Így hatnak ránk a női magazinok szextippjei

Forrás: Thinkstock -
szex szextippek szexuális attitűd szexualitás szerelem magazin internet orgazmus gyönyör
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tudtad, hogy akkor is hatnak önképedre és szexuális szokásaidra a magazinok szextippjei, ha azokat eszed ágában sincs kipróbálni? A Life.hu saját olvasóin tesztelte, hogy tippjeinek, trükkjeinek van-e valójában foganatja. Érdekes eredmények születtek.

Szextippek tekintetében alapvetően két táborra oszlik a magazinok közönsége, még akkor is, ha ezen belül azért árnyaltabb a kép. Vannak a tippeket olvasók, és azok, akik soha meg nem néznének egyet sem, sőt, kerülik is azokat a sajtótermékeket, amelyek megkínálják őket a szexi csemegével.

Forrás: Thinkstock

A szextipptesztelők

A trükköket olvasgatók tábora még tovább ágazik. Vannak, akik azonnal gúnyt űznek a sokszor valóban szélsőséges, használhatatlan ötletekből, aztán azok, akik mégiscsak meglátják egy-egy tippben a fantáziát, és ki is próbálják azt. Véleménye persze mindenkinek van a szextippekről, és homokba dugnánk a fejünket, ha nem látnánk magunk is, hogy ezek egy része valóban dőre, megvalósíthatatlan, vagy csak arra jó, hogy egy életre elijesszük magunktól a kedvest.

Van, aki forrón szereti, van, aki vibrátorral

Még a legvadabb szextippek esetén is akad olyan vélemény, amely védelmébe veszi a szóban forgó szitut és eszközt. Egy hazai magazin szextippeket kifigurázó cikke alatt, amelyben többek között a pasik vibrátoros prosztatamasszázsa fölött törtek pálcát, egy hozzászóló arra hívta fel a figyelmet, igenis lehet olyan, aki szereti, kívánatosnak és élvezetesnek tartja, ha a prosztatáját masszírozzák. Pont. Ebből következik, hogy lehet egy szextipp bármilyen elképzelhetetlen az olvasók egy részének, más attól még szeretheti, mi több, ki is próbálhatja. A szextippek olvasása vagy elutasítása azonban, ahogy a bevezetőben is írtuk, hatást gyakorol mindazokra, akik hozzájutnak ehhez az „irodalomhoz”.

Szexirodalmat olvasol? Szebbnek érzed magad!

Egy néhány éve készült michigani kutatás pontosan a női lapokban olvasható szextippek nőkre gyakorolt, rövidtávú hatását mérte fel. A kutatásban 160 hölgy vett részt, akiket két csoportra osztottak. Az egyik csapat órákon keresztül olyan magazinokat kapott, amelyek bőségesen tartalmaztak szextippeket, illetve olyan cikkeket, amelyek a szexszel foglalkoztak. A másik csoport szigorúan szexmentes újságokat kapott.

Forrás: Thinkstock

A kérdőíves kikérdezés után az derült ki, hogy azok, akik foglalkozhattak, olvashattak a szexről, nyitottabban és felszabadultabban gondoltak rá. Számukra egyféle élvezetes szórakozás volt, női önképük erősebbnek bizonyult, sőt, utána kívánatosabbnak és vonzóbbnak tartották magukat. A másik csoport eredményei nem voltak ennyire pozitívak, kevésbé tartották önmagukat vonzónak, és alig mertek nyíltan megnyilvánulni a szexuális terepen. Mindez természetesen a szexcikkek, -tippek rövidtávú hatása, mintha a szexszel foglalkozó szöveg egyféle görcs és stresszoldó szelepként működne a nőknél. A hatás attól függetlenül működött, hogy az olvasott szextanács mennyire volt megalapozott vagy megvalósítható.

A szex az enyém!

Még egy meghökkentő attitűdre bukkantak a kutatók a húsz év körüli alanyok válaszai alapján. Kiderült, hogy nemcsak szebbnek és szexuálisan kívánatosabbnak tartották önmagukat a vágyfokozó tippeket olvasó csoport tagjai, de jóval magasabb számban válaszolták azt is, hogy az a jó, ha a nő a szexet a saját örömére, gyönyörére műveli, és nem csupán a férfipartner kedvéért. Vagyis a válaszadás idején egyszerűen tudták (vagy úgy érezték, tudják), mi a jó nekik. A Life.hu arra is kíváncsi volt, hogy milyen hatásokat tapasztalnak önmagukon olvasóik, valamint felhasználják-e a tippeket szexuális életük színesítésére vagy sem.

