Tinder-királylány és a szőke herceg profilképe - Ezért húzzuk jobbra, aki tetszik?

Forrás: Thinkstock -
párkeresés Tinder szerelem alkalmazás ismerkedés okostelefon kapcsolat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Aki valaha használta már a Tinder nevű, ismerkedésre (vagy inkább gyors szexre?) szolgáló okostelefon-alkalmazást, tudja, hogy jobbra kell húzni a kijelzőn annak a fotóját, akit szívesen megismerne a valóságban is. De hogy mi alapján szívecskézünk vagy ikszelünk valakit? Jim Davies kanadai szakértő elárulta.

A Life.hu-n több ízben is foglalkoztunk már a Tinder-jelenséggel. Bemutattuk, milyen, tanácsot adtunk csajoknak, tiltólistát gyártottunk pasiknak, és összegyűjtöttük a legidiótább ismerkedőszövegeket is. És persze voltak már pozitív történeteink is nagy egymásra találásokról, szerelmekről, esetenként pedig házasságról is.

Forrás: Thinkstock

Régóta az életünk része az applikáció, mondhatjuk, sokat tudunk róla, de korántsem mindent. Az emberi viselkedésről, a választásokról és a meghozott döntésekről számtalan értekezést és szakértést olvashattunk már. Ilyenek most Jim Davies kanadai szakember meglátásai is, aki egyébként az Institute of Cognitive Science munkatársa, és a Nautilus portálon közzétett írásában próbálta elmagyarázni, miért úgy választunk, ahogy. Szerinte ugyanis az elv a nyelven alapszik.

Véleménye szerint az angol és a magyar például balról jobbra olvasható, emiatt a színházi jelenetek is életszerűbbek, amikor pozitív történés esetén ennek megfelelően mozognak a színészek. Negatív cselekménynél pedig fordítva, tehát balról jobbra. Davies hozzátette, hogy a filmkészítők is hasonló irányokat alkalmaznak. Példaként Keanu Reevest említette a Mátrixban.

Ez nem véletlen, hiszen a nyugati filmekben a jobbra irányuló mozgás a "jó" jele.

Neo és Smith ügynök harca a Mátrix c. filmben Forrás: Northfoto

Ugyanakkor tanult információról van szó, mivel kutatások szerint az írni és olvasni még nem tudó gyerekeknél még nem figyelhetőek meg ilyen elvárások. A szakember azt is észrevette, hogy a jobbról balra író kultúrákban - úgymint az arab és a héber ábécé esetében - mindez fordítva működik.

Az izraeli akciófilmekben balra mozdul el a kép, amikor a főhős győzedelmeskedik.

Vannak azonban kivételek, amelyek okában Davies nem biztos. Például, hogy az izraeli Tinder-felhasználóknak éppúgy jobbra kell húzniuk a kiszemelt képét, mint az amerikaiaknak. Ezek alapján viszont felmerül a kérdés, hogy vajon természetellenesnek tűnik-e az érintetteknek ez az irány, illetve lehet-e a felismerés útján javítani a felhasználói élményt.

Jobbra húz, balra húz, haza húz: Teszteltük az új Tindert

Ha elsőre úgy is tűnik a pasi, hogy vicces, kiderülhet, hogy rettentően nem bírja a te humorodat, vagy ha oda is vagy érte néhány napig, hamarosan rájössz, hogy sosem tudnád elviselni, hogy ennyire hangosan fújja az orrát.

Olyan esetről sem egyszer hallhattunk, hogy annyira különböző egy páros életmódja, hogy akármennyire is imádják egymást, biztosan nem működik a kapcsolat. Ha van rá lehetőség, érdemes kizárni az abszolút nem! kategóriát, de azért annak hagyj időt, hogy kiderüljön, összeilletek-e a jelölttel, mielőtt akármit is lépnél. A legújabb társkereső app például már az összeillést is méri. Itt írtunk róla bővebben.

Talán feleslegesek is a hangzatos kutatási eredmények, úgyis mindenki tudja, mi alapján választ. A Tindert sokan csak szórakozásnak használják, önigazoló matcheket gyűjtenek, a szaporodó sikertörténetek ellenére azonban egyre több a bizakodó felhasználó. Hevenyészett kutatásaink szerint a tinderezéshez az kell, hogy kellően nyitott legyél, és tényleg ismerkedni akarj.

Forrás: Thinkstock

Korábbi cikkünkből kiderül, hogy azok, akik úgy gondolják, hogy a tipikus társkereső oldalakon ma már csak a lúzerek vannak, saját keserű tapasztalataik miatt érzik önmagukat vesztesnek. Napokat, heteket eltölteni levelezéssel, mások megismerésével bizony fárasztó és unalmas, ráadásul több energiát vesz igénybe, mint egy társkereső alkalmazáson rányomni az illetőre, és néhány órán belül összefutni vele, valahol a közelben. A gyorsaság és az egyszerűség hatalmas pluszpont, és telefonon csetelni valójában nagyon szórakoztató, de csak akkor, ha ismered és betartod azokat a szabályokat, amelyekkel a randiappokat a magad javára fordíthatod. Ezeket itt gyűjtöttük csokorba.

Tudtad?

A GlobalWebIndex piackutató új jelentése szerint több mint 91 millióan használják az olyan helyfüggő társkereső alkalmazásokat, mint a Tinder, a Momo és a Hinge. Ennek a számnak kétharmadát férfiak teszik ki, ám a nők több időt töltenek el randiappjaikkal, és sokkal szelektívebbek, mint az ellenkező nem tagjai.

