Karácsonyszinglik: akiket a szeretet ünnepén dobtak

karácsony szingli eljegyzés ciki szakítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tűlevelű férfilélek: Kerüld el a karácsonyi szakítást! című cikkünkben tavaly összeszedtük, mire kell figyelni az ünnepek alatt ahhoz, hogy a pároddal kezdhesd az újévet. A tendenciák azonban azt mutatják, elkerülhetetlenek a karácsonyi szakítások. Szenteste ugyanis van, aki gyűrűt talál a fa alatt, de olyan is, akinek eljegyzés helyett inkább kiteszik a szűrét. 2013 karácsonyán ez volt az egyik legolvasottabb cikketek. Nézzük hát, mire is jutottunk akkor.

Minden évben, már az ünnepek előtt megjelennek azok a frissnek álcázott kutatási eredmények, melyekből kiderül, bizony karácsony idején szakít majd a legtöbb pár. Januárban pedig már jönnek is a statisztikák, miszerint bekövetkezett, amit a felmérések a korábbi évek tapasztalatai alapján megjósoltak.

Frei Tamás szerint egyébként a portál az ismerősöknek küldött üzeneteket is figyeli, és bizonyos szavak előfordulási arányaiból is von le következtetéseket. És hogy mit szóltak ehhez a kommentelők? A több száz hozzászólás közül válogattunk:

Forrás: Thinkstock

Zia:

"Azokban a napokban általában nagyon erősen felszínre jönnek azok a rejtett érzelmek és elfojtott dolgok, amiket addig nem mondtunk ki, és betelik a pohár. Ott lehullanak az álarcok, és nincs többé színlelés, pont azért, mert mindenki a valódi szeretetre vágyik és nem a színjátékra."

Enikő:

"Én azt gondolom, hogy egyszerűen ilyenkor szabadságon vannak az emberek, és több idejük van a Facebookra. Pl. én is az ünnepek előtt jelentettem be, hogy férjnél vagyok négy éve."

Edgár:

"Úgy vélem, talán karácsonykor végre szembenéznek az emberek a valósággal, és az év majd' 365 napján viselt maszkok, álarcok akarva-akaratlanul is lehullanak, ha csak egy rövid időre is. Ugyanis ilyenkor 'együtt kell lenni' és 'szeretni kell'. Az év/évek során felhalmozódott keserűségek előjönnek, és nincs ennél alkalmasabb nap erre, mint a szeretet valós, vagy épp művi légkörével átitatott ünnepe."

Berni:

"Véleményem szerint ezek így egyben csapódnak le a legtöbb kapcsolaton:

Az emberek nem együtt, hanem egymás mellett élnek.
Jön a tél, hideg van, és melankólikusak vagyunk.
A karácsony pénzben mért ünnep.
Kinek a családja az első/a fontosabb, és miért pont az?
Az otthoni munkamegosztás, hogy minden elkészüljön, meglegyen.
A 'ketrec-szindróma'. Az, hogy egész évben alig vannak együtt a párok hosszabb időre, ilyenkor pedig össze vannak zárva.
Új év, új pár?"

A Life.hu szakértőjét, Deáki Tímea párteraputát is megkérdeztük, mi az oka annak, hogy a karácsonykor nagyobb arányban vetünk véget a kapcsolatainknak.

Forrás: Thinkstock

Deáki Tímea

"Az ünnepek alatt felfokozott érzelmi állapotban vagyunk, 100%-os problémanélküliségre vagyunk beállva. Ezkben a napokban a megszokottnál jobban törekszünk a tökéletességre, így pedig, ha porszem kerül a gépezetbe, sokkal rosszabbul, durvábban reagálunk. 

Ha valami nem megfelelően történik, azonnal világvége hangulatba kerülünk, innen pedig már csak egy ugrás a szakítás. Egyszerűen sebezhetőbbek vagyunk és könnyebben kiborolunk.

Az ünnepekkel kapcsolatban is van egy alapvető kommunikációs zavar a férfiak és a nők között. A hölgyek a naptári szeretetnapokra (például Valentin és nőnapra, valamint karácsonyra) sokkal nagyobb elvárásokkal tekintenek, mint a pasik. Azt gondolják, hogy mikor mutassuk ki a szeretetünket, ha nem ma, és ha valami mégsem úgy sül el, ahogy elképzeltük, felhördülünk, hogy ha már ezen a napon sem, akkor mikor...

A férfiak ezzel szemben inkább úgy vannak vele, hogy nem csak erre az egy napra szeretnék csoportosítani az érzelmeiket, így sokszor nem is fektetnek bele az átlagosnál több energiát. 

Mivel a karácsonyi szuperérzékenység miatt több alkalommal bizonytalanodunk el a kapcsolatunkat és a párunkat illetően, félelmeink kivetülései miatt hajlamosabbak vagyunk inkább véget vetni mindennek."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.