párkapcsolat elnyomás szerelem elnyomó diktátor bántalmazás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A bántalmazó kapcsolat fokmérőjét nem feltétlenül az első elcsattant pofon jelenti. Már jóval korábban akadnak figyelmeztető jelek, amelyek elárulhatják: nem egészséges párkapcsolatban élsz.

1. Túl hamar összeköltöztetek


Alig egy hónapja jöttetek össze, máris összebútoroztatok? Dr. Antonio Borello pszichológus a The Huffington Poston megjelent írása szerint ezt veheted intő jelnek: a bántalmazó fél így jóval könnyebben kontroll alatt tudja tartani a napirendedet, az életedet, és úgy egyáltalán téged is.

2. Irreális elvárások


Ha nincs kész a vacsora, mire hazaér, kiveri a balhét. A te boldogságod az ő elégedettségétől függ, és jaj neked, ha nem teljesíted az eléd állított elvárásokat. Vége a világnak, ha nem az ő elképzelései szerint cselekszel. Bár elsőre romantikusan hangzik, valójában a legkevésbé sem az: rajtad kívül nincs más a világon, akibe kapaszkodhatnak.

3. Túlérzékenység és féltékenység


A bántalmazó fél legtöbbször alacsony önbecsüléssel rendelkezik, ezért reagálja túl az olyan apró dolgokat, mint egy vicc, egy ártatlan kérdés, bármilyen megjegyzés, esetleg egy pillantás a másik férfira – máris kitörhet a balhé.

Forrás: Thinkstock


4. Túlzásba vitt ajándékozás


Borello szerint ez az egyik legszembetűnőbb figyelmeztető jel. Kitűnő alapot jelent egy olyan helyzet megteremtésére, amikor bármilyen konfliktus után előhozakodhat a kérdéssel: azután, hogy ezt tettem érted, ez a hála?

5. Az elszigetelődés


Kezdődik a másik fél barátainak, családtagjainak kritizálásával, folytatódik a számonkéréssel, majd azon kapod magad, hogy miatta szinte teljesen megszakítod a kapcsolatot szeretteiddel, és inkább otthon maradsz vele, csak hogy ne generálj feszültséget? Abszolút figyelmeztető jel.

6. Ahogyan a más emberekkel bánik


Hatalmas balhé kerekedik abból, hogy a pincér hibázott a rendelésnél? Mindenkit kritizál maga körül, és az sem érdekli, ha meghallják, mit mond maga körül? Azon túl, hogyan áll hozzád, árulkodó lehet, hogy hogyan kezeli a többi embert.

Éhen fogsz dögelni nélkülem, te ribanc!

A Life.hu korábban ITT foglalta össze szakértő segítségével, hogyan ismerd fel, ha bántalmazó kapcsolatban élsz, ITT pedig Nóra igaz történetét olvashatod el, aki mezítláb, fehérneműben menekült el erőszakos férjétől.
Van egy város, ahol a pasiknak három barátnője van, mert túl sok a nőhttp://www.life.hu/intim/20150903-a-varos-ahol-a-pasiknak-harom-baratnoje-van-mert-tul-sok-a-no.htmlDongguan nem csak arról híres, hogy az almás márka elektronikai termékei ott készülnek, de a "szex fővárosa"-ként is emlegetik.IntimThinkstockSúlyos bántalmazással vádolja férjét a magyar színésznőhttp://www.life.hu/csalad/20150626-ronai-aross-aranka-szineszno-sulyos-bantalmazassal-vadolja-ferjez.htmlRónai-Aross Aranka, a Gálvölgyi-show sztárja, és egykori címlaplány fotóval bizonyítja az igazát: férje, László megverte őt. A férfi ennek ellenére is tagad.Család--Végre! Bepasizott Sandra Bullock!http://www.life.hu/intim/20150830-sandra-bullock-szineszno-uj-kedvese-bryan-randall-fotos.htmlSok-sok évnyi egyedüllét után úgy fest, újra boldog Sandra Bullock.IntimOrigo20 év múlva kért bocsánatot gyerekkori bántalmazója a férfitól - A Facebookon üzenthttp://www.life.hu/news/20150517-20-ev-mulva-kert-bocsanatot-gyerekkori-bantalmazoja-a-ferfitol.htmlA kis ChadMichael Morrisette-et annyit bántották az osztálytársai, hogy csak akkor mert belépni az osztályterembe, ha valaki elkísérte. A férfi máig nem felejtette el, mi történt vele, ám különös fordulat: egykori fő bántalmazója a Facebookon üzent neki. NewsThinkstockPéniszesztétika: Kinek kell egy tökéletes farok bunkó pasival? (18+)http://www.life.hu/intim/20150824-peniszesztetika-kinek-kell-egy-tokeletes-farok-bunko-pasival-a-nagy-kiment-a-divatbol.htmlJenny McCarthy, a MTV egykori műsorvezetője egy interjúban intim titkokat fecsegett ki házaséletéről, egyúttal azt is elárulta, hogy férjének, Donnie Wahlbergnek van a legszebb pénisze, ami tökéletesen illik a puncijába. Arról nincsenek információink, hogy a szőke bombázó milyen esztétikai szempontok alapján ítélte meg párja nemes testrészét, azt azonban tudjuk, hogy a nők milyen hímtagra vágynak - nem olyanra, amire gondolsz!IntimThinkstockA gyermekkori bántalmazás után a test is örökre beteg maradhttp://www.life.hu/drlife/20150430-szivderito-a-gyermekkori-bantalmazasok-magas-vernyomast-okoznak.htmlGondoltad volna? A gyermekkori traumák összefüggésben vannak a későbbi élet során kialakuló magas vérnyomással. Legalábbis ez derült ki egy nemrég megjelent tanulmányból...Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.