A Facebook-felhasználók 88 százaléka leskelődik az exe után - Na és te?

Forrás: Thinkstock -
szenvedés Facebook dráma szerelem kémkedés függőség szakítás kapcsolat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kanadai Western Egyetem kutatása szerint a volt partnerek utáni leskelődés a Facebookon riasztó mértékű distresszt, vagyis negatív hatású, kellemetlen, káros stresszt okozhat a szakítás után. Ennek ellenére majdnem mindenki csinálja.

Miközben a Facebook-oldallal kapcsolatos kutatások többsége elsősorban a társadalmi kötődés előnyeivel foglalkozik, keveset tudunk arról, hogyan komplikálhatják a közösségi oldalak a romantikus kapcsolatok lezárását.

Téged is elért a Facebook-magány? Teszteld, mennyire vagy egyedül!

Mindenkinek vannak olyan barátnői, ismerősei a Facebookon, akik érezhetően többet posztolnak, mint mások. Életük összes rezzenését megosztják, kétségbeesetten gyűjtik a lájkokat, és várják az együtt érző kommenteket, hogy igen, nálunk is esik az eső. Most egy felmérés bizonyította be, hogy ezek a nők bizony magányosak. Lássuk, hogy miért!
Forrás: Thinkstock

Veronika Lukacs és Anabel Quan-Haase az Information, Communication & Society szaklapban megjelent kutatásából az derül ki, hogy a Facebook három aspektusa járul hozzá a szakítással kapcsolatos distressz kialakulásához, és hogy az internetes elektronikus megfigyelésben gyakrabban részt vevő fiatalok tapasztalják meg ezt a leginkább.

1.)

A leggyakoribb negatív stresszt okozó tényező az expartner Facebook-profilja. A kutatás résztvevőinek 88 százaléka számolt be arról, hogy szakítás után nézegették volt partnerük profilját. "Még azok is, akik készakarva nem nézték meg expartnerük profilját, akaratlanul megpillantották volt párjukat, amikor az feltöltött valamilyen tartalmat, vagy megjelent a hozzászólásokban" - mondta Quan-Haase, az egyetem szociológia tanszékének professzora.

Amanda 27, blogger

Nekem két olyan férfi van az életemben, akiknek inkább a hiányukkal tanultam meg együtt élni, mintsem kigyógyultam volna belőlük. Ismerősök vagyunk a Facebookon, de le vannak tiltva a hírfolyamból, hogy ne lássam, amikor az új csajaikkal nyaralnak, örömködnek.

Időnként azonban, amikor úgy érzem, kell egy kis önkínzás, vagy a Facebook valamilyen apropóból feldobja őket nekem, mindkettejük adatlapjára rámegyek, és csekkolom. Évek teltek el, de még mindig érzem a gyomromban/hasamban azt a furcsa érzést. Mert persze még most is nagyon tud fájni olyan helyeken, amelyeknek a létezéséről sem tudtam...

2.)

A második legfőbb distresszforrás a Facebook híres kapcsolati állapot adata. A résztvevők közül sokan nyilatkoztak úgy, hogy jelentős nehézségeket okozott számukra a kapcsolatban státusz egyedülállóra való változtatása, illetve teljes törlése.

A válaszadók 62 százaléka állította azt, hogy

a kapcsolati állapotuk módosítása után kérdezgették őket a szakításukról, ami jelentős negatív stressz forrása lett.

3.)

A harmadik, és talán a legsúlyosabb distresszforrás az ex által a Facebookra feltöltött közös tartalom. A felmérés résztvevői közül mindenki rendelkezett közös digitális előzményekkel volt partnerükkel a Facebookon, és ezek a virtuális előzmények egyesekben a volt kapcsolatuk pozitív emlékeit hozták fel, ami összezavarja őket a szakítással kapcsolatban.

Forrás: Thinkstock

Blanka, 25, egyetemista

Én személy szerint nem vagyok a Facebook-leskelődés híve, a legjobb barátnőmet viszont már-már fanatikusnak mondanám. Három évig volt együtt a pasijával, a szerelmüknek azonban szomorú vége lett: a srác megcsalta, és szakított vele. Néhány héttel ezután pedig már egy új lánnyal az oldalán posztolgatta a romantikusabbnál romantikusabb képeket.

A szakítás eléggé megviselte a barátnőmet, úgyhogy első felindulásból azonnal törölte is a volt barátját az ismerősei közül. Utána természetesen a dühe elszállt, átvette a helyét a szomorúsággal teli kíváncsiság: nem tudta elviselni, hogy semmit nem tud egykori szerelméről. Mivel a büszkesége nem engedte, hogy ismét bejelölje, és mivel nekem továbbra is ismerősöm volt a srác, engem használt távcsőnek. Minden közös programunk központi részévé vált, hogy lépjek be Facebookra, hadd nézhesse végig a srác idővonalát.

Ezeknek a leskelődéseknek a vége szinte mindig sírás volt, nem is igazán értettem, miért jó neki a kukkolással kínoznia magát. A sztorit tovább súlyosbítja, hogy barátnőm több mint két évig leskelődött az exe után, rajtam keresztül végigkövethette az ifjú pár nyaralásait, egymásnak címzett romantikus és publikus üzengetéseit, végül pedig az összeköltözésüket is.

A kutatás résztvevőinek hatvannégy százaléka továbbá arról számolt be, hogy újraolvasta, vagy újra kielemezte a régi üzeneteket, vagy posztolásokat is, 51 százalék pedig törölte az expartnerrel közös fényképeket a Facebookról.

Facebook-függő vagy? 7 ijesztő jel

Többen mondták már, hogy túl sokat lógsz a Facebookon? Bármi történik veled, posztot írsz? Nem telhet el úgy egy ebéd vagy edzés, hogy ne csekkolnál be a helyszínről? Elhanyagolod a barátaidat, és a munkahelyeden is nyitva van a közösségi oldal? Ha igen, valószínűleg téged is érint a Facebook-függőség. A hét jelet, ami arra figyelmeztethet, hogy veszélyes úton jársz, korábban itt szedtük össze.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.