2016-ban újra trendi elköteleződni - Íme, Magyarország szerelemtérképe!

Forrás: Thinkstock -
elköteleződés esküvő házasság Valentin szerelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A házasság világnapja idén éppen február 14-re, Valentin-napra esik. Ebből az apropóból egy szerelemtérképen mutatjuk meg, a legfrissebb adatok szerint hányan döntöttek úgy itthon, hogy kimondják a boldogító igent. És persze utánajártunk a meglepő eredményeknek is.

A tendencia szerint 2015 első három negyedévében több mint 4000-rel több házasságot kötöttek, mint az azt megelőző év azonos időszakában – tájékoztat a Generali kutatása a Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva.

Ez pedig azt jelenti, hogy a házasság nem ment ki a divatból, sőt. Idehaza egyre többen kötik össze hivatalosan is az életüket. Vagyis mindaz, amit eddig hittünk, országos tévhit lenne? Hogy az esküvő egy felesleges, méregdrága puccparádé, és hogy úgysem a papír számít? Hogy a randi-, illetve húspiac egy valódi csatatér, és hogy a társkeresés és a pártalálás egy kvázi lehetetlen küldetés? Hogy a férfiak egyre inkább képtelenek az elköteleződésre, és mivel olyan gyorsasággal váltogatjuk a párkapcsolatainkat, mint az okostelefonjainkat, általában el sem jutunk a holtodiglan, holtomiglanig? Miképpen lehetséges akkor, hogy a tavalyi évben lényegesen többen vonultak oltár elé, mint a korábbi esztendőben?

Forrás: Thinkstock

Egész Magyarország a párját keresi

Hogy tisztábban lássunk, Deáki Tímeának, a Life.hu párterapeutájának is feltettük ezeket a kérdéseket. A szakértő szerint pedig egyáltalán nincs semmi meglepő a kapott eredményekben. "Olyan sokat hallani, hogy rengeteg az egyedülálló, hogy nagyon sokan vannak önmagukban. A csapból is a szingliség folyik, miközben mindenki társat keres, párkapcsolatra vágyik. Az persze egy másik kérdés, hogy ez a nagy igyekezet miért nem vezet eredményre, és mik azok az akadályok, amik meggátolják az áhított állapot elérését.

30 előtt megyünk férjhez

Míg a magyar férfiak döntő többsége 30–34 éves korában nősül, a legtöbb nő fejét 25–29 éves korában kötik be – írja a kutatás. A 2014-es adatok szerint egyébként meglepően magas volt a hazai házasodók átlagéletkora (nők: 33,1 év, férfiak: 36,3 év), ehhez azonban az is hozzájárult, hogy sokan nem először állnak anyakönyvvezető elé.

Nálunk a férfiak átlagéletkora 32,5 év az első házasságkötéskor, míg a nőké 29,7.

Ez az időpont egyébként egyre későbbre tolódik az egész világon, ám az egyes államok között jelentős eltérések lehetnek. A legkésőbb, általában 30 éves kor felett jelenleg az észak-, illetve nyugat-európai országokban élők házasodnak. Lehet, hogy ők tudnak valamit, amit mi nem?

Csak összehasonlításképpen: 1990-ben a férfiak átlagosan 24,7, a nők pedig 22 évesek voltak a házasságkötésükkor. Vagyis 25 év alatt átlag 11-12 évvel tolódott ki a boldogító igen kimondásának dátuma mindkét nemnél.

Forrás: Thinkstock

32 után már para van?

A nők általában mindenhol fiatalabb korukban házasodnak, mint a férfiak. Ez nálunk sincs másképp, ahogyan azt már említettük, a magyar pasik többsége 30–34 éves korában nősült 2014-ben. A 20–29 éves korosztály mindössze két megyében, Szabolcs-Szatmár-Beregben és Békésben előzte meg az említett csoportot.

A nők esetében minden megyében a 25–29 éves korosztály mondta ki a legtöbb boldogító igent. Ez a tendencia bizonyos szempontból szerencsésnek is mondható, hiszen egy friss amerikai kutatás szerint azoknak, akik nem szeretnének elválni (legalább az első öt évben), 28 és 32 éves koruk között érdemes megházasodniuk. Köszi!

A férfi és a nő házasságkötéskori átlagos életkora közötti különbség 2014-ben itthon 3,2 év volt.

Deáki Tímea szerint ez sem olyan nagy meglepetés, hiszen a férfiaknak továbbra is több idő kell arra, hogy elkezdjenek máshogyan gondolkodni. "35 éves korukra sok mindent megélnek, tudják, mire vágynak, és mik azok a dolgok, amiket igenis be kell nyelni egy házasságban. És úgy vannak vele, hogy vágjunk bele."

Pénz beszél...

Nem meglepő, hogy Magyarországon a legtöbb – közel 8000 – házasságot Budapesten kötötték, ahol a férfiak átlagos életkora 37,5, míg a nőké 34,4 év volt. Mindkét nem esetében ez a legmagasabb országosan. A házasságok számát tekintve Budapestet Pest megye követi (közel 4700 házasság), ez után Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kötötték a legtöbb frigyet: több mint 2400 pár. A legkevesebben Nógrádban érezték úgy, hogy készek megállapodni, itt mindössze 658 esküvőnek örülhetett a násznép.

Forrás: Thinkstock

A legalacsonyabb átlagéletkorú (nők: 30,9, férfiak: 34,1) házasságkötőkkel Szabolcs-Szatmár-Bereg megye büszkélkedhet. Az idősebb korosztályból is sokan érezték úgy, hogy érdemes belevágni:

országszerte közel 2700 ötven év feletti nő és közel 4000 férfi kötött életre szóló szövetséget.

A pontos adatokat megnézheted a szerelemtérképen:

Forrás: Generali

"Persze nem kerülhető ki a politika sem. A kormány segíti a családokat, legalábbis rövidebb távon. Egy gyerek a diplomaosztóig persze nem annyiba kerül, mint amennyi támogatás elnyerhető rá, és a legtöbb esetben családként kell megpályázni a különböző összegeket, mivel nem fogadják el az élettársi viszonyt. Ez a rövid távú haszonszerzés pedig sokakat sarkallhat arra, hogy megtegyék ezt a nagy lépést" – véli a szakértő, aki szerint a gyermekvállalás igénye is meghozhatja a házasodási kedvet.

"Amikor gyereket tervezzünk, azt érezzük, kell hozzá a házasság, vagyis a hivatalos családdá válás keretrendszere. Ha egy pár tagjai, akik évek óta jól elvannak együtt, de anyagi bizonytalanságban élnek, osztanak, szoroznak, könnyen arra juthatnak, hogy mégis csak jó befektetés lesz az az esküvő."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.