Marie Curie szex férfi szerelem történelem Eleanor Roosevelt botrány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A történelem tele van szaftos pletykákkal, és a nagyközönség számára semmi sem izgalmasabb, mint azok a pikáns történetek, melyek főszereplői prominens személyiségek. Amikor híres nőkről van szó, néhányan nem büszkélkedhetnek makulátlan múlttal, és egyes esetekben a szerelmi ügyek véletlen vagy szándékos nyilvánosságra hozatala a fényes karrier végét is jelentette.

1. A szerény természetű "botrányhős" - Marie Curie (1867-1934)

A Nobel-díjas zseni férje halálát követően egy látványos szexbotrány kellős közepén találta magát, amikor 1906-ban szerelmi viszonyba keveredett a francia fizikussal, Paul Langevinnel. A titkos románc akkor derült ki, amikor a feleség felbérelt egy magánnyomozót, hogy bizonyítékot szerezve betörjön a pár párizsi szerelmi fészkébe. A detektív ellopta azokat a leveleket, melyeket Curie írt a szeretőjének, és kiszivárogtatta a sajtónak. A francia újságok természetesen egyből lecsaptak a témára, és a tudósnőt erkölcstelen nőszemélynek kiáltották ki, aki elveszi a gyerekeitől az apát. A helyzet annyira elmérgesedett, hogy egyik éjjel a hazatérő Curie-t feldühödött tömeg fogadta a lakása előtt, így gyorsan összepakolta a családját, és elmenekült egy barátjához. Eközben Albert Einstein is védelmébe vette a kutatót, de érvelése meglehetősen sértőnek tűnt, mondván, Curie-nek ragyogó intelligenciája van, de annak ellenére, hogy szenvedélyes természetű, nem elég vonzó ahhoz, hogy ilyen külsővel bárki számára veszélyt jelentsen.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

2. Az évszázad bűnténye - Evelyn Nesbit (1884-1967)

Amerika első szupermodelljének története hűen tükrözi Hollywood aranykorának ellentmondásait. A férfiak imádták, a nők olyanok akartak lenni, mint ő, de Evelyn Nesbitnek hamar rémálommá vált az élete. A századforduló legszexisebb társaságbeli hölgyének rengeteg udvarlója akadt, ám ő mégis a rendívül féltékeny és szadista Harry K. Thaw felesége lett, aki a pletykák szerint többször is megerőszakolta a modellt. Evelyn 1900-ban szexuális kapcsolatot kezdett a hírhedt nőcsábásszal és neves New York-i építésszel, Stanford White-tal. Néhány évvel később férjével épp egy színházi előadáson voltak a Madison Square Gardenben, ám Harry egész este gyanúsan viselkedett, és hosszú fekete kabátot viselt a szmoking alatt, amit nem volt hajlandó levenni. A férj az előadás vége előtt elhagyta a termet, majd a tetőteraszon találkozott az asszony szeretőjével, akit három lövéssel kivégzett. A tragikus esetet a szenzációéhes sajtó "Az évszázad bűntényének" nevezte, a hidegvérű gyilkos pedig azzal indokolta tettét, hogy White tönkretette felesége életét, és megérdemelte a büntetést.

en.wikipedia.org
en.wikipedia.org

3. A "pelenkás gyilkos" - Lisa Nowak (1963-)

A NASA korábbi űrhajósának bizarr szerelmi ügye brazil szappanoperába illő sztori. 2007-ben Lisa Nowak a Discovery űrrepülő kapitányával, a 41 éves nőtlen William Oefeleinnel bonyolódott szexuális kapcsolatba, ám kiderült, hogy a férfit gyengéd szálak fűzték az amerikai légierő tisztjéhez, Colleen Shipmanhez is. A féltékeny szeretőt a bosszú vezérelte, amikor 2007 februárjában houstoni otthonából 1600 kilométert autózott, hogy leszámoljon a vetélytársával. Az eset pikantériája, hogy Lisa bepelenkázta magát - ennek köszönheti a "Pelenkás gyilkos" gúnynevet -, mert így szeretett volna időt nyerni a vizeléssel. A tényleges konfliktusra a floridai repülőtéren került sor, ahol a nő követte riválisát, és sírva kérlelte, hogy beülhessen a kocsijába, majd amikor Shipman letekerte az ablakot, lefújta egy gázspray-vel. Az áldozat még időben el tudott menekülni a helyszínről, a kiérkező rendőrök pedig emberölési kísérlet alapos gyanújával letartóztatták az asszonyt. A háromgyermekes űrhajósnőt egy évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, és a hatalmas közbotrány miatt a NASA is elbocsátotta.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

