szülés szexuálpszichológus Győri Szilvia Life.hu szakértő szakértő terhesszex kismama
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A terhesség hetedik hónapjában járó Melinda attól fél, hogy a férje azért nem szexel vele, mert az alkata nagyon megváltozott a várandósság hónapjai alatt. Az is foglalkoztatja, hogy a szülés után rosszabb lesz-e a helyzet. Győri Szilvia szexuálpszichológus és tanácsadó szakpszichológus, a Life.hu szakértője azonban megnyugtatta, hogy ha mindent sikerül tisztázni, nem lehet probléma.

"Kedves Szilvia!

A terhességem hatodik hónapjában vagyok, és most jutottunk el arra a pontra, hogy ez már a szexuális életünkre is hatással van. Egy ideje ugyanis nem szexelünk a férjemmel. Fél, hogy árthat a kicsinek vagy nekem. Én pedig attól tartok, hogy ez csak ürügy, és már nem kíván engem a bálnaformám miatt.

Thinkstock
Thinkstock

Nem igazán beszélünk erről, egyszerűen csak elalszunk, a próbálkozásaim is rendszerint kudarcba fulladnak. A tanácsát szeretném kérni, hogy mi a teendő ebben a helyzetben. Mit mondjak neki, hogyan közeledjek felé, én ugyanis nagyon kívánom a szexet, mind pedig a párom közelségét. Attól is félek, hogy a szülés után minden a visszájára fordul, én nem fogom kívánni, ő pedig más megoldást keres majd.

Várom a válaszát! Köszönettel,

Melinda"

Kedves Melinda!

Valóban sok férfinál előfordul, hogy a terhesség előrehaladottabb szakaszában attól tart, hogy a szexuális élet árthat a babának, és elsősorban már anyaként tekint a partnerére, nem pedig nőként. Ez teljesen normális reakció, hiszen ilyenkor a szerepek is változnak, ami az első gyermek érkezésekor érzékelhető leginkább. Ekkor a férj/feleség vagy partner szerep mellett anyává és apává is válnak a felek, ami újabb felelősségi körrel jár, illetve a baba érkezésével egy harmadik taggal bővül a kapcsolat és ezzel együtt családdá formálódnak. Ezt a fajta változást egyesek könnyebben élik meg, mások nehezebben.

Az őszinte kommunikáció viszont elengedhetetlen. Érdemes keresni egy olyan alkalmat, amikor nyugodt körülmények között le tud ülni a férjével, megkéri, hogy figyeljen önre, mert valami fontosat szeretne vele megbeszélni, és higgadtan, indulatok nélkül elmondja neki, hogy mi bántja, mit érez, mitől fél.

Thinkstock
Thinkstock


A terhesség alatti szexuális élet nem okoz károsodást, ha a nő is kívánja az együttléteket és jól is érzi magát közben. Fontos, hogy ezt a férje is tudja. Illetve nyugodtan kérdezze meg, hogy mi az oka az eltávolodásnak, és hogyan tudják ezt együtt megoldani. Amíg nem tudjuk, hogy mi áll a háttérben, addig a megoldáson sem tudunk dolgozni. Egy érett, egyenrangú kapcsolatban a kényes témákról is beszélni kell, és akármilyen nehéz, módot kell rá találni. Nem érdemes találgatni, hogy mi lehet a másik fél problémája, mert nem biztos, hogy mindig jó nyomon járunk.

Jó egészséget kívánva, üdvözlettel:

Győri Szilvia


Tedd fel kérdéseidet a szakerto@life.hu címen! Kérdéseddel együtt azt is írd meg, hogy a Life.hu melyik szakértőjétől szeretnél választ kapni. Ezt követően hamarosan megjelenik a cikk, amely segítséget nyújthat számodra.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!



Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressztesztjét!




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.