Győri Szilvia, a Life.hu szexuálpszichológusa így vélekedik a jelenségről: "A randialkalmazások egyre népszerűbbek, a legtöbben azért használják, mert gyors, egyszerű és hatékonynak tűnik. Mielőtt regisztrálsz egy lokációs társkeresőre, kérdezd meg önmagadtól, hogy készen állsz-e arra, hogy olyasvalakivel barátkozz össze, aki a szomszédban lakik. Arra is fel kell készülnöd, hogy vannak olyan regisztráltak is, aki könnyű kalandot, alkalmi szexet keresnek."

Forrás: Thinkstock

A szakértő szerint a legfontosabb, hogy a saját igényeiddel, elképzeléseiddel legyél tisztában, de ésszerű keretek közt húzz határvonalakat. "Sokszor érdemes kompromisszumot kötni bizonyos kritériumokban, ezért hasznos lehet, ha némely elvárás tekintetében rugalmas tudsz lenni. Miután párba álltál valakivel, azt ugyan nem tudod kontrollálni, hogy az illető milyen üzeneteket, fotókat oszt meg veled, de bármikor törölheted őt az ismerőseid közül. Ugyanakkor fontos, hogy saját autentikus énedből eleget mutass."

Győri Szilvia azt tanácsolja, hogy oszd meg másokkal a hobbijaidat, a vágyaidat, a céljaidat - racionális keretek között - akkor is, ha nem lesz belőle több, mint néhány alkalmas csetelés, mert ez által is tapasztalatokat gyűjthetsz.

"Ne ess abba a hibába, hogy úgy kezelsz másokat, mintha azok árucikkek lennének: szánj időt alaposabb megismerésükre, és törekedj valódi kapcsolatok kiépítésére - véli a szakértő.

Élvezd a forróságot is! Ezek 2015 nyarának legfinomabb szexpózaihttp://www.life.hu/intim/20150625-elvezd-a-forrosagot-is-ezek-2015-nyaranak-legfinomabb-szexpozai.htmlAzt már tudjuk, hogy 2015 szexpóza a talicska lett, ami persze a forró nyári estékre is igazi, erotikus csemege. A nagy melegben azonban könnyen lehet, hogy inkább olyan pozitúrákra vágyunk, amik nem annyira strapásak, könnyűek, gyorsak, és nem annyira izzasztóak. Ilyenekből gyűjtöttünk most párat.IntimThinkstockSzexpótlás vagy érzelmi kielégülés? Intim játszmák, hamis érintésekhttp://www.life.hu/intim/20131030-a-szex-hianya-a-szexhiany-az-erzelmi-kieleguletlenseg-a-szingliseg.htmlA jó szex kedélyjavító, fiatalító, egészséges, zsírégető, továbbá a fejfájásra és az álmatlanságra is jó. Korábban összegyűjtöttük már azt a hat jelet, ami elárulja, hogy szexre van szükségünk, arról azonban már nem szólt a fáma, hogyan jussunk hozzá egy jó menethez, amikor éppen senki sem rágja a küszöbünket. Sok esetben szexpótló tevékenységekkel.IntimThinkstockIzmos, napbarnított Adonisz, mint tökéletes férj? Ugyan már!http://www.life.hu/intim/20150619-a-sportolo-focizo-kigyurt-ferfi-a-boldog-hazassag-titka-egy-friss-kutatas-szerint.htmlEgy friss kutatás szerint a boldog házasság titka lehet, ha a férj edzett. Egy aktív férfi felesége ugyanis kisebb eséllyel szenved depresszióban. Ez azért persze nem ilyen egyszerű, így rögtön sikerült is bizonyítanunk az ellenkezőjét.IntimThinkstockRapidkéj az év legrövidebb éjszakáján - Szextippek a nyári napfordulórahttp://www.life.hu/intim/20150619-2015-junius-21-a-nyari-napfordulo-a-legrovidebb-ejszaken-is-erdemes-szexelni.htmlMint ismeretes, a nyári napforduló az év leghosszabb nappalát adja, következésképpen pedig a legrövidebb éjszakáját is. A nap június 21-én igencsak korán, 3 óra 46 perckor kel, és 19.44-kor nyugszik, hétfőn pedig szintén 3.46-kor bújik elő. Ez pedig ez jelenti, hogy ez a vasárnap éjszaka bizony jóval rövidebb lesz, mint a többi. Ettől függetlenül persze érdemes kihasználni.IntimThinkstockApa nélkül apák napján (is)http://www.life.hu/intim/20150619-apak-napjat-magyarorszagon-junius-harmadik-vasarnapjan-unneplik-kiveve-aki-nem.htmlAz apák napját világszerte számos különböző időpontban ünneplik. Magyarországon június harmadik vasárnapján, vagyis 2015. június 21-én üljük, legalábbis azok, akiknek van kivel, és van mit...IntimThinkstockHoppá! A jóképű férfiak kevesebb állásajánlatot kapnakhttp://www.life.hu/intim/20150620-egy-kutatasbol-kiderult-a-jokepu-ferfiak-kevesebb-allasajanlatot-kapnak.htmlAz interjúztatók és a felettesek ellenfelet látnak a vonzó férfiakban, ezért kevésbé szívesen alkalmazzák őket - derül ki egy friss kutatásból, amely szerint viszont csapatmunka esetén az elöljárók szívesen vetnek be jóképű kollégákat.IntimOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.