4. A legkívánatosabb és legtöbbet bántalmazott nő - Clara Bow (1905-1965)

A némafilmek egzotikus csillaga valószínűleg hányatott gyermekkorának köszönhetően imádta az alkoholt és a férfiakat. Clara Bow-nak olyan neves szeretői voltak, mint Gary Cooper, Victor Fleming és Gilbert Roland, és a színésznő hírhedt volt arról is, hogy a partikon disznó vicceket mesélt részegen, és sokszor hencegett a kalandjairól, amivel igencsak zavarba hozta a prűd hölgyvendégeket. A '20-as években az amerikai színésznő összebarátkozott az USC labdarúgócsapattal, akikkel rendszeresen rendezett orgiákat. Clarának az első komolyabb botránya akkor tört ki, amikor az egyik szerető felesége beperelte őt házastársi elhidegülés miatt, és a filmsztárt a bíróság bűnösnek találta. 1930-ban egykori titkára, Daisy DeVoe ellopta a színésznő személyes feljegyzéseit zsarolás céljából, ám a terve nem vált be, ezért kitálalt a sajtónak. Többek között azzal is meggyanúsította Clarát, hogy ha nem volt kéznél nő vagy férfi, akkor kutyákkal közösült. Bár Daisy-t börtönbe zárták, mégis elérte célját: a gyönyörű sztár 26 évesen idegösszeroppanást kapott, kirúgták a filmstúdióból, és élete végéig depresszióval küzdött.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

5. A first lady szeretője - Eleanor Roosevelt (1884-1962)

Franklin D. Roosevelt közismerten nagy nőcsábász volt, aki felesége titkárnőjével folytatott szerelmi viszonyt, ám Eleanor Roosevelt, a nők millióinak példaképe sem volt szent életű. Miután fény derült férje csapodárságára, ő is mások karjaiban kereste a boldogságot: az FBI akták szerint legérdekesebb házasságon kívüli kalandja egy amerikai hadseregben szolgáló fiatal őrmesterrel, illetve egy leszbikus újságírónővel, Lorena Hickokkal volt. Az oknyomozó riporter az elnök bizalmát élvezte, és jelentései nagyban segítették a kormányzat politikáját. A lány és Eleanor romantikus kapcsolata több évtizedig tartott. Egyes kutatók szerint Hickok volt "a nő mögött a nő", és a később napvilágra került személyes levelezésük igencsak megbotránkoztatta az egész amerikai közvéleményt. A szerelmespár abban az időben - nem meglepő módon - rendkívül ügyelt arra, hogy egyetlen fotón se szerepeljenek együtt, sőt Lorena sokszor elégette a first ladytől kapott szenvedélyes hangvételű leveleket. Annyira igyekeztek leplezni viszonyukat, hogy az újságírónő nem vett részt Eleanor temetésén sem, ám azon az éjszakán titokban ellátogatott a sírjához.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

6. A párizsi művészvilág bohém üdvöskéje - Colette (1873-1954)

A briliáns francia írónő és varietéművész, Sidonie-Gabrielle Colette korának egyik legvitatottabb személyisége volt: írásaiban ledöntötte a női szexualitással kapcsolatos tabukat és felvilágosult gondolkodásának köszönhetően semmiben nem ismert megalkuvást. Colette ismert volt arról is, hogy előadásain rendszeresen erkölcstelen csókokat váltott női partnereivel, és színpadi viselkedésével olyan közfelháborodást keltett, aminek sokszor a rendőrség vetett véget. Az írónő nyíltan vállalta biszexuális hajlamát, és a pletykák szerint leghíresebb ágyasa az afroamerikai származású népszerű énekesnő, Josephine Baker volt. Ám az igazi botrány akkor tört ki, amikor 1924-ben nyilvánosságra került, hogy Colette-nek viszonya volt mostohafiával, Bertrand de Jouvenel-lel. Bár halála után - első francia nőként! - állami temetésben részesült, viharos magánélete miatt a művésznő nem részesülhetett egyházi temetésben.

en.wikipedia.org
en.wikipedia.org

7. A svájci csaló esete a német örökösnővel - Susanne Klatten (1962-)

A világ egyik leggazdagabb nője, a BMW vagyon örököse a modern idők vakmerő szexuális zsarolásainak áldozata. Három évvel ezelőtt a svájci dzsigolót, Helg Sgarbit hat év börtönbüntetésre ítélték, amiért 13 millió dollárt próbált meg kicsikarni Klattenből. A férfi 2007 nyarán találkozott a 45 éves vonzó nővel egy osztrák luxusszállodában, aki épp olvasott a teraszon. A behízelkedő modorú hivatásos selyemfiú könnyedén levette a lábáról Susanne-t, a nő végül megadta neki a privát telefonszámát, és azt is elárulta, hogy kicsoda valójában. Alig három héttel később már egy dél-franciaországi szállodában szeretkeztek, nem messze a Klatten család nyaralójától. Kezdetben a férfi azt hazudta, hogy fenyegeti a maffia, a milliomosnő pedig hitt neki, és egy mélygarázsban átadott a férfinak mintegy 7 millió eurót. Sgarbi vérszemet kapott, és egy bűntársával együtt videón rögzítette az intim együttlétet, majd azzal fenyegetőzött, hogy átadja a sajtónak az anyagot, ha Klatten nem fizet. Az üzletasszony feljelentette a férfit, és a tárgyalás után megkönnyebbülten felsóhajtott, tudván, hogy férje mindent megbocsátott neki, és ezután a dzsigoló sem verhet át más (gazdag) nőket.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Susanne és a csaló dzsigoló, Helg Sgarbit



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.