Anna, 29, tanársegéd:

„Sokáig csak a magazinokban olvastam a szextippeket, de mostanában a neten rá is keresek azokra az oldalakra, ahol tömegével találhatók a tippek. Azért a tanácsok egy része tényleg röhejes. Egyszer egy bonyolult pózt például ki is próbáltunk a barátnőmmel. Mármint ruhában, szexmentesen, csak azért, hogy lehet-e úgy tekerni a felsőtestet, lábakat tenni ide-oda. Naná, hogy nem lehetett. De ettől függetlenül szeretem elolvasni a tippeket, ötleteket. Azt nem állítom, hogy hangulatba hoz, de valahogy a felszínen tartja a lelkemben a szexet.”

Virág, 34, óvónő:

„Van három gyerekem, két házasságon és számos partneren vagyok túl. Na, nekem a szextippek úgy kellenek, mint púp a hátamra. Néha megakad a szemem egyiken-másikon, mert igen, azért olyan oldalakat lapozgatok, ahol vannak ilyenek. De mostanában a gasztrotippeket sajnos előbb észreveszem. Én inkább azt figyeltem meg, hogy akkor kattanok rá a szexirodalomra, ha egyébként is aktívabb a szexuális életem.”

Forrás: Thinkstock

Vivien, 20, főiskolai hallgató:

„Nekem, az én korosztályomnak szólnak a szextippek? Ez azért vicces. Szerintem a tippek egy része nem érinti meg ezt a korosztályt. A kísérletezés sokkal ösztönösebb és vadabb nálunk, hogy tudatosan praktikákat alkalmaznánk. De vihogni azért mi is szeretünk ezeken. Biztos hat ránk, azt bizonyítja, hogy hurrá: a szex örök, folyamatos, nem veszik ki a világból.”

Anita, 25, fordász:

"Most ki fogtok röhögni, ha elmondom, hogy jól orálozni a tippekből tanultam? Egészen pontosan a tanácsok nyomán kerestem rá olyan videókra, ahol látható volt, mit hogyan kell csinálni. Igen, én szoktam ilyeneket olvasni, nézni.”

A Life.hu Intim rovatának vezetője szerint:

"Gyakran hazaviszed a munkádat? - kérdezik tőlem, amikor elmondom, hogy valójában nap mint a nap a szexről olvasok, azért, hogy később arról írjak. Sok száz szextipp áttanulmányozása után biztosan volt már, amit kipróbáltam, de sokkal gyakoribb, hogy a hazai felfedezéseket osztom meg az olvasókkal. Szóval nálam ez épp fordítva működik.

Hogy végül mennyit sikerül nekik hazavinniük, azt nem tudom, de az biztos, hogy sosem tanácsolnék olyan szexötletet, amiről nem hiszem, hogy kivitelezhető."

Gyimesi Andrea szexuálpszichológus, a Life.hu szakértője szerint talán a legfontosabb az, hogy szavaink legyenek az élményeinkre. A szexualitás egyszerre érzelmi és testi élmény és az ilyesmit sokszor nehéz úgy szavakba önteni, hogy ne vesszen el belőle semmi. Sokan ezért is nem szeretik, ha beszélnek róla, hiszen valami szükségtelenül is elvész útközben. De gyakorlat teszi a mestert. Az sem baj, ha bírálatok formájában tesszük ezt! Mondhatjuk, hogy az említett kutatás módszertana hagy némi kívánnivalót maga után, vagy hogy a szexsajtóról is sokat lehetne beszélni, nem feltétlenül csupa pozitívat. Egy értékét azonban nem szabad elvitatni a magazinok szexről szóló írásműveinek. Ez az a könnyedség, humor, szabadság, elfogadás és görcsök nélküli szókimondás, amely elősegíti a női szexbeszéd elsajátítását és gyakorlását is.Talán ez volt a legerősebb hatása az elmúlt években a szexsajtónak, és kevésbé a tartalom.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.