert tervek nélkül, de jön a gyerek. Amikor egy idő múlva csillapodik a szenvedély, akkor a férfi ül magába roskadva, nyakában a "csacsika család", és nem tudja, hogy mit tegyen.

Európa közepén nekünk se lenne szabad elfelejteni, hogy családot csak tudatosan lehet alapítani. Tudnunk kellene azt, hogy miért is vagyunk együtt. Ez fontos, erről beszélni kell! Nem szidható az a férfi, aki azt mondja: "Ki az, aki mellett ébredek? Csak szexelni akartam, és mire észbe kapok, már meg is született a gyerek, a lány pedig a hátrányára változott meg a szülés után."

Thinkstock
Thinkstock

A nő hízik, eltunyul, és nem tartja fontosnak, hogy vonzó legyen, mint ahogy korábban. A szülés után már "csak" anyák vagyunk és elfelejtünk nőnek lenni? Egy jó párkapcsolatban nagyon fontos az adni-kapni egyensúly. Ha az egyik ad, a másik csak kap, megbillen a harmónia, és párkapcsolati feszültség keletkezik. Ez a pozitív feszültség viszont arra készteti a másikat, hogy ő is viszonozza a másik érzéseit. A kapcsolat sikere azon múlik, hogy sikerül-e ezt az adni-kapni egyensúlyt megtartani. Ne feledd: amibe nem fektetsz energiát, az nem térül meg. De a másik véglet sem jó, vagyis, ha többet adsz a kelleténél.

Egy lány azzal keresett meg, hogy a párkapcsolatai sorra kudarcba fulladnak. Nem értette, hogy miért, hiszen mindent megtett, hogy a partnere boldog legyen. A beszélgetések alatt derült ki, hogy már a kapcsolat kezdetén a partnere kedvében akart járni minden áron. Túl sokat adott az érzéseiből, ami feszültséghez vezetett. Ilyenkor egy idő után az egyik fél ugyanis nem bírja a feszültséget, és inkább kilép a kötelékből. Ha tudjuk azt, hogy a kapcsolaton belül ki ad kevesebbet, akkor abból arra következtethetünk, hogy a partner inkább szabadságra vágyik. Figyelni kell az egyensúly megtartására: csak annyit kell adni, amennyit a partner még képes viszonozni. A kapcsolat működéséhez az is nagyon fontos, hogy legyenek közös célok, amelyekért mindkét félnek tennie kell.

De ha újra szingli vagy és fáj a lelked, nézz szembe az eltelt időszakkal, élvezd a szabadságot, lépj nagyokat az utcán, lélegezz mélyeket, vedd észre, hogy újra itt a tavasz és gondolkodj el azon, hogy hogyan tovább! Kalandra fel, az élet megy tovább! Ne azon szomorkodj, hogy mi nem adatott meg, hanem gondold át, hogy mi volt a tanulság, ami tovább gazdagítja az életedet. Ne a veszteségeiden bánkódj, hanem arra figyelj, hogy mire tanított az előző kapcsolat.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.