Pasik szakítás után - Miért tudnak gyorsan továbblépni?

párkapcsolat férfi szerelem felnőtt szakítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elválás sohasem könnyű, még a kezdeményező fél sem ússza meg lelkiismeret-furdalás nélkül. A férfiak, szenvedés ide vagy oda, mégis hamarabb képesek túllépni a szakításon, és új társ mellett keresni a boldogságot. Lássuk, miért.

A pasik szívtelen(ebb)ek?

Mégis hogy lenne szívtelen az a férfi, aki nem is olyan régen lehozta volna neked a csillagokat is az égről? Ha az exed már egy új kedves mellett éli is a napjait, ne gondold azt, hogy nincs lelke, vagy teljesen elfelejtett már. Egy kőkemény macsó éppúgy tud szenvedni, ha az egykori feleségét, barátnőjét új párjával látja, mint egy gyenge nő. A pasik általában nem az érzelmek hiánya miatt kezdenek bele hamarabb szakítás után egy új kapcsolatba, ennek sokkal egyszerűbb okai vannak.

Thinkstock
Thinkstock

Prózai okok

A férfiak elsősorban kényelmi szempontok miatt vetnek véget hamarabb az egyedüllétnek. Mert szükségük van egy társra, aki rendbe szedi őket és az otthonukat. Magyarán, aki főz, mos, vasal rájuk, és mosogat, kitakarít utánuk. Ebből a szempontból az sem zavarja őket, ha az új asszony a háznál nem feltétlenül álmaik nője. Ezzel szemben egy nő képes ellátni magát, és ha új kapcsolatba kezd, annak semmi köze ahhoz, hogy fogalma sincs a mosógép működéséről vagy a rántotta elkészítéséről.

A pasik önbizalma minden hiedelem ellenére sokkal alacsonyabb, mint a csajoké. Ezért tűnhet úgy, hogy a válás pillanatában már el is felejtett, és csak az új párja megtalálására koncentrál. A vad flörtölés azonban nem ellened szól, hanem a (valószínűleg) darabokra hullott önbizalmát akarja csajozással újraépíteni. Szakítás után, mi nők, általában először a barátnőinkhez rohanunk, hogy ápolják a lelkünket. A "kutyaharapást, szőrével" időszakhoz sokkal több időre van szükségünk. Az erősebb nem azonban ezen a téren is másképpen működik: a férfibarátságok legtöbbször nem a másik dédelgetéséről, kedveskedésről és az ex alapos kibeszéléséről szólnak. Így a pasiknak maradnak a hódítási kísérletek.

Ahogy a nők, úgy a férfiak sem szeretnek szenvedni - maximum egy kicsit. Egy új barátnő meghódítása, a friss kapcsolat, az új érzelmek és élmények azonban tompíthatnak a volt kedves elvesztése miatt érzett kellemetlenségeken. A fájdalom és a gyengeség érzése így szép lassan, hatalmas drámák nélkül elmúlik. A csajok ezzel ellentétben hajlamosabbak az önsajnálatra, az önmarcangolásra és a - lássuk be - felesleges szenvedésre. Nekünk több időre van szükségünk, hogy megrázzuk magunkat, erőt merítsünk, és új partner után nézzünk.

Nők: miért nem?

Hacsak nem az volt a szakítás oka, hogy a nő életébe egy új partner lépett, a csajok az elválás után tovább maradnak egyedül, mint a pasik. Igen, gyakran hónapokba, sőt, évekbe telhet, míg kiheverünk egy ilyen érzelmi sokkot. Akkor is, ha a szerelem már egyáltalán nem volt olyan rózsaszín, mint ahogy szerelmi bánatunkban idealizáljuk. A nők hosszasabban elemzik magukban és persze barátnői körben, hogy ki mit rontott el, és miért nem működött úgy a kapcsolat, ahogy kellett volna. Ez talán felesleges tépelődésnek tűnik, de úgy is megközelíthetjük a témát, hogy tanulunk a hibáinkból.

Thinkstock
Thinkstock

Még ha a szakítás után a lányok próbálják is lazán venni az életet, és a véget ért párkapcsolatból egy másikba ugrani, ha még nem ért véget az előző partner miatt érzett keserűség, borítékolható az újabb "köztünk vége mindennek". Így ahelyett, hogy érzelmileg felszabadulnánk, kezdődik az önsajnálat elölről. Még akkor is, ha pontosan tudjuk, ez a kapcsolat már a létrejöttekor halálra volt ítélve.

A szakítás és az érzelmi gödörből való mielőbbi kikecmergés azonban tanulható. Először is ne fogd fel a válást személyes kudarcként. Egy párkapcsolat vége - csakúgy, mint a kezdete - nem egy emberen múlik, hanem pontosan kettőn, egy nőn és egy férfin. Persze, ha hibáztál, ismerd be, legalább magadnak. Ha minden vétket az exed nyakába varrsz, te pedig vétlen áldozatnak hozod ki magadat, akkor nem tanulsz az esetből. Fárasztó, és nem is mindig vidám az eszmefuttatás, de ha tudod, mit hibáztál, könnyebben kiküszöbölheted, hogy újra elkövesd.

A három leggyakoribb válóok:

Ha tisztában vagy a három leggyakoribb válóokkal, az sokat segíthet egy újabb szakítás elkerülésében.

- Nagyon gyakran egyszerűen az egyik fél nem áll még készen egy komoly kapcsolatra, nem tudja a másikat és a közös életüket önmaga, a saját érdekei elé helyezni.

