Nem csak szexibbek, egészségesebbek is a borostás férfiak

Forrás: AFP -
borosta egészség arcszőrzet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kutatók szerint az arcszőrzetben található változatos baktériumflóra új antibiotikumok kifejlesztéséhez is hozzásegíthet bennünket.

A szakáll manapság egyre nagyobb divat a hollywoodi színészektől egészen a királyi családok férfitagjaiig. Az arcszőrzet egészségességével kapcsolatban azonban legalább ugyanolyan heves vita dúlt, mint azzal kapcsolatban, hogy valóban jó megjelenést kölcsönöz-e a szakáll viselőjének.

Leonardo DiCaprio Forrás: AFP

Sok férfit elriasztottak a színészek és hírességek körében egyre népszerűbb arcdísz viselésétől azok a fényképek, amelyek az arcszőrzetbe tapadt ételmaradékokat, sőt a szakállra folyó orrváladékot ábrázolták. Egy nemrég napvilágot látott új-mexikói kutatás pedig bélbaktériumok nyomait mutatta ki a véletlenszerűen vizsgált szakállmintákban, mégpedig olyan fajtákét, amelyek általában a székletben is megtalálhatók.

A BBC „Trust Me I'm a Doctor" című műsorában végzett kutatás most állítólag egyszer és mindenkorra eldönti a vitát. A műsor készítői azt is felfedezték, hogy talán a szakállakban rejlik az antibiotikumok legújabb generációja.

A szakértők Dr. Chris van Tulleken vezetésével 20 különböző férfi szakállából vettek mintát, majd a mintákat elküldték elemzésre. Dr. Adam Roberts, a University College London mikrobiológusa a minták kitenyésztésével próbálta ki, mit tud szaporítani. A kutatónak több mint 100 különböző baktériumot sikerült kitenyésztenie a szakállmintákból, főként olyanokat, amelyek általában a bőrünkön fordulnak elő.

Egy másik, úgynevezett Barnesiella baktérium nyomait is kimutatta, amely a vékonybélben található, ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a székletből származik.

Forrás: Thinkstock

Azt is kimutatták, hogy a Staphylococcus epidermidis törzs egy része elpusztít más baktériumokat. Amikor további kísérletekben a baktériumot bevetették az E. coli egyik különösen szívós, gyógyszerrezisztens válfaja ellen, kiderült, hogy megtámadja és elpusztítja a veszélyes baktériumot.

A szakértők elmondták, hogy egy olyan versengő környezetben, mint a szakáll, ahol sok különböző baktériumnak kell harcolnia a táplálékért, a baktériumok antibiotikumokat hozhatnak létre.

Egyes baktériumok továbbfejlődve toxinokat kezdenek termelni, amelyekkel más baktériumokat elpusztítanak, ezek segítségével pedig mi antibiotikum gyógyszereket fejleszthetünk ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.