erőszakos közösülés nemi erőszak Emma Sulkowicz anális szex erőszak félelem szexuális bántalmazás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahogy arról a Life.hu beszámolt, augusztus 30-án hajnalban szexuálisan bántalmaztak egy fiatal lányt az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar gólyatáborában. Riportunkban boncolgattuk a felelős kérdését is, illetve beszéltünk egy korábbi táborszervezővel is. Az eset azonban sajnos nem egyedi, Emma Sulkowicz például hasonló bűntény áldozata lett: őt saját kollégiumi ágyában erőszakolták meg.

Emma vizuális kultúra szakirányon tanul a Columbia Egyetemen, másodévesen azonban az egyik diáktársa bántalmazta a kollégiumban. A lány lassan végez az említett képzésen, igazát azonban azóta sem sikerült bebizonyítania, támadója a mai napig az iskola hallgatója. Sem a rendőrök, sem a kollégium vezetősége, sem pedig a hallgatótársak nem hisznek neki. Ezért is döntött úgy, megmutatja a világnak, hogy milyen terhet cipel azóta is. És ez alatt nem csak ágybetétének súlyát kell érteni...

Sulkowicz, aki több hasonló sorsú diákkal együtt áprilisban tett panaszt a Columbia Egyetem ellen, és aki a mai napig magával cipeli azt a matracot, melyen análisan megerőszakolták, így mesél a történtekről:

A Time magazin is kiemelten foglalkozott a fiatal egyetemista esetével, valamint azzal, hogy az intézmények miért igyekeznek eltussolni az ilyesfajta bűncselekményeket. Az Egyesült Államokban ugyanis mindennapos eset, hogy a kampuszokon történt erőszakolós feljelentéseket a vezetők egész egyszerűen szőnyeg alá söprik:

Emmával egyidőben az erőszakkal gyanúsított fiatalembert is kihallgatták, ő azonban azzal védekezett, hogy a lány szereti az ilyen szexet, és annak ellenére, hogy két másik hölgy is vallott ellene, felmentették és elengedték.

Aki kurvának öltözik, megérdemli a sorsát?

Valóban igaz, hogy aki úgy öltözik, viselkedik, mint aki mindenre kapható, azt "jogosan" kapják el egy menetre? A Fonyódligeten, az ELTE gólyatáborában megerőszakolt lány esete nyomán igencsak magasra csaptak az indulatok. A Life.hu riportjában a szexuális erőszakkal kapcsolatos mítoszok és előítéletek nyomába eredt.

Tavaly nyáron az Origo Agyonnyomja a szégyen a megerőszakolt lányokat címmel írt a témáról, amikor egy buliban két fiú megerőszakolt egy részeg lányt, ketten pedig felvették az aktust, és továbbküldték a lány ismerőseinek. Az író által megkérdezett pszichológus akkor azt mondta, hogy ilyenkor két trauma is éri az áldozatot: egyrészt maga a szexuális erőszak, amelyet általában a nő szégyell, és titkolni akar, másrészt az erőszakról készült videó nyilvánosságra kerülése. Emma Sulkowicz azonban úgy tűnik, vállalja a szégyent, a megbélyegzést és az ujjal mutogatást is, csak hogy elérje a célját, és egyszer végre félelem nélkül sétálhasson át az egyetem épületei között.

Forrás: AFP

Nem Emma tiltakozása az egyetlen, amivel a szexuális erőszakra akarják felhívni a figyelmet. A Life.hu például tavaly októberben, "Nem tudok megdugni egy síró lányt" című cikkében mutatott be egy fiatal fotóst, Grace Brownt, akinek olyan férfiak és nők álltak a kamerája elé, akiket egytől egyig megerőszakoltak, bántalmaztak. A képek különlegessége, hogy mindenki táblát tart a kezében, melyeken támadóik egyik mondata olvasható:

/1310/Megr_201310116733

Csak a jó nők után füttyögnek a férfiak? írásunkban pedig Hannah Price fényképeinek, tevékenységének és üzenetének eredtünk a nyomába. A huszonéves fotós ugyanis az utcai atrocitásokból, a beszólogatásokból és a füttyögésekből merített ihletet. Hannah-nak az adta az alapötletet, hogy amikor Philadelphiába költözött, egyre többen kezdtek füttyögni neki az utcán. A sokadik ilyen alkalom után döntött úgy, hogy elkezdi fotózni ezeket a férfiakat. Először csak titokban kattintgatott, majd pedig szóba is elegyedett velük.

Foglald vissza az éjszakát!

Európa néhány országában és az USA-ban is megrendezik a "Take Back the Night"-ot (Foglald vissza az éjszakát!) -1976 óta. A tömeges felvonuláson követelik a nők jogát a biztonságos, zaklatásmentes életre, szórakozásra, közlekedésre.

A mozgalom felhívja a figyelmet arra, hogy a közterület mindenkié, és a nőknek jogában áll biztonságos keretek között eljutni bárhová, anélkül, hogy öltözködése, életkora miatt, vagy egész egyszerűen azért, mert nő, zaklatásokat, esetleg erőszakot kelljen elviseljen. A szervezők nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a szexuális zaklatásokat vagy erőszakot átélt nők számára felhívják a figyelmet: nem az áldozat provokálja ki az erőszakot. Ez roppant lényeges eleme a megmozdulásnak, mivel mind a társadalom, mind az emberek tele vannak előítéletekkel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.