Férfiak Klubja: Ha nem viszed be a férfiasságod, kihozni sem tudod!

Forrás: Thinkstock -
közösség lélek segítségnyújtás gyengeség összefogás Deáki Tímea Férfiak Klubja esélyegyenlőség férfiak
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"Állítsuk vissza, őrizzük meg és örökítsük át a férfiasság eredeti értékeit" - olvastam nem is olyan rég a Facebookon. Rákattintottam, így megtudtam, hogy nemcsak egy hangzatos idézetbe futottam bele, hanem egyenesen a Férfiak Klubjába érkeztem meg. Azonnal felkeltette az érdeklődésemet, de annak megértéséhez, mi is húzódik egy ilyen szervezet mögött, szakértői segítségre volt szükségem.

Honlapjukon elképesztő igényesség fogad. Stílusos, egyszerű, férfiasan logikus. A Misszióra kattintok, hogy világossá váljon, honnan jön ez az egész és merre tart. Megtudom, hogy könyvek százai, bestsellerírók sokasága akarja elhitetni az urakkal, hogy a férfiértékek elavultak, hasznavehetetlenné váltak, és hogy mi, nők, minden területen értékesebbek, hatékonyabbak vagyunk. Továbbá, hogy a férfiasság véghanyatlásban van, és el fog tűnni! Ettől persze eléggé megijedtem.

Elnézést, mióta van a férfiaknak lelkük? Forrás: Thinkstock

Minden kényes és érzékeny témát felölelő vitatér, videók, interjúk, szavazások, elemzések, találkozók és közösségépítés. Ismert arcok, akiknek az ember elhiszi, ha mondják. Egy tökéletesen felépített valami, reklámügynökséggel és bőrhatású weboldallal. Első blikkre egyetlen dolog hiányzik az egészből. A férfi. Aki szabadidejében olyan mondatokra klikkelget igazat vagy hamisat, hogy a "A férfiasság és a férfi két különböző dolog!", illetve hogy "Minden hím férfi?"

Tudtam, hogy nincs vesztegetnivaló időm. Nem várhattam tovább, azonnal kikértem a Life.hu párterapeuta szakértőjének, Deáki Tímeának a véleményét a témában:

Miért van szükség a Férfiak Klubjára?

Miután a férfinak nem sajátja a klasszikus, nőies lelkizés, felmerült kérdéseire a nőktől nem kaphat választ. Ma már nem feltétlen azért kell egy férfi, amiért korábban. Valahol áhítjuk a megmentő szerepét, de nem a klasszikus módon. Nem azt várjuk, hogy megvívjon értünk, sokkal inkább, hogy befizessen minket a legújabb alakformáló órára. Mindeközben legyen kedves, odaadó és érzelmes is, persze. Szerencsére nem minden nő ilyen, de a média és a trendek ezt sugallják annak a férfinak is, akinek támogató és kedves a párja. Így a férfiértékek átalakultak.

Arra is kíváncsi voltam, milyenek voltak a fiúk, pasik, férfiak azelőtt, hogy léteztek volna ilyen és ehhez hasonló klubok. Mitől volt régen minden olyan jó, ami mára elveszett, és mi az, ami ma elhajtja a férfiakat vitafórumokra és léleksimogatásra.

Szakértőnk szerint:

Annak idején, az őskorban a nők, asszonyok gyereket neveltek, bogyókat gyűjtöttek, a férfiak pedig vadásztak. Aztán körülülték a tűzet, és szinte néma csendben töltöttek ott néhány órát. És nem ok nélkül. Így oldották azt a stresszt, hogy az életük árán is, de élelemhez kellett juttatniuk a családot. Ott, a tüzet nézve dolgozták fel azt a felelősséget, ami egy egész család érdekében rájuk hárult.

