Szervezd együtt az esküvőt a vőlegényeddel!

Forrás: Thinkstock -
esküvő esküvőszervezés menyasszonytánc házasság feleség férfi esküvő 2014 menyasszony férj előkészület vőlegény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lépésről lépésre: Így készülj fel életed nagy napjára! című cikkünkben tételesen, hónapokra bontottuk le, mikor, mire kell odafigyelnie az esküvőjét önmaga szervező menyasszonynak. A legpoénosabb vőfély és a tökéletes zenekar kiválasztása mellett azonban nem mehetünk el szó nélkül a legfontosabb személy mellett sem. Ő pedig nem más, mint a vőlegény.

Kitűztétek a dátumot, értesítettétek a családot, és már kezdődik is a hónapokon, de akár egy éven át is tartó rendezési folyamat. Ha a pénz is megvan, hatalmas lendülettel vethetitek bele magatokat a szervezési teendőkbe. A kérdés már csak az, kinél és mikor huny ki előbb a lelkesedés lángja. A veszélyeztetettebb itt egyértelműen a férfi.

Deáki Tímea, a Life.hu párterapeutája nem állítja, hogy egy férfi ne szomjazná, ha a nagy napon minden a legjobban működne, de egy nő határozottan úgy akar visszaemlékezni erre az alkalomra, hogy abban semmi, de semmi hiba nem volt. És ez már az előkészületek, mi több, a lánykérés pillanatában így van.

Forrás: Thinkstock

A férfi először mindenben benne van?

"Ha egy férfi eldöntötte, hogy elveszi a kedvesét, elég sok türelmet is rakott magára. A legtöbben felvértezik magukat erre az időszakra, mert köztudott, hogy nem csak urbánus legenda a nők megkergülése ebben az időszakban" - kezdi érvelését a szakértő. A pasi így nem biztos, hogy élete legnagyobb vágyaként, de igenis emelt fővel jár táncpróbára, és húzza magára a sokadik öltönyt, ha arról van szó. Persze lehet, hogy olykor keres némi kibúvót, de azért tudja, hogy a békesség és a boldog befejezés ezeknél sokkal fontosabb. Terapeutánk szerint pénzügyi téren sem lehet gond. Egy férfi ugyanis ennek hiányában nem tesz lépéseket. "Az lehet, hogy van benne egy limit, például hogy miféle autó, és milyen étterem fér bele, vagy hány embert lehet meghívni, de feltételezi, hogy ezt gond nélkül meg tudja majd beszélni a szerelmével."

Miért torkollhat ez mégis veszekedésbe?

Deáki Tímea szerint az egyik legfontosabb dolog, amit meg kell értenie mindkét félnek, hogy a menyasszony legtöbbször azért mondja el az esküvőszervezéssel kapcsolatos összes napi élményét a férfinak, hogy kiadja magából a feszkót. Neki pedig az a dolga, hogy együttérző és megértő hallgatóság legyen. De tévedés azt hinni, hogy tőlük várunk minden megoldást. Ha kifejezetten segítség kell, akkor úgyis szólni fogunk. Nekünk viszont azt kell tudnunk, hogy az urak többsége tényleg csak a jó dolgokra vevő. "Abban nagyon ügyesek tudnak lenni, hogy milyen kocsi legyen, hova menjetek nászútra, és mikor legyen a legénybúcsújuk. Ez nem érdektelenség, de a pasik tényleg leginkább csak túl akarnak lenni a dolgon. Ha ezt megérti és elfogadja a nő, nem lesznek nagy viták" - állítja a szakértő.

Hogyan tehetjük ezt az időszakot elviselhetőbbé?

Annyira azért nem kell kímélni a férfiakat, hiszen mégis csak közös akaratról beszélünk.

Timi tippje:

Tény, hogy a szervezés kapcsán sok mindenhez nem tudnak hozzászólni, és ez nem tesz jót az egójuknak. Erre különösen figyelni kell.
Forrás: Thinkstock

Mindkét félnek kellemesebb lehet, ha úgy, ahogyan ezen időszakot megelőzően is, most is megadják egymásnak a teret. Ki lehet kérni egymás véleményét, de nem szabad megsértődni, ha a másik nem ért valamihez, vagy épp nem elég lelkes.

Timi tippje:

Akár több hónap is eltelhet a nagy napig, ez idő alatt nem is várható el a folyamatos érdeklődés és lángolás a téma iránt.

Miben nem érdemes kompromisszumokat kötni?

Ha kiosztottátok egymás között a feladatokat, mindegy is, hogy kinek hány százalék jut, abból nem jó engedni, mert vita lehet belőle. A ruha is egy kényes kérdés, főleg a nőnek. Abból ő biztosan nem enged, és ezt el is kell fogadnia a pasinak. "A nők erről a napról gyerekkoruk óta álmodoznak" - érvel a szakértő, így a ruhának kell a leginkább tökéletesnek lennie, ami bizony lehet igen drága dolog is. Persze azért azt a menyasszonynak is fel kell tudnia mérni, hogy miként állnak anyagilag, mert biztos, hogy a meglévő kereteken belül is megtalálható a legmegfelelőbb darab.

Milyen feladatot érdemes a vőlegényre bízni?

Fontos, hogy ne érezzék azt, csupán kellékek a mi nagy napunkon. Ha csak olyan dolgokat adunk a kezükbe, ahol otthon érzik magukat, abból nem lehet baj. Mint ahogy szakértőnk fentebb is írta, ilyen az autó kiválasztása, az étteremkeresés és az italválasztás. A legfontosabb, hogy még az elején meg kell kérdezni, miben lelné még örömét. A lényeg, hogy vonjuk be őket is, de csak annyira, ami számukra is emészthető. "A pasik általában nem bánják, ha nincs sok dolguk, annyira nem kell tartani attól, hogy kelléknek éreznék magukat. Az viszont gondot okozhat, ha meg sem kérdezik a véleményüket."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.