Pszichopaták magasiskolája – Ezért kellenek a nőknek a rosszfiúk, a férfiaknak meg a rosszlányok

Forrás: Thinkstock -
párkapcsolat szerelem kapcsolat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rosszfiúknak és rosszlányoknak nevezhetnénk azokat a gyakran küllemükben vonzó, kívánatos embereket, akik a rövid és intenzív kampányidőszak után rendre átvernek, megcsalnak, testileg és/vagy lelkileg kihasználnak, de egy biztos, érzelmi romokat hagynak maguk után. 

Sokszor ezek a külső tulajdonságok egy sor belső értékkel is párosulni látszanak. Határozott elképzelésük van a világról, ami figyelmességgel és kedvességgel párosul. Megértőek, együttérzők az életeddel kapcsolatban, és magabiztos elképzelésük van a jövő tekintetében. Gyengédek, figyelmesek, és rendszerint kellemes beszélgetőpartnerek. Ezek mögött viszont ott húzódik egy fontos tényező.

Nem tűrnek semmiféle szellemi fegyelmet, és szinte minden esetben alacsony felelősségvállalási szintet fogsz megtapasztalni részükről.

Forrás: Thinkstock

Miért veszélyesek ők?

Egy széles körű felmérés eredménye, hogy egy kétéves kapcsolatban szinte már kialakul az a kötődés, mint a nyolcéves együttlétnél. Ez azt jelenti, hogy a kötődést természetünkből fakadóan nagyon hamar kialakítjuk. Ha ehhez hozzávesszük azt, hogy egy párkapcsolat két fő részből áll, úgymint az érzelem és a racionalitás (felelősségvállalás, kommunikációs szint, etika stb.), akkor hamar kikristályosodik a probléma. Mire kitisztul a valós kép, már érzelmileg beszippantott a rosszfiú vagy a rosszlány, mert bármennyire is furcsán hangzik, a pszichopata-viselkedést könnyű elragadónak és vonzónak feltüntetni az elején.

Ezért képesek vagyunk vonzódni ehhez az attitűdhöz, de kijelenthetjük, hogy nem ez kell nekünk.

Lehet, hogy párszor meg kell tapasztalnod a jelenséget, de idővel hamar átlátsz majd a szitán. Ha viszont kitisztult a kép, a te felelősséget, hogy miként cselekszel. Az biztos, hogy a változtatással járó fájdalom mindig kisebb, mint a szenvedés fenntartása.

Ismerős? Ha hagyod, hogy a partnered kihasználjon, semmibe vegyen, vagy manipuláljon téged, egy dolgot tudnod kell. Nem szeretetből teszed. Ezzel csupán asszisztálsz a személyisége eltorzulásához. Minthogy a pokol felé vezető út is jószándékkal van kikövezve, időnként összetévesztjük a szeretetet a behódolással és az önfeladással.

Forrás: Thinkstock

Hallottam olyan történetet, amikor egy feleségből két hónap leforgása alatt szerető lett. Hogyan? A férj 25 éves házasság után lépett egy nagyot, félre, és egyúttal le, hátrahagyva a családi fészket. Rövid idő után viszont hiányozni kezdett neki a felesége, az új kapcsolatát viszont esze ágában sem volt otthagyni. A feleség pedig azért, hogy visszahódítsa, helyet szorított neki a kihűlt hitvesi ágyban. Szerinted visszakapta? Igen. Hetente kétszer egy órára.

Minden esetben, amikor elnéző vagy magaddal vagy mással, elnyomást is gyakorolsz magadra, illetve a partneredre, hiszen hozzájárulásodat adod a probléma fennmaradásához.

A szerzőről

A "Tabuk nélkül a párkapcsolatról" közösséget azzal a céllal hoztam létre, hogy a tapasztalataim alapján támogatást, segítséget nyújtsak azoknak a pároknak és párjukat kereső embereknek, akik minőségi élet megélésére törekszenek, legyen az párkapcsolat, munka, gyereknevelés vagy önmagunk megtalálása a világban.

Facebook/Tabuk nélkül a párkapcsolatról

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.