Munkamegosztás egyenlő jó szex?

Forrás: Thinkstock -
szex gyerekek szülők
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy friss kutatás szerint, jóval elégedettebbek a párkapcsolatukkal és a szexuális életükkel azok a párok, akik a gyerek körüli feladatokat megosztják egymást között.

Amint azt a kutatást vezető Daniel Carlson, az atlantai Georgia Állami Egyetem szociológusa kifejtette, azok a párkapcsolatok, ahol a felek egyenlő arányban veszik ki a részüket a közös teendőkből, jobban működnek, jobb a felek közötti kommunikáció és az egész kapcsolat sokkal intimebb.

A felmérést 500 heteroszexuális pár bevonásával készítették, akik között voltak házaspárok és voltak, akik csak együtt éltek, de mindannyian szülők voltak. A kérdőív a gyerek körüli teendők alatt a szabályok kijelölését és betartatását, a szükség szerinti büntetést, illetve a dicséretet, a felügyeletet, illetve a gyerekekkel való együtt játszást értette. A válaszok alapján a párokat három csoportba sorolták: az egyikben a legtöbb teendőt a nő látta el, a másikban a férfi, a harmadikban pedig mindketten egyenlő arányban.

Forrás: Thinkstock

Ezzel együtt arra is rákérdeztek, ki mennyire elégedett a kapcsolatával, milyen gyakoriak a konfliktusok, illetve mennyire kielégítő a szexuális életük. Az eredmények azt mutatták, hogy a legrosszabbak azok a kapcsolatok voltak, ahol a gyerekek körüli teendők oroszlánrésze az anyára hárult, ahol viszont az apára, ott a nők nagyobb arányban voltak elégedettek a szexuális életükkel még azoknál is, akiknél a feladatok egyenlően voltak elosztva.

Ugyanakkor azok a férfiak, akik a legtöbb részt vállalták a gyerekgondozásból – többet, mint az anya -, ugyanazok voltak, mint akik a saját szexuális életüket a legrosszabbnak tartották.

A szakemberek szerint az összefüggések hátterében az állhat, hogy azokban a kapcsolatokban, ahol bármelyik fél is úgy érzi, hogy rá aránytalanul sok feladat hárul, óhatatlanul elégedetlen ezzel a helyzettel, és az elégedetlenségét a hálószobába is magával viszi. Akik viszont leosztják egymást között a feladatokat, kevésbé érzik túlterhelve magukat, és a hálószobában is felszabadultabbak tudnak lenni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.