Aki az exférjével meddő volt, a jelenlegi párjával rögtön anyává válik?

Forrás: Thinkstock -
családbővítés probléma gyermekvállalás terhesség házasság családalapítás válás csalódás család szerelem gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Számtalan történetet hallani, hogy házasságok mennek rá arra, ha nem jön a baba. Két egészséges ember, szeretetben, tökéletes családmodellben, azonban mégsem kerül fel a pont az i-re. Aztán a válás után a felek azonnal anyukává, apukává lesznek egy-egy új partner mellett. Mégis hogyan lehetséges ez? A Life.hu most ennek járt utána.

Rengeteg cikk született már arról a témáról, hogy akármennyire is szeretnénk, nem siekrül a családalapítás. Írtunk arról, amikor talán nem is akarjuk igazán, de arról is, amikor az apajelölt a ludas a dologban. Most azonban arra vagyunk kíváncsiak, miért nem kopogtat be az a bizonyos gólya, ha akarjuk is, rendben is vagyunk, és már tényleg csak egy poronty hiányozna az életünkből. És miért van az, hogy utána mással meg összejön? Igaz lehet, hogy amikor két ember már több éve, évtizede együtt van, és még nincs gyermekük, ott nem csak a szándék hiányzik?

Forrás: Thinkstock

Ma már teljesen helyénvaló, hogy egy ideig nem is gondolnak gyermekvállalásra a fiatalok. Az egzisztencia megalapozása, a dolgok kettesben történő megélése prioritást élvez, így pedig a gyermekvállalás értelemszerűen tolódik. Két egészséges embernél alapvetően fel sem merül, hogy fizikai akadály volna, így amíg nem érzik elérkezettnek az időt, nem is görcsölnek rá a dologra. Nem úgy, amikor már szeretnék és nem jön össze elsőre, másodikra, sokadszorra sem...

Na, terhes vagy már?

Sokszor hallunk az abortuszok magas számáról és egyre fogyó országunkról, de kevés szó esik azokról, akik nagyon szeretnének gyermeket, de valamiért mégsem jön össze a baba. Ők szemérmesen hallgatnak, hiszen gyereket szülni mindenki tud, csak épp ők nem. Csorbának, fogyatékosnak érzik magukat, nőiségükben megszégyenítettnek, és sóvárgóan nézik a babakocsit tologató boldog anyukákat. A meddőség kínjairól itt írtunk korábban.

Amikor nincsenek kimutatható egészségügyi gátak, felmerül, hogy valami más, valami lelki dolog áll a háttérben. Ez a terület ugyanakkor igen kényes, nem is szívesen bolygatják a felek. Mert vajon mi lehet, hogy ha annyira akarjuk, de mégsem jön össze, miközben makk egészségesek vagyunk? Lehet, hogy már nem vagyunk kellően elkötelezettek egymás iránt? Talán túl sokat kivettek belőlük az évek, és az ezzel járó lelki terhek?

Forrás: Thinkstock

"A nők zsigeri szinten érzik, hogy a partnerük alkalmas-e arra, hogy biztosítsa számukra a nyugodt jövőt. Ez magában foglalja a lelki és az anyagi biztonságot is. Ha valahol rés van a pajzson, akkor a nő szervezete reagálhat úgy, hogy minden vágya ellenére nem tudja befogadni a gyermeket" - állítja a Life.hu-nak nyilatkozó szakértő.

A házasság négy lábon álló asztal:

Füst Milán szerint a házasság egy négy lábon álló asztal. Három lábon billegve ugyan, de még éppen megáll, két láb azonban már nem tudja megtartani. Hasonlatában így ír: "Először is szeretnetek kell egymást. Másodszor hasonló kell, hogy legyen az életstílusotok. Harmadszor meg kell értenetek egymást szexuálisan. S negyedszer, a házasság gazdasági kapcsolat is. A négy láb tehát a szeretetteli lelki kapcsolat, a második a szellemi hasonlóság (életstílus), a harmadik a kölcsönös, kielégítő szexualitás, a negyedik a gazdasági közösség és bizalom."

De milyen a sikeres és boldog házasság? Itt fejtegettük korábban.

Persze nem szabad általánosítani, hiszen mindenki másként "dönt” az élete alakulásáról. Az viszont tény, hogy a sok ideig fennálló kudarcsorozat kiborítja az embert, így a pár mindkét tagját. A sorozatos megfelelés, a tehetetlenség és végül a kétség eltávolíthatja egymástól az embereket. Innen kezdve pedig az is érthető, hogy egy új kapcsolatban miként tud szinte azonnal megfoganni a gyermek.

Forrás: Thinkstock

Egy új viszonyban nincsenek rossz emlékek, nincs megfelelési kényszer, sem pedig elvárások.

Szakértőnk szerint fontos, hogy különbözőek vagyunk, így persze ebben is mindenki máshogy gondolkodik. Vannak, akiknek egy új kapcsolatban is évek kellenek ahhoz, hogy gyermekük lehessen, és vannak, akik nem várnak sokat.

Szexetikett egy friss kapcsolatban:

Egy új kapcsolat elején minden rózsaszín, néhány dologra azonban figyelned kell! Ha nem akarsz kellemetlenségeket szeretkezés előtt, alatt vagy utána, tartsd be a szexetikettet. A szabályrendszert itt érheted el.

Az igazán mély, intenzív és szenvedélyes szerelmi kapcsolatban az időnek nincs szerepe.

Igenis vannak olyan szerelmek, amik azonnal jól működnek és magától értetődő minden. Itt nem kérdés a mikor és a hogyan.

Ha egy kapcsolat megromlott, de mégis ebben a periódusban jön a baba, lehet, hogy még van remény arra, hogy helyrehozzák a viszonyt. Akkor van erre nagy esély, ha a gyermektelenség volt az alap probléma. Ha más, akkor a családalapítási helyzet akár még tovább is ronthatja a kapcsolatot. Ugyanis egy rossz alappal bíró kapcsolatban nehéz jó irányokat adni egy új családtagnak, akiért immár mindkét fél felelősséggel tartozik, véli a szakértő.

4 intő jel, hogy veszélyben a házasságod

Kisebb-nagyobb csetepaték még a legjobb családban is előfordulnak, még kész szerencse, hogy ezektől sem a házasságunk, sem a világ nem dől össze. Vannak persze olyan jelek is, amelyek a kapcsolat válságát mutatják. Biztos, ami biztos, korábban összegyűjtöttük ezeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.