- Az ellentétek vonzzák egymást, de a nézeteltérések hamar megmérgezik az együttélést. A szerelem megóvása rengeteg kompromisszummal és áldozattal jár, ezeket meghozni pedig nem mindig egyszerű.

- És persze az örök szakítópróba, a harmadik felbukkanása. Akár te léptél félre, akár a párod volt hűtlen, a megcsalásnak legtöbbször oka van. Ha tudod, hogy miét kerested vagy kereste másnál a boldogságot, máris tudod, hogy ki miben hibázott, ami a véghez vezetett.

Thinkstock
Thinkstock

Nagyon fontos, hogy adj magadnak elég időt a véget ért kapcsolat megsiratására. Zárd le a múltat, tedd helyre az érzéseidet, az elmúlt szerelmet ne lásd többnek egy szép emléknél. Kimondva, kimondatlanul, engedd el az exedet, és ahogy ő is, te is kezdj minél előbb új életet. Egyedül, vagy az új pároddal, ezt te döntsd el! Ne érezd sürgetve magadat, hogy minél előbb bepasizz, a szingliség nem egyenlő a magányossággal!

A Life.hu tippjei:

A szakítást és az azt követő időszakot nem csak az új szerelem hajkurászásával könnyítheted meg!

- Beszéld ki magadból a fájdalmat, sírj, önts ki a szívedet a legjobb barátnődnek! Járj minél többet társaságba, hagyd, hogy a barátaid felvidítsanak, eltereljék a figyelmedet az összetört lelkedről.

- Sportolj! Edzés közben pillanatok alatt elfeledheted a borús gondolataidat, a testmozgás boldogsághormont termel, segít, hogy bombaformába lendülj, és ha eljött az ideje, a fitnesztermekben, a futópályán vagy az uszodában kiválóan lehet ismerkedni is!

- Utazz el! Akár egyedül, akár egy barátoddal, de indulj útnak! Egy ismeretlen város felfedezése közben, a rengeteg újdonság és furcsaság láttán akaratlanul is megfeledkezhetsz arról, ami a szívedet nyomja. Flörtölj a helyes külföldi pasikkal, jót tesz majd az önbizalmadnak!

- Újíts! Egyelőre ne új partnert válassz, hanem változtass meg néhány dolgot az életedben. Például rendezd át a lakásodat, fesd át a falakat, vagy próbálj ki új hobbikat, iratkozz be egy tanfolyamra, kösd le hasznos dolgokkal a figyelmedet.

- Változtass a külsődön! Új pasi, új frizura - tartja a mondás, de a szakítást is "megünnepelheted" egy új hajszínnel vagy fazonnal, de néhány új ruha, cipő, kiegészítő, sminkcucc is segít. Egy kiadós wellneszkezelés pedig egyszerűen csodát tesz!


Gazdag Enikő, pszichológus véleménye

Teljesen egyéni az, hogy ki hogyan dolgoz fel egy szakítást. A férfinak nehezebben élik meg általában, mint a nők, mert nekik kevésbé van lehetőségük arra, hogy kibeszéljék(verbalizálják) a helyzetet. Gyakran magukba fojtják, sőt sokszor egy másik kapcsolatba menekülnek. Ez nem jelenti azt, hogy nem gyászolják el az előzőt. Ha ez nem történik meg, akkor az később problémákat okozhat. Egyre több férfi keres fel válás előtt, közben, után, hogy a segítségemmel feldolgozhassa a történteket, és megértse, hogy mi történt. A férfiak is egyre nyitottabbak kezdenek lenni lelki dolgokra. A nők jobban kifejezik az érzéseiket, többet beszélnek a problémákról, de ez nem jelenti azt, hogy számukra nem ugyanolyan nehéz a szakítás. Tippek kapcsolat lezárása után: egy kicsit önmagában legyen az illető, hogy tisztába jöjjön azzal, hogy ki ő, mit szeretne, miért történt, ami történt. Fontos, hogy legyenek a személynek "kapaszkodói", olyan kedvtelések, hobbi, amit szívesen csinál, és érzi, hogy értékes, van értelme az életének. Fontosak a barátok, barátnők is, akár a család támogatása is, hogy érezze az illető, hogy nincs egyedül. Ne feledd: sosem késő szakember segítségét kérni, ha úgy érzed.

Szex last minute - Top 5 úti cél szingli csajoknakhttp://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20120821-szerelem-parkapcsolat-szex-last-minute-top-5-uti-cel.htmlEzt nézzük meg először a nőkön - férfiak vallomásaihttp://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20120817-szerelem-parkapcsolat-mit-nez-meg-a-ferfi-eloszor-egy-non.htmlÖrök hűség: kötelesség vagy hazugság?http://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20120731-orok-huseg-es-szex-a-parkapcsolatban-kotelesseg-vagy-hazugsag.htmlSzerinted mi számít megcsalásnak? - pasik vallomásaihttp://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20120717-szex-szerelem-parkapcsolat-szerinted-mi.html"Tíz éve szerető vagyok!" - A megcsalás pszichológiájahttp://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20120706-tiz-eve-szereto-vagyok-a-hazassagtoresmegcsalas-pszichologiaja.htmlMacskanő a hálószobában - Te milyen típus vagy?http://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20120614-macskano-a-haloszobaban-te-milyen-tipus-vagy.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.