Mit tegyek, ha kiderült, a barátom volt már férfival?

kaland konfliktus szex Deáki Tímea beszélgetés őszinteség szerelem homoszexualitás biszexualitás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy péntek esti buli zárult váratlanul. A pasi egész este félreérthetően közvetlen volt egy másik fiúval, és a számonkérés során, egy nagy veszekedés végén bevallotta, igen, előfordult már vele élete során, hogy fiúval bújt ágyba. A Life.hu ennek járt utána.

Tizenéves korunk végén, húszas éveink elején sokkal több dolgot kipróbálunk, mint a régebbi generációk. A sztárok leszbi csókot váltanak a színpadon, filmek készülnek a férfiak egymás iránt érzett szerelméről. Érthető tehát, hogy akár a genetikailag kódolt homoszexualitás nélkül is akad leendő partnerünk múltjában olyan kaland, amikor kipróbálta a szexet a saját nemével valamilyen formában.

Britney Spears és Madonna leszbikus színpadi csókja Forrás: AFP/Getty Images/Scott Gries

Mi a teendő akkor, ha a kapcsolat elején, vagy akár hónapokkal később derül ki, a partnerünk is engedett a kíváncsiságának, és van ilyen irányú szexuális tapasztalata? Megrendül a bizalmunk? Önmagunkat hibáztatjuk, hogy nem vettük észre? Van jelentősége egyáltalán mindennek?

Aurélia 26, sminkes

"Engem zavarna, hogy a párom nem csak a lányokhoz vonzódik. Azért, mert egy biszex fiúval való kapcsolatban azt érezném, nem tudom kontroll alatt tartani. Mert egy heteroszexuális kapcsolatban tudhatom, hogy mi ellneki, mire vágyik. Hogy mi tetszik neki, mi izgatja fel, mit kell nyújtanom ahhoz, hogy ne keresse máshol a boldogságot. Arra azonban, hogy egy szexis férfi látványa, közelsége, közeledése mit vált ki belőle, és végül milyen tettekre sarkallja, nincs és nem is lehet rálátásom, ráhatásom. Ez a tehetetlen helyzet, és ezen a bizonytalanságon alapuló kontrollvesztés vezetne előbb utóbb a féltékenység okozta szakításhoz."

Anna 32, marketingasszisztens

"Számomra nem lenne akadály, ha tudnám, hogy a pasim múltjában akad homoerotikus kaland. Egy feltétellel: mellettem ne szexeljen pasival! Ugyanezt gondolom akkor is, ha nem tisztáztuk előre a felállást. Ha egy borozós, őszinte beszélgetésen bökné ki, hogy volt ilyen próbálkozása, még imponálna is, hogy milyen nyitott. De ha azt kellene megtudnom, hogy a homovonal az életében nem csak a múlt, akkor kuka. Persze nem tudhatom, ha valóban ilyen dilemma elé kerülnék, mi lenne, mert még egyetlen kapcsolatomban sem merült fel ez a kérdés. Elméletben azért nem lehet vele gondom, mert kíváncsiságból magam is kipróbálnám egyszer, milyen lehet lánnyal ágyba bújni."

Helga 21, egyetemista

"Eszembe jutott az a bizonyos Szex és New York rész, amiben Carrie összejött néhány randi erejéig egy biszex fiúval. Mindig is igyekeztem toleránsan állni az effajta kérdésekhez, de azt hiszem, ha rólam lenne szó, akármennyire is tetszene az illető, a szívem mélyén sosem tudnék igazán szemet hunyni fölötte. Más persze, ha a kapcsolat elején derül ki a dolog, és más, amikor jó pár hónappal a találkozásunk után. Ha igazán szerelmesek vagyunk, talán át tudnék siklani a dolog felett, hiszen mint tudjuk, a szerelem elvakít... Mégis úgy gondolom, számomra így már nem működne a kapcsolat. Ott maradna az a bizonyos tüske. Hogy miért probléma, pontosan nem tudnám elmondani. Talán a nevelésem és az értékrendem miatt. Szóval úgy tűnik, hiába ez a fene nagy tolerancia, a szerelemben nagyon is konzervatív nézeteket vallok!"

Deáki Tímeát, a Life.hu párkapcsolati szakértőjét arról faggattam, hogyan érdemes kezelni, ha ilyen jellegű titokra bukkanunk szerelmünk múltjában.

Forrás: Thinkstock

Kíván-e valami különleges figyelmet, gondozást a párkapcsolatunk, ha olyan fiúval kezdünk járni, aki előtte már volt azonos nemű partnerrel?

Ha ez egyszeri, kíváncsiságból eredő aktus volt, akkor igazából nem igényel jelentős figyelmet, bár garantáltan el fogsz rajta gondolkodni. Ha kellően toleráns és fogékony vagy az új, pikáns dolgokra, akkor végül nem fogsz egy ilyen helyzeten fennakadni. Egészen más a helyzet, ha nem egyszeri esetről van szó a pasid múltjában. Ilyenkor érdemes megtudni az ezzel kapcsolatos jövőbeni szándékát, az okokat, vágyakat, ami ezzel kapcsolatban a párunk fejében jár.

Ilyenkor fokozottabban jelentkezhet a féltékenység?

