Áttörés? Injekció formájában érkezik a férfi fogamzásgátló

Forrás: Thinkstock -
terhesség injekció családalapítás férfi fogamzásgátlás Deáki Tímea tabletta termékenység fogamzásgátlás szakértő fogamzásgátló tabletta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lassan, de biztosan, régóta várt férfi fogamzásgátló érkezik. A Vasalgel készítője, a Parsemus Foundation képviselője azt mondta, mivel a szer korábban meglehetősen hatásosnak bizonyult a majmok esetében, nincs okunk aggodalomra. És ha minden a tervek szerint halad, a szer 2017-re a gyógyszertárak polcaira kerülhet. Nem tudjuk, ki hogy van vele, de mi azért kicsit nyugtalanok vagyunk.

Tényleg visszatartják a férfi fogamzásgátlókat? című cikkünkben korábban utánajártunk, mi lehet az oka annak, hogy a mai napig a nők feladata a terhességmegelőzés és a teljes családtervezés megszervezése. Sokakban felmerül ugyanis a kérdés, mégis miért mi szedjük évtizedek óta a különböző hormonbombákat, és miért a mi vállunkat nyomja a védekezés felelőssége, mind testi, mind lelki, mind pedig anyagi értelemben.

Forrás: Thinkstock

Majompénisztől függ a sorsunk

Állítólag a Vasalgel áttörést jelenthet, amennyiben a majmok után a humán teszteken is sikerrel szerepel - írja a Daily Mail. Mint ismeretes, a tudósok először egy hím babuin ondóvezetékébe adták be ezt az úgynevezett polimer hidrogélt, majd nőstény egyedekkel zárták össze a kísérleti példányt. Az állat a kutatás féléves időtartama alatt több hölgyeménnyel is párosodott, azonban egyiküket sem tudta megtermékenyíteni. Ennek oka, hogy a gyógyszer megakadályozta a spermiumok vándorlását, vagyis meggátolta, hogy az ondósejtek a herékből a péniszbe jussanak.

A módszer egyértelmű előnye tehát a vaszektómiával szemben az, hogy a hatása visszafordítható. Ha ugyanis a férfiak újra szabaddá akarják tenni a spermák útját, egy másik polimer géllel ki lehet öblíteni az ondóvezetéket elzáró Vasagelt.

Ez mind szép és jó, kivéve, hogy nem látjuk magunk előtt, ahogy a teremtés koronái sorszámot húznak a kerületi urológiai szakrendelőben, hogy önköltségen beadathassák altestükbe a varázsinjekciót. Vélhetően ugyanis éppen az urak rideg és mélységes elutasítása az oka annak, hogy a mai napig nem jelent a meg a piacon semmiféle normális férfi fogamzásgátló.

Amikor a farok csóválja...

A pasik már eddig is hidegrázást kaptak a gondolattól, hogy lenyeljenek egy olyan bogyót, amelyet egereken, vagy éppen majmokon teszteltek, és ami valamilyen formában kárt tehet tökéletes spermáikban. Ebből persze az következik, hogy a számukra dollármilliók árán kikísérletezett hormontartalmú fogamzásgátlók iránt igen csekély az érdeklődésük, vagyis egyik gyógyszergyártónak sem állt érdekében forgalmazni őket. Legtöbbjük attól fél, hogy nem lesz többé erekciója, esetleg örökre terméketlenné, vagy a hormonok hatására túl nőiessé válik. Érdekes, hogy a nők fogamzásgátló tablettái, melyeknek ugyanúgy vannak mellékhatásai, nem tűnnek számukra annyira elfogadhatatlannak.

Kíváncsian várjuk, a Vasalgel esetében mivel oszlatják majd el a kételyeket, hogy ez a szer tényleg nem jár egészségügyi károkkal, visszafordíthatatlan sterilitással, gyomor- és veseproblémákkal, valamint libidócsökkenéssel, ahogy a hírek szerint tették ezt a korábban beharangozott gyógyszerek. Ondódugó és herefelfüggesztés: létezik normális férfi fogamzásgátló módszer? című írásunkban például beszámoltunk egy olyan tablettáról, amely a spermiumok termelődéséhez nélkülözhetetlen A-vitamin felhasználását gátolja meg egy rövid időre. Akkor a kutatók azt bizonygatták, hogy a pasik látása cseppet sem károsodik majd az A-vitamin hiányától. Ezzel pedig kizárt, hogy felkeltették az érdeklődésüket...

Forrás: Thinkstock

Ki irányítja a fogamzásgátlást?

A Life.hu párterapeuta szakértője, Deáki Tímea szerint kétséges, mennyire lesz népszerű a Vasalgel a férfiak körében. Ugyanis, ha már az óvszertől is óckodnak, aminek bizonyítottan nincs semmilyen káros következménye, akkor nem valószínű, hogy bevállalnák az ondóvezeték eltömítését, még akkor sem, ha történetesen annak szervezetbe juttatása mondjuk fájdalommentes. "A férfiaknál a legeslegelső biológiai szerep az átörökítés. Vagyis képesnek kell lenniük arra, hogy reprodukálják magukat. Éppen ezért az urak a fogamzásgátlás tekintetében csak átmeneti megoldásokban gondolkodnak. De akár gumit húznak, akár a párjuk szedi a tablettát, az irányítás az ő kezükben van, és mivel ezek nem végleges megoldások, bármikor felfüggeszthetők."

"Tevőlegesen tehát nem tesznek semmit, hogyha egyszer arra kerül a sor, gyermeket szeretnének nemzeni, semmilyen formában ne legyenek blokkolva" - állítja a szakértő, válasza pedig felveti azt a kérdést, hogy valójában ki is irányítja a fogamzásgálást. A nők nagy része ugyanis egyáltalán nem érezné magát biztonságban attól, hogy a pasi azt mondja, beadatta magának az injekciót. Vagyis, aki tényleg nem kíván teherbe esni, vélhetően valamilyen alternatív megoldást is választana a Vasalgel mellett, olyat, amelyet ő irányít, szabályoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.