Tinikamaty: Ha a többiek már szexeltek, akkor bizony én is akarok

Forrás: Thinkstock -
zene tinédzser szexualitás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A zenészek, a szülők és a média évtizedek óta vitatkoznak arról, hogy milyen hatással van a gyerekekre a szókimondó szövegekkel teli rap zene.

A houstoni kutatás során közel 450 diákot vizsgáltak két éven át, és kiderült, hogy azok a kamaszok, akik a rapet szeretik, 2,6-szor nagyobb valószínűséggel élnek szexuális életet. Kiderült, hogy akik hetedikes korukban rap-rajongók voltak, azok kilencedikes korukra jó eséllyel túlestek a tűzkeresztségen.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Azt már korábbi kutatások is bizonyították, hogy a nyílt szexuális tartalmakat közvetítő média hatására a tinédzserek nyitottabbak lesznek ezen a téren, az azonban újdonságnak számít, hogy

a 13-15 éves kiskorúakra is jelentős hatással van a szexcentrikus szövegvilág.

A szakemberek azt is megállapították, hogy a rap az a műfaj, ahol a szex a leginkább megjelenik.

A houstoni University of Texas Health Science Centre munkatársai egy korábbi tanulmányt is alapul vettek kutatásukhoz, amely kimondja, hogy az rapet hallgató fiatalok nagyobb arányban nyúlnak szeszhez is, mivel ezekben a dalokban gyakran esik szó alkoholról, és konkrét márkákat is szívesen említenek.

Más vélemények szerint nem teljesen egyértelmű, hogy kizárólag a rap zene felelős a korai szexuális életért, hanem az is komoly hatással van a fiatalokra, hogy elhiszik, hogy

a kortársaik már "mindenen túl vannak", s így ők is szeretnének felnőttnek, tapasztaltnak tűnni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.