Ha több esetben is előfordult, hogy azonos neművel is létesített szexuális kapcsolatot, és még ennek tudatában is fennáll kettőtök viszonya, egészen biztosan ott maradnak a kérdőjelek. Sokszor nem könnyű nemet mondani a kapcsolatra, mert megmaradt a szerelem érzése, félsz a magánytól, valamilyen kiszolgáltatott helyzetben vagy , de a féltékenység innentől kezdve ott fog munkálkodni, és az bizony képes elrondítani a legnagyobb szerelmet is. Bár itt nem is erről van szó igazán. Ha felmerül a gyanú, hogy a férfi adott esetben más irányok felé is kacsingat, inkább a kétség üti fel a fejét. Gyakran alakul ki az a meggyőződés, hogy a fiú valójában már elveszett a nők számára, és ez inkább szomorúsággal tölti el a nemünket.

Óhatatlanul elkezdjük "téríteni" a fiút, hogy bizonygassuk, lánnyal jobb lenni, mint fiúval?

Az egó nagy úr! Szinte borítékolható, hogy a nő ilyenkor "térít". Ki ne akarná megmutatni a világnak, hogy ő legjobb szerető a világon? Ha látszik, hogy ez csak kíváncsiság volt a fiú részéről, akkor azért nem ildomos feszegetni a dolgot, mert lehet, hogy kicsit meg is bánta már. És ki örülne annak, ha ezt rendszeresen az orra alá dörgölnék? Azért is téves irány ez a "térítős taktika", mert ezzel a nő egyértelműen azt adja párja tudtára, hogy nem bízik saját magában. Ha pedig egy nő nem hisz önmagában, az eleve konfliktusforrás lehet. A legtisztább, ha nem feszegetjük az egykori esetet. Ha több volt, vagy várható, hogy lesz még homoszexuális folytatás a párunk életében, az végképp feleslegessé teszi a térítést, hiszen onnan kezdve eléggé tiszták a lehetséges irányok.

Mi történik, ha csak később, a kapcsolat során derül ki a fiú múltjának ez a darabja? Ez megváltoztatja a dolgokat?

Egy tíz éve jól működő kapcsolatban egészen más lesz a nő reakciója, mint egy pár hónapja tartó viszonyban. Egy régen fennálló kapcsolatban könnyebb feldolgozni a múlt ilyesfajta epizódját, bár azért felvetődik a kérdés, hogy miért hallgatta el, illetve most miért mondja el. Egy relatíve új kapcsolatban viszont komoly megingás várható. Minden bizonnyal kérdéseket vet fel, ami sok beszélgetést kíván. Az őszinteség, a vágyak magabiztos felvállalása - ahogy egyébként is - elengedhetetlen a közös jövőhöz.

Milyen személyiségjegyekből ismerhető fel, ha valaki biszexuális? Vagy egyszerűen rá kell kérdezni? Kinek való egyáltalán az ilyen különleges kapcsolat?

Ez ritkán derül ki beszélgetéssel. A nők többsége jó "melegradarral" rendelkezik, de igen sok esetben a szexuális másságnak nincsenek külső megjelenési formái. Választ a szexuális kultúra adhat a kérdésre. Ha a férfi erőteljesen az anális együttléteket favorizálja, érdemes feltárni az okokat. Nehéz megmondani, hogy kinek való egy olyan kapcsolat, ahol a férfi nyitott mindkét féllel történő szexuális együttlétre. Arra könnyebb felelni, hogy kinek nem jó. Ha nagyon szerelmes a nő, akkor sem szabad belemennie egy ilyen helyzetbe, amennyiben eleve fenntartásai vannak a melegekkel kapcsolatban. Ahogy akkor sem, ha a tény lelki traumát okozott neki, és ezáltal kisebbségi érzése támad, ami miatt megkérdőjelezi magát nőként.

Forrás: Thinkstock

Hogyan dolgozzuk fel, ha végül a fiú mellettünk jön rá, hogy azonos nemű partnerre jobban vágyik?

Ilyenkor a nő ott is hibát lát magában, ahol egyáltalán nincs is. Hiszen nem pusztán egy másik nőhöz, hanem egy másik nemű emberhez vonzódik a párja. Ha a tudat nem rombolja azonnal szét a kapcsolatot, szerencsés lenne teret adni egy nagy beszélgetésnek. A férfinak ilyenkor mindent el kell követnie annak érdekében, hogy a nő biztos legyen abban, nem ő generálta ezeket a folyamatokat, ez egyértelműen a fiúból ered. Nyilván mindkét félnek nehéz ezt feldolgozni, de sokkal tisztább, mintha a férfi párhuzamos viszonyokban élne, végül mindenhol boldogtalanul. Ha komoly lelki trauma lép fel, érdemes szakember segítségét kérni. A feldolgozatlan kérdések ugyanis nem csak rá, de jövőbeni kapcsolataira is hatással vannak.

Előfordulhat egy libikóka-effektus, vagyis hogy nem tud dönteni és a két nem között ingadozik a férfi?

A biszexuális emberek nagy része azért nem képes elköteleződni, mert végeredményben egyik oldal sem okoz nagyobb örömet és kisebbet sem a másiknál. Miután mindkét nemmel történő együttlét tartogat különlegességeket, az erre hajlamos emberek sokáig nem is nagyon akarnak változtatni ezek a kétirányú helyzeten. Beszorított állapotban, ha egyik, vagy másik partner egyeduralmat akar, nem feltétlenül döntenek jól. Ilyenkor lép a képbe a társadalmi elfogadottság kérdése is. Így lehet, hogy egy eredendően férfiakhoz is vonzódó pasi esetleg a társadalmi és családi nyomás hatására végül a nő mellett dönt. Nem szabad azonban azt hinni, hogy ennek néhány év múlva nem lesz következménye...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.