Időjárás, meló, pénz? Ezekről nem érdemes beszélni az első randin

beszélgetés randi ismerkedés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokunkban felmerül a kérdés: miről beszélgessünk az első (és második, majd az azt követő) randin, hogy ne rontsunk ajtóstól a házba, de azért mégis mondjunk valamit magunkról? Természetesen nyomot akarunk hagyni a másikban, de nem mindegy, milyet.

Az önfeltárás úttörője a kanadai Sidney Jourard, aki a témával kapcsolatos kutatásait az 1971-ben megjelent The Transparent Self című művében összegzi, kidolgozta a saját magáról elnevezett önfeltárási kérdőívet is, amelyben hatvan témát sorol fel. A teszt felvétele során a résztvevőknek azt kellett eldönteniük, kivel miről beszélgetnének. A szerző azt találta,

hogy az időjárásról, programlehetőségekről, illetve a munkánkról szívesen cseverészünk szinte bárkivel,

de van, amit csak a hozzánk közel állókkal osztunk meg (ezen senki sem csodálkozik, ugye?) – ilyenek például a legbensőbb érzéseink vagy az anyagi helyzetünk.

Forrás: Thinkstock

Vizsgálatában nemi különbségekre is felhívja a figyelmet – először is: köztudott, hogy míg a nők kiteszik a szívüket az asztalra, addig a férfiak hajlamosak hallgatásba burkolózni (majd belebetegedni). Másfelől a nők leginkább az édesanyjukkal és a barátnőikkel osztják meg az érzéseiket, a hierarchiában őket követi a partner, majd az édesapa. A férfiaknál is az édesanya és a barátok állnak az első két helyen, de náluk az apa még dobogós, míg a barátnőnek be kell érnie a negyedik hellyel.

Ahogy Jourard mondja, az önfeltárás önfeltárást szül, a kapcsolat meg szépen mélyül – már ha fokozatosan adagoljuk az információmorzsákat. A szűkszavúság nem vezet sok jóra, de az sem, ha folyóként folyjuk körbe a másikat.

Ezzel Rubin is egyetért, aki egy reptéri váróterem utasait környékezte meg: a kezükbe nyomott néhány írást, majd arra kérte őket, hogy a kézírás alapján véleményezzék őket. Nagyon cseles volt, mert valójában mindegyik szöveg ugyanazon ember tollából származott, csak tartalomban volt eltérés – az első kevés, a második közepes mértékű, míg a harmadik túlzottan intim jellegű információkkal volt teletűzdelve.

Az eredményeket összesítve azt találta, hogy a résztvevők a közepes szintű önfeltárással szimpatizáltak a leginkább. A kevés információ nem csigázta fel kellőképpen az érdeklődésüket, a túlzottan bizalmas írás pedig ellenérzést váltott ki.

Nem érdemes tehát az első néhány találkán elsütni minden puskaport.

Persze, beszéljünk magunkról, de ha egy mód van rá, ne traktáljuk a másikat gyerekkori sérelmeinkkel vagy éppen aktuális szorongásainkkal. Ráérünk arra még!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.