tanácsadás Győri Szilvia Life.hu szakértő viszony szakértő szerető segítség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Luca évek óta egy praktikusnak tűnő, de felörlő szeretői viszonyban tengődik. Öt év után pedig arra is kíváncsi lenne, hogy lesz-e ebből még valaha kapcsolat, vagy inkább örökre vessen véget neki. Győri Szilvia, A Life.hu szakértője, szexuálpszichológus és tanácsadó szakpszichológus válaszolt a kérdéseire.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!


Kedves Szilvia!


Évekkel ezelőtt szakítottam már az akkori barátommal, viszont azóta is rendszeresen találkozunk, úgy is mondhatnám, hogy összejárunk. Ennek lassan öt éve. Jelenleg egyikünknek sincs komoly kapcsolata, de ha éppen van, akkor is csak szüneteltetjük a dolgot. Viszont amint kikerül a képből a harmadik, azonnal új találkozót egyeztetünk. Ezek a randik általában csak a szexre korlátozódnak és ezt tökéletesen meg is magyarázzuk magunknak, egymásnak és a környezetünknek azzal, hogy a szexben remekül összeillünk és mivel épp nincs senkink, miért ne éreznék jól magunkat.

A kérdésem az, hogy normális-e, hogy öt éve, többszöri próbálkozás után sem tudjuk abbahagyni a dolgot? Hogy hatással van-e ez a ki nem mondott szeretői viszony a párkeresésünkre és a pártalálásra? Lehetséges, hogy szerelem húzódik mögötte? Vagy tényleg csak testi vonzalomról van szó? Hogyan lehet kikerülni a körből?

Köszönettel,
Luca

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Kedves Levélíró!

Ez a hosszú éveken át tartó szeretői viszony abszolút hatással van mindkettőtök párkeresésére és pártalálására. Azt mindenképp figyelembe kell venni, hogy a nők érzelmek nélkül nem tudnak viszonyt folytatni, főleg nem tartósan. De ez a férfiak egy részére is igaz, bár ők könnyebben elválasztják a testiséget az érzelmektől. Amíg nem váltál le érzelmileg az exedről, nem vontad le a párkapcsolatotokból a tanulságokat és nem zártad le véglegesen a kapcsolatot, addig azt sem várhatod, hogy egy érett, felvállalt, egyenrangúságon alapuló, kiegyensúlyozott kapcsolatod legyen valaki mással. A leírtak alapján úgy érzem, hogy itt még vannak érzelmek, legalábbis a te részedről biztosan. Nem feltétlen szerelem, de egyfajta érzelmeken alapuló kötődés mindenképp.

A döntést viszont neked kell meghozni. Ha megérik az elhatározás, neked kell tudni azt mondani a volt partnerednek, hogy ezt a fajta viszonyt már nem szeretnéd fenntartani és ebben következetesnek kell lenni. Persze az a kérdés is felmerül, hogy rajtad vagy rajta múlik, hogy ebből a viszonyból nem próbáltok újra párkapcsolatot kialakítani, és hogy ennek a megvalósulásának mik az esélyei. Azon is érdemes elgondolkodni, hogy az elmúlt öt évben ez a viszony téged boldoggá tett-e és megkaptad-e benne mindazt, amire valóban vágysz.

Ha elakadtál a folyamatban és úgy érzed, hogy egyedül nem tudod megoldani, érdemes lehet szakember segítségét kérni.

Üdvözlettel: Győri Szilvia

A témához ajánljuk egyik korábbi cikkünket is:
"Tíz éve szerető vagyok!" - A megcsalás pszichológiája


Tedd fel kérdéseidet az info@life.hu címen! Kérdéseddel együtt azt is írd meg, hogy a Life.hu melyik szakértőjétől szeretnél választ kapni. Ezt követően hamarosan megjelenik a cikk, amely segítséget nyújthat számodra.

Kövesd a Life.hu-t a Facebook-on is!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.