Néhány tíz éve még elfogadott volt, hogy kártyaklubokba és egyéb férfias helyekre jártak az urak. Nem feltétlen kell egyből rosszra gondolni, nem a család ellen való dolog volt ez. Miután a férfiak zöme nem szereti kimondani az érzelmi problémáit, a sajátjai körében tulajdonképpen egy feldolgozási folyamaton ment át.

Egy nőnek furcsa lehet, hogy egy közös szivarozás vagy egy kártyaparti rendbe teszi a férfi háborgó lelkét, de bizony ez így van. Azok a nők, akik nemes egyszerűséggel megtiltják párjuknak, hogy időnként kimozduljanak a barátaikkal, el sem tudják képzelni, hogy mekkora károkat okoznak a férfiaknak, és hosszútávon maguknak is.
Forrás: Thinkstock

Nekem persze az első gondolatom az volt, hogy ez valahol gyengeség. Megnemértettség, valahová tartozni akarás, az élet bármely területén való rosszul teljesítésre, megkockáztatom, a lúzerségre való válaszkeresés. Deáki Tímea szerint azonban ez nem így van. Szakértőnk nem hiszi, hogy ezen klub kapcsán férfigyengeségről kellene beszélnünk. Sőt, inkább úgy véli, hogy a férfiak egy csoportja pont ez ellen küzd.

Úgy vélem, hogy egyáltalán nem ciki, ha egy férfi gyengének is képes mutatni magát. Sokkal férfiasabb egy érzékenységre is képes férfi, mint egy olyan, aki még hangoztatja is a lelki keménységét.

Időközben rájöttem, mélyebbre kell látnunk, hogy megértsük, hogyan lesz valaki férfibb attól, ha követ egy szerveződést a Facebookon, és Ryan Gosling arca alá írott idézeteket lájkol, melyek egyenesen E.L. James, A szürke ötven árnyalata trilógia irónőjének tollából származnak. Évek óta hallgatjuk már, hogy átalakulnak a nemi szerepek, és úgy tűnik, ez a már-már közhelyesnek hangzó felütés mostanra érett be igazán. El kell fogadnunk, ma már nemcsak a mi privilégiumunk, hogy különböző lelki fórumokon adjunk hangot a gondolatainknak, érzelmeinknek, eszméinknek.

Szakértőnk szerint:

Ha van gond, akkor az az, hogy a férfiak mára elvesztették kicsit férfias önmagukat. Igen imponáló férfiközösség adta a nevét a Férfiak Klubjához, így őszintén remélem, hogy végül a benne lévők megtalálnak magukban valami olyat, ami férfiasság terén előre viszi őket. Ugyanakkor nem hiszem, hogy emiatt most minden férfi és nő a régi, hagyományos férfierényeket kezdené isteníteni.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a világ folyamatos fejlődése olykor negatív változást is magával hoz. Könnyen elképzelhető, hogy a mai világtrend nem támogatja már a régi elveket.

Párterapeutánk szerint ha ugyanis ezeket a régi elveket nézzük, a következőt látjuk: a nő otthoni feladatokat lát el és gyerekezik. A pasi dolgozik, megkeresi a megélhetésre valót. Ezzel szemben ma mi van? A férfi dolgozik, megkeresi a megélhetésre való egy részét. A nő dolgozik, megkeresi a megélhetésre való másik részét, majd otthon végzi a házimunkát és gyereket nevel.

Forrás: Thinkstock

Sokat kaphat egy ilyen klubtól, de nem hiszem, hogy ettől lenne férfi valaki. Jó közösségi hely, biztos, hogy arra is megfelelő, hogy kiengedjék a fáradt gőzt, még a stressz is csillapítja, de nem tesz férfivá. Ha nem voltak meg korábban benne azok a férfierények, amiket hiányol, egy ilyen klubtól nem kapja meg. A régi, akár ősi férfias helyek is úgy működtek, hogy az léphetett be az ajtón, aki már felnőtt a hely szelleméhez. Tehát, ha egy mai Férfiak Klubjába nem vitted be a férfiasságod, onnan bizony anélkül is fogsz távozni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.