A kapcsolatromboló N-faktor - Az önimádat miatt vagyunk boldogtalanok?

párkapcsolat férfi szeretet szerelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mai párkapcsolatok egyre rövidebb idő alatt futnak zátonyra, aminek a leggyakoribb oka a partnerek túlzott hiúsága. A jelenség mögött egyes pszichológusok szerint a kapcsolatromboló N-faktor áll.

Thinkstock
Thinkstock

Én-generáció

Önimádó társadalomban élünk, és úgy tűnik, a nárcisztikus vonások napjainkban különösen jellemzőek. Amerikai kutatók tanulmányai szerint ma minden negyedik fiatal túlzottan énközpontú, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy a szülők túlságosan elkényeztetik a gyerekeket. A huszonévesek így már egészen korán megtanulják, hogy mennyire különlegesek és minden kizárólag körülöttük forog. A fiatalok példaképei a showbiznisz szereplői. A média világa tele van olyan nárcisztikus személyiségekkel, akik tovább erősítik a szépségkultuszt, a tökéletesség iránti vágyat, és szerepléseikkel egoizmust sugallnak.

Önző szerelem

Egy német pszichológuscsoport vizsgálatai szerint a megkérdezett fiatalok 70%-a átlagosan 3,5 évig él együtt a párjával, és a többség azért lép ki - viszonylag rövid idő után - a kapcsolatból, mert gyorsan elillan a szerelem. Dr. Bärbel Wardetzki német pszichoterapeuta "Eitle Liebe" című könyvében a párkapcsolatokat egyfajta tűzijátékhoz hasonlítja, ami az elején szemkápráztatóan ragyog, ám fényessége gyorsan halványul, majd hirtelen kihuny. Véleménye szerint a nárcisztikus karakter a párkapcsolatokban egy rendkívül gyakori jelenség, és hatalmas buktató. Sok férfi és nő nem rendelkezik stabil kötődési képességgel, magabiztosságot és kiegyensúlyozott személyiséget tükröz, ám e mögött komoly érzelmi gyengeségek és súlyos önértékelési zavarok húzódnak. A nárcisztikus személyiségű emberek szokatlanul önzőek, rendkívül követelőzőek, a kritikára túlzottan érzékenyek, és sokszor azzal próbálják rejtegetni hibáikat, hogy a tökéletesség látszatára törekszenek, ám valójában rettegnek attól, hogy kiderül, ők is sérülékenyek és vágynak a szeretetre.

Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!



Thinkstock
Thinkstock

Félix, oktató (31)

"Mielőtt bárki is azt gondolná, hogy csak a pasik lehetnek szuperegók, elárulom, hogy e tekintetben az exnőm viszi a prímet. Karrierista, számító, hideg nő volt, aki bárkin átgázolt, ha úgy kívánta az érdeke. Gyönyörű volt, és sokáig odavoltam a külsejéért is, de amikor az anyja megbetegedett, még a kórházba sem volt hajlandó bemenni, arra hivatkozva, hogy nincs rá ideje. Belegondolni sem merek, mi lett volna, ha megszületik a gyerekünk..."


Tipp! Így néz ki az VV5 új villája! Kattints a galériáért!



Nehéz velük együtt élni

A párkapcsolat fajtáját és módját nagy mértékben meghatározhatja, hogy a nárcisztikus személyiség önértékelése mennyiben függ a másik embertől. Amíg egy kiegyensúlyozott partneri viszonyban a kezdeti lángolás szakaszát a szeretet, a megbecsülés és a kölcsönös tisztelet fázisa követi, a nárcisztikus pároknál a mindennapok kihívásai komoly próbatételt jelentenek. Náluk a hiú szeretet dominál, amely saját önértékelésüket növeli, minden a személyes előnyökről szól, és nehezen kötnek kompromisszumot. Az ilyen típusú kapcsolatok azonban csak ritkán tartósak és kölcsönösen kielégítőek, az érzelmi manipulációk hatalmas belső feszültséget és lelki sérülést eredményezhetnek, amelyek a kapcsolat végét jelenthetik.

Thinkstock
Thinkstock

Anikó, óvónő (28)

"Bár tényleg sok pasi önző, azért az sem mindegy, hogy mennyire. Lehet, hogy mi, nők csak azért vagyunk kevésbé önimádók, mert ott van a génjeinkben a másokkal való törődés, az odaadás. A pasim a kapcsolatunk elején tényleg egoista volt, mert megszokta, hogy az előző barátnői állandóan körbeugrálják. Én alapból nem vagyok az a típus, aki nem tud érvényesülni egy férfi nélkül, és szerintem a kedvesemnek az elején nagyon imponált, hogy sokszor külön programokat szerveztem, és nem lógtam a nyakán. Nem mondom, hogy nincsenek fura dolgai (pl. állandóan a kocsijával bíbelődik), de tudom, hogy kompromisszumok nélkül nem megy, és senki sem tökéletes."


Lehet tartós egy ilyen párkapcsolat?

Dr. Bärbel Wardetzki szerint egy nárcisztikus kapcsolat (akár a férfi, akár a nő, vagy mindkettő nárcisztikus) esetén csak akkor lehet tartós a viszony a felek között, ha mindketten új utakat akarnak találni - együtt és egymásért. Ha képesek elfogadni a másikat olyannak, amilyen, és nem vetítik bele egymásba azt a személyiséget, akire vágynak. Akkor is működhet a kapcsolat, ha a felek kölcsönösen figyelnek egymás igényeire, és a viszony nem külsőségeken és grandiózus eszméken alapul, hanem valódi empátián és mély szereteten.

Thinkstock
Thinkstock

Zsófi, HR-vezető (33)

"Lehet, hogy másoknak sikerült, én feladtam a küzdelmet. 4 évig éltem együtt egy topmenedzserrel, aki állandóan csak a saját problémáiról beszélt, és soha nem kérdezte meg, hogy mi történik velem. Ha nem rajongtam érte, értéktelennek érezte magát és hetekig lehangolt volt. Egy idő után komoly önértékelési zavarokkal küszködtem, majd depressziós lettem, ám a pasimat ez sem érdekelte. Teljesen meggyűlöltem, és nem láttam másnak, csak egy kibírhatatlan szörnyetegnek. Szerintem az ilyen típusú emberek egyáltalán nem tudnak szeretni, és rémálom velük az élet."

Gazdag Enikő, pszichológus véleménye

"A nárcizmusra mindannyian kódolva vagyunk genetikailag, ám talán a férfiakra jellemzőbb, hogy az élet minden területén elismerésre vágynak, és olyan nőre, aki felnéz rájuk. A nárcisztikus férfiak hasonló párkapcsolati mintákat hoznak, s igen gyakran választanak borderline személyiségű partnert. Ugyanakkor a nőnek is önmagába kell nézni, hogy miért választ maga mellé egy ilyen típusú férfit, ami arról is árulkodhat, hogy hasonló nárcisztikus élményei vannak, mint a partnerének. Komoly önismereti munka szükséges annak kiderítéséhez, hogy vajon miért 'választanunk bele', ami olykor rendkívül fájdalmas szembesülés, ám hosszú távon csak így érhetünk el pozitív változásokat és boldogabb életet."

Tipp! Sztárok és gyermekeik mesepartija! Kattints a galériáért!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.