párkapcsolat szex szexuálpszichológus Győri Szilvia szakértő orgazmus szakítás kapcsolat frigid
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Győri Szilviához, a Life.hu szexuálpszichológus szakértőjéhez nem először érkezett olyan olvasói levél, ahol az író évek óta szexel az exével annak ellenére, hogy a férfi már nem akar vele lenni, nem is szereti. Most Leila kért segítséget, akinél a frigidség kérdése is előkerült.

Szerelmes vagy? Nem tudod, miért nem működik? Tanácstalannak érzed magad?
Kérdezz a Life.hu szakértőitől a
szakerto@life.hu címen!


"Tisztelt Győri Szilvia!

A problémám elég összetett. Kellemetlen is, ezért nagyon nehezemre esik elindulni vele bármerre is. Illetve nem is tudom, hogy milyen szakemberhez kellene fordulnom.

Volt egy majdnem négyéves kapcsolatom, aminek már három éve vége van. Én azonban nem tudok ezen túllépni. Neki is, és nekem is voltak kapcsolataink azóta, de valahogy mindig visszataláltunk egymáshoz. Persze, csak egy-egy éjszakára. Most neki komoly kapcsolata van, ezért megkért, hogy emiatt ne találkozzunk és ne is kommunikáljunk. Engem ez is nagyon megvisel még ennyi év után is. Újrakezdeni nem akarnám vele, sokkal inkább lezárni és elfelejteni. Ez viszont be kell látnom, egyedül nem megy.

A másik probléma, ami azt hiszem, az előzőből ered, hogy valószínűleg frigid vagyok. Mellette ugyan nem volt gond a szexualitással, azóta azonban nem tudok normális kapcsolatot kialakítani. Amikor eljön az idő, kilépek a kapcsolatból, hogy ne kelljen szexuális életet élnem. Érzelmeim abszolút nincsenek azóta, természetesen orgazmusom sem. Most 22 éves vagyok, és attól tartok, ha nem kérek segítséget, soha nem lesz normális párkapcsolatom.

Mit tehetnék? Hogy tudnám megoldani ezt a problémát?
Segítségét előre is köszönöm:
Leila"

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Kedves Leila!

Azt fontos tudnod, hogy nem vagy frigid, hiszen frigidnek ("hidegnek") csak az a nő nevezhető, aki soha, semmilyen ingerléstől nem tud szexuális izgalomba jönni, de ez igen ritkán fordul elő. Sajnos a köznyelvben sokkal szélesebb körben használják ezt a kifejezést, persze helytelenül. Te se címkézd magad ezzel, hiszen a szexuális ingerelhetőség nálad működik, de jelen pillanatban azon kell dolgoznod, hogy az exedet el tudd engedni.

Lehet, hogy furcsán hangzik, de örülj annak, hogy kérte, ne kommunikáljatok és ne tartsátok a kapcsolatot, mert az elengedéshez szükséged van a fizikai távolságra minden értelemben. Azt is érdemes tudni, hogy az esetek többségében az egyéjszakás összjárások a nők részéről érzelmi szálakat is kötnek. Ellentétben a férfiakkal, akik érzelmek nélkül is tudnak szexuális kapcsolatot létesíteni. Így ezekkel az alkalmakkal nem könnyítetted meg a dolgod. Számodra az az elsődleges feladat, hogy érzelmileg elengedd. Ha ez egyedül nem megy, érdemes lehet személyesen felkeresni szakpszichológust, akivel kibogozzátok a szálakat és megkeresitek az okát annak, hogy miért kötődsz ennyi idő után is ilyen intenzíven az exedhez.

Az új kapcsolat pedig bőven várhat, aggodalomra semmi okod. Ha leteszed a múlt terheit, meglátod, hogy te is nyitottabbá válsz, és már nem fogsz menekülni egy új kapcsolat felelőssége elől. De amíg ilyen erősen kötődsz a volt párodhoz, addig hogy alakíthatnál ki intim kapcsolatot valaki mással?

Üdvözlettel:
Győri Szilvia

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!


Cikkek, információk, nyereményjátékok, szavazások, horoszkópok és galériák. Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is, ha nem akarsz lemaradni semmiről!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS A LIFE.HU OLDAL!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.