Farokcsapás nélkül nincs megtermékenyítés

ondó szex kutatás spermium meddőség megtermékenyítés petesejt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amerikai kutatók egy olyan "kapcsolót" fedeztek fel, amely kiváltja azt a hirtelen farokcsapást, amelyet az ondósejt alkalmaz a petesejtbe való behatolásra, és ezáltal a petesejt megtermékenyítésére.

A felfedezés a férfi meddőség egyik lehetséges okának azonosításában is segíthet, és a Science című szaklap online kiadásában megjelent tanulmány szerzői szerint a kapcsoló olyan új fogamzásgátló szerek célpontja is lehet, amelyek férfiakban és nőkben egyaránt működhetnek.

A kutatók kimutatták, hogy az ondósejt farkának felszínén több ezer fehérje receptor található. Ezek a receptorok reagálnak a petesejt által felszabadított progeszteron női hormonra.

Forrás: Thinkstock

Amikor a spermium a petesejt közelébe kerül, ezek a receptorok reagálnak a progeszteronra, és ennek következtében az ondósejt farka ostorszerű csapással próbálja elérni a petesejtet.

"Ha a receptor fehérje nem ismeri fel a progeszteront, annak meddőség lehet az eredménye" – magyarázta a tanulmány vezető szerzője, Melissa Miller, a Kalifornia Egyetem berkeley-i fakultásának munkatársa. "Ezzel egy másik útvonal működését is sikerült megértenünk, amely a humán ondósejt aktivitásában játszik szerepet."

A férfi meddőségi esetek közel 80 százalékában jelenleg nem ismerjük a kórokot. A meddő párok összes esetének körülbelül felében a spermiumokkal lehet gond.

A kutatók ezen kívül azt is hozzátették, hogy egy olyan gyógyszer, amely deaktiválja a progeszteron receptorokat az ondósejten, hatékony fogamzásgátló szer lehet mind a férfiakban, mind a nőkben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.