a nap cikke párkapcsolat Louis Armstrong szerelem zenész sztár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az arany trombitás Louis Armstrong sokunk számára olyan, mint egy családtag: zenéi az életünk legváltozatosabb szakaszaiban bukkannak fel - gyerekkori emlékektől szerelmes összebújásokon át mesés karácsonyokig sokféle pillanatot idéz fel. Ám míg a Wonderful World szövegét szinte mindenki ismeri, kevesebben tudják, kik is azok a hölgyek, akiknek a romantikus dallamokat dedikálta a jazzlegenda.  

Daisy Parker - a feleség, aki belehalt a szerelembe

A New Orleansban született és nevelkedett Louis tehetsége már egészen kiskorában kirívó volt: énekelt, táncolt, és akármilyen hangszert vett is a kezébe, képes volt a mesés dallamokat megszólaltani. Bár szegény családban nőtt fel, és iskolába is alig járt, mindig tudta, hogyan érvényesüljön: a tehetségével. Az ifjú zenész fiatalon keverdett Chicagóba, ahol már csak apró rendezvényeken, hanem neves jazzbárokban és igazi tömegek előtt is zenélhetett. Ám akárhogy is nyargallt a hírnév felé, betartotta kamaszkori szerelmének, Daisy Parkernek tett ígéretét, és feleségül vette őt. A páros örökbefogadott egy hároméves, mentálisan sérült kisfiút - miután a baba édesanyja, Louis unokatestvére meghalt nem sokkal a szülés után. A fiatal lányka azonban nem ilyen életről álmodott: Armstrong egyre népszerűbb lett, így kevesebb időt tölthettek együtt. A sok utazgatás és éjszakázás előbb elhidegüléshez, majd búcsúhoz vezetett. A nő rettenetesen szenvedett a szakítástól, és nem sokkal a válás után tisztázatlan körülmények között meghalt. Armstrong magához vette közösen örökbefogadott fiukat, és egészen 1971-ben bekövetkezett haláláig gondoskodott róla.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Louis aláírásokat osztogat egy koncert előtt

Lil Armstrong - a címlapfeleség

Lillian Hardin eleinte csupán kolléganője volt Louis-nak - a zongoristanő ugyanis a húszas évek során számtalanszor kollaborált későbbi férjével. Armstrong még házas volt, amikor szerelmesek lettek egymásba, és mivel a nőnek egy válással a háta mögött már volt gyakorlata az ilyesmiben, kiszemeltjének is segített gyorsan lezongorázni a dolgokat. A Lillel való házasságkötése után a kis család New Yorkba költözött, az asszony pedig elhatározta: divatos fiatalembert varázsol a countryzenészként öltözködő férjéből. Sikerült neki: a jazz fekete álompárjának nevezett szerelmesek igazi divatikonok lettek. Egyformán imádták a szabadságot, amit a művészi élet nyújtott nekik: Louis egykori utcagyerekből igazi sztárrá vált, a vallásos neveltetésben részesült Lilliannek pedig távol szülőházától végre nem kellett azt tennie, amit édesanyja, egy felszabadított egykori rabszolga diktált neki. A harmincas évek beköszöntével a férfi fergeteges sikerei azonban elhalványították Lil hírnevét, ezt pedig az asszony nehezen viselte. Armstrong viszonyba bonyolódott bizonyos Alpha Smith-szel. "Sajnáltam őt, és először megbocsátottam, de miután másodszor is megcsalt, beadtam a válókeresetet, és még be is pereltem" - vallotta Lillian.

Alpha Smith - az "aranyásó"

Louis szerelmi karrierjének "mélypontja" következett ezek után - legalábbis sok ismerős és kolléga szerint, akik úgy vélték: a "haszon és hírnévhajhász" Alpha Smith egy csodás házasságot tört ketté csak azért, hogy az élő legenda bevezesse őt a szórakoztatóipar rejtélyes világába. Akárhogy is, Armstrong belebolondult a nőbe, és három éven át a hatása alatt volt - azt tette, amit ifjú felesége diktált. Szerencsére viszonylag hamar, házasságuk negyedik évében felébredt, és ezzel a lendülettel tovább is állt. Bár csúnya válás volt, Louis békében és barátságban búcsúzott el harmadik feleségétől.

Forrás: www.louisarmstrongfoundation.org
Forrás: www.louisarmstrongfoundation.org

Louis és Lucille

Lucille Wilson - aki otthont teremtett

Louis Armstrong még előző házassága derekán, 1938-ban ismerkedett meg Lucille-lal, aki kóristalány volt a hires Cotton Clubban. "Neki volt a legsötétebb bőre a lányok közül, ezért nem állt legjobban a sárga fellépőruha" - emlékezett vissza Armstrong az első találkozásra. A tizenhárom év korkülönbség ellenére Lucille fogadta Louis udvarlását, és mire a férfi véglegesítette a válást, új menyasszonya már készen is állt rá, hogy oltár elé álljon. És ekkor megváltozott minden. A nő Louis tudta nélkül vásárolt egy csinos kis házat közel férje legendás művésztársai, Lena Horne, Ella Fitzgerald, James Brown és Dizzy Gillespy otthonához. Armstrong hírhedt volt róla, hogy egész életét hotelokban töltötte - sosem volt igazi otthona, egészen idáig. A barátok szerint az asszony imádta Louis-t, de ugyanakkor képes volt arra, amire egy korábbi feleség sem: nem volt se engedékeny, se parancsolgató a házasságában, érzékenyen és megértéssel viszonyult férjéhez. Ő pedig nagyra értékelte az asszonyt, és kitartott mellette a következő majd' harminc esztendőben. Miután Armstrong elhunyt szívrohamban, özvegye tanulmányi alapítványt hozott létre, amely a mai napig működik, egykori otthonuk pedig múzeumként várja a rajongók látogatását. Akik - nem számít, hány év vagy évtized múlik el - egyre csak többen lesznek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.