Itt az áttörés? Új férfi fogamzásgátló érkezhet

Forrás: Thinkstock -
egészség fogamzásgátlás terméketlenség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy a test alakját szabályozó, jószerivel minden többsejtű állati szervezetben előforduló jelzőrendszerről kiderült, hogy hatással van a férfiak termékenységére is. A felfedezés segíthet ennek kezelésében, éppúgy, mint egy új férfi fogamzásgátló kifejlesztésében.
Forrás: Thinkstock

Az úgynevezett Wnt családba tartozó jelzőmolekulák mindenütt megtalálhatók a biológiában. Ezek felelősek minden organizmus alapvető formájának kialakításáért a csalánozóktól az emberig - írja cikkében az Origo.

Wnt nélkül a testünknek nem lenne teteje vagy alja, eleje vagy hátulja.

Ezen kívül a Wnt még számos más fejlődési folyamatot szabályoz a szervezetben. A Wnt jelzés túlműködése pedig elősegíti a rákos burjánzások kialakulását.

A Wnt a sejt felszínén lévő receptorokhoz kötődik, és klasszikus feladatát fehérje-kölcsönhatások rendkívül összetett kaszkádja (egymást kiváltó folyamatok sora) révén teljesíti be a sejt belsejében. Ennek a sejten belüli jelzőútvonalnak a végén specifikus gének íródnak át a sejtmagban. Ezt nevezik Wnt jelzés által kiváltott transzkripciónak.

Christof Niehrs, a Német Rákkutató Központ (DKFZ) kutatási részlegének vezetője munkatársaival azt vizsgálta, vajon a Wnt-nek van-e olyan szabályozó funkciója, amely nem jár génátírással.

Illusztráció Forrás: AFP

Nemrég felfedezték, hogy a Wnt megvédi a fehérjéket a lebomlástól. Így a sejtek képesek növekedni és felkészülni a sejtosztódásra. A kutatók azonban felismerték, hogy a Wnt transzkripciótól független funkcióinak megbízható felderítése rendkívül nehéz, mivel a jelző molekula befolyása a génaktivitásra túl erős és sokrétű.

A probléma megoldásának keresése közben a kutatók felfedezték, hogy a férfi ondósejtek ideálisak a tanulmányozáshoz.

Az ondósejtekből (spermatozoa) ugyanis hiányoznak a transzkripcióhoz szükséges alapvető biológiai feltételek, azaz egyetlen gén sem íródik át bennük. Ez azt jelenti, hogy ha a Wnt-nek valóban van hatása a hímivarsejtekre, akkor ez a transzkripciótól független mechanizmussal valósul meg.

Emberi ondósejt. Az aktív Wnt-receptor zöldre, a sejtmagot kékre színezték Forrás: Stefan Koch, DKFZ

Az ondósejtek a mellékherén áthaladva érnek meg és nyerik el azt a képességüket, hogy mozogjanak és megtermékenyítsék a petét.

Niehrs csoportjából Stefan Koch és Sergio Acebron most azonosította az érési folyamat hátterében álló egyik rejtélyes faktort.

Kiderült, hogy a mellékhere sejtjei által kibocsátott Wnt a felelős a spermiumok nélkülözhetetlen mozgékonyságáért éppúgy, mint a sejtekben lévő fehérjék elengedhetetlen változásaiért. Azok a hím egerek, amelyeknek hiányzik a sejtjeiből a Wnt jelzőrendszer most felfedezett aktivátora, terméketlenek, ondósejtjeik torzak és mozgásképtelenek.

Forrás: AFP

Koch különösen a kutatási eredményei - szinte teljesen váratlan - orvosi fontosságának örül.

"A Wnt szemmel láthatóan lényeges befolyásolja a férfi termékenységet” - mondta Koch. "Olyan szereket, amelyek blokkolják vagy aktiválják a Wnt jelzőrendszert, már klinikailag tesztelnek más alkalmazásokhoz. Ezek egyúttal hatékony kezelési eszközök lehetnek a termékenységi rendellenességeknél, vagy a fogamzásgátlásban.”

Tényleg visszatartják a férfi fogamzásgátlókat?

Mi az oka annak, hogy még mindig a nők feladata a védekezés és a családtervezés megszervezése? Miért mi szedjük évtizedek óta a különböző hormonbombákat, mialatt a férfiak nagy kegyesen hébe-hóba felhúznak egy gumit? Tényleg nincsenek normális férfi fogamzásgátló módszerek?

Állítólag vannak. Csak éppen senkinek nem éri meg piacra dobni őket. Hogy miért? Mert a teremtés koronái már a gondolattól is hidegázást kapnak, hogy lenyeljenek egy olyan bogyót, amelyet egereken teszteltek, és amik valamilyen formában kárt tehetnek tökéletes spermáikban. A témáról itt írtunk korábban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.