Házastársi kompromisszumok: a kihagyott lehetőségek hatalmas károkat okoznak

Forrás: Thinkstock -
házastárs házasság A barátnőm mesélte külföld Deáki Tímea kompromisszum párterapeuta szakértő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mikortól válsz önzővé egy kapcsolatban? Mégis mennyi mindenről lehet vagy kell lemondani, és a kompromisszum vajon lemondás-e. A barátnőm mesélte, hogy kapott egy külföldi állásajánlatot, de a férje miatt nem vállalhatta el, így pedig meg sem fontolták a lehetőséget...

... Alig utasította vissza, máris feszült a hangulat odahaza. Az önzőség és a lemondás vádjai repkednek. Nem értem, miként kezelhető innentől egy ilyen házastársi kompromisszum, és hogyan oldhatók meg az ebből eredő problémák a későbbiek folyamán....

Párterapeuta szakértőnkkel, Deáki Tímeával eredünk most azoknak a névtelen problémáknak a nyomába, melyekből soha nem születik olvasói levél. Amik a baráti beszélgetéseken elhangzanak ugyan, de aztán válasz nélkül maradnak és elsikkadnak. Ilyen például a házastársi kompromisszumok kérdése is.

A barátnőm mesélte

A Life.hu új sorozatában olyan történeteket, üzeneteket és vallomásokat veszünk górcső alá, melyekben a segítségkéréshez senki sem adja a nevét. Olyan sztorikat, amik mindig a barátnőinkkel történnek meg, vagy éppen azok távoli ismerőseivel. Azokat a dilemmákat, melyekről mindenki beszél, de senki sem oldja meg őket.
Forrás: Thinkstock

Te mit választanál?

"Már az is nagy stresszfaktor, ha valaki állást vált, hát még, ha ezt egy másik országban tervezi. Aki komolyan elgondolkodott egy külföldi lehetőségen, minden bizonnyal nem kizárólag a pénzért, sokkal inkább a pozitív jövőképért teszi azt, amiben persze az anyagiak is nagy szerepet játszanak.

Gyakrabban hallani olyat, hogy a férfi kap külföldi lehetőséget, és mert általában ő a fő kenyérkereső a családban, a feleség sokkal könnyebben megy bele egy ekkora váltásba is. Ebben az esetben nem tudni, hogy melyiküknek hogy alakult a keresete itthon, ki mennyire vette ki a részét anyagilag a családi terhekből. Bárhogy is van, az a férfi, aki eleve nem gondolkodott külföldi jövőben, nehezebben viselheti az ilyesfajta irányt. Egy ilyen váltással ugyanis minden számára fontos dolgot itthon kellene hagynia, miközben a kedvese anyagilag is más szintre kerül. Mindezt úgy, hogy nem feltétlen lesz azonnal nemhogy jól fizető, de lehet, hogy állása sem. De az sem várható el, hogy a nagyon jó lehetőséget nyomós ok nélkül elengedjék. Éppen ezért igen fontos, hogy a két ember az ilyesfajta törekvésben is azonos platformon legyen. A kihagyott vagy annak vélt lehetőségek ugyanis később igen nagy károkat képesek okozni.

Forrás: Thinkstock

Nem olyan egyszerű...

Meg kell vizsgálniuk az aktuális lehetőségeiket itthon, és mellé állítani a külföld adta minden pozitív és negatív dolgot, amiről már most tudni lehet. Magasabb bér, jobb életkörülmények, a nyelv magas szintű elsajátítása - ami később itthon is hasznos lehet, a család támogatásának lehetősége vs. a család és a barátok hiánya, beilleszkedési problémák, nyelvismereti gondok, az egyik fél álláskeresési félelmei, stb.

Azt nem kell azonnal eldönteni, hogy ez egy örökre szóló dolog. Ha hagynak maguknak menekülő utakat, és vissza lehet térni egy esetleges nem várt végkifejlet után, az nagy biztonságot adhat a férfinak a döntésben. De a végső szót ketten kell kimondják, figyelve az egészséges kompromisszumkészségre. Ha minden oldalt alaposan átrágtak, s belemennek a dologba, kifejezetten fontos, hogy mondják is ki: a döntést együtt hoztuk. Ez azért fontos, mert bármi nem várt helyzetben nem szabad egymásra mutogatni, az ugyanis akár a kapcsolat romlásához is vezethet. S mert egy jobb lét a cél – akár itthon, akár külföldön –, megéri az alapos átgondolást."

Így költözünk ma külföldre:

Külföldre költözés a családdal - mire figyelj oda, ha a gyerek is megy?
Egyre több család dönt úgy, hogy a jobb anyagi lehetőségek miatt külföldre költözik és viszik magukkal a gyerekeket is.

Magyar lányok külföldi pasival - Mitől működnek a vegyes kapcsolatok?
A Life.hu segít eligazodni az eltérő kultúrák, szokások és nyelvi különbségek útvesztőjében három vegyes páros történetén keresztül.

Már 600 ezer magyar dolgozik külföldön
A legtöbben az Egyesült Királyságot vették célba, de sokan vették az irányt Németország és Ausztria felé is. Te merre mennél?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.