"Hófehérke voltam, de elsodródtam" - 5 ok, amiért az elvált nők nemet mondanak a házasságra

házasság válás csalódás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A statisztikák szerint ma minden második házasság válással végződik, és a bontóperek kétharmadát a feleségek kezdeményezik. Ráadásul úgy tűnik, hogy az elvált nők jelentős hányadának esze ágában sincs újra feladni a függetlenségét, és megingathatatlan érvei vannak emellett. A miértekre kerestük a választ cikkünkben.

Megdőlni látszik egy régi elképzelés, amely szerint ciki szinglinek lenni, ahogyan az is, hogy a házasság megoldást jelenthet a személyes boldogtalanságra és a magányra. Manapság rengeteg nő dönt – önszántából – az egyedülálló státusz mellett, miután túljut a válás okozta krízisen.

Forrás: Dreamstime

Ennek számtalan oka lehet, de talán a legfontosabb, hogy egyesek számára a szinglilét egyfajta lehetőséget jelenthet a teljesebb és autentikusabb életre. Továbbá, sok nő megérti, hogy eltarthat néhány évig is, amíg a különválásból eredő érzelmi problémákat képes feldolgozni, és anyagilag is viszonylag stabil helyzetet mondhat magáénak.

Juli egy csinos, 36 éves egyedülálló anya, asszisztensként dolgozik egy belvárosi irodaházban. Két gyereket nevel, mindennap ötkor kel, és zsúfolt munkarendje miatt inkább a családjával tölti kevés szabadidejét. Ugyan néha randizgat férfiakkal, de elégedett az életével (amit nem minden esetben mondhatnak el házasságban élő társai), és esze ágában sincs újra oltár elé állni. Még akkor sem, ha megint eltalálja Ámor nyila.

Barátnőnek lenni jó móka. De feleségnek? Nem igazán.

Főzni, mosni, takarítani, elintézni a bevásárlást, és még dolgozni, gyereket nevelni. Természetesen nem akarunk általánosítani, de sokszor lehet ilyen mondatokat hallani a nőktől. Gyakran panaszkodnak arra a házasságban élők,

hogy az életük nem más, mint kötelező teendők monoton sorozata,

és mindig 100%-on kell teljesíteniük, a férjük pedig semmiben sem segít nekik otthon. Ezért olyan népszerűek a LAT-kapcsolatok (Living Apart Together), amelyekben a felek külön háztartásokban élnek. A kutatások szerint az ilyen partnerkapcsolati forma számos előnnyel jár.

Forrás: Dreamstime

A különélés lehetőséget nyújt az újdonságra, az izgalomra, és segít megelőzni azt, hogy a kettejük közti viszony monotonná váljon. Ez a tendencia egyre jobban érzékelhető a mostani társadalmunkban, ami nem meglepő, hiszen azok, akik már egyszer elváltak, egyszerűen nagyobb biztonságban érzik magukat így, mint összebútorozva a másikkal.

Éva 41, ékszerész:

"2008-ban mondták ki a válásunkat, és akkoriban nagyon úgy tűnt, hogy örökre egyedül fogok maradni. Most, néhány évvel később már egyáltalán nem aggaszt a jövőm, sőt, egyre jobban szeretem az életemet. Nyitva tartom a szemem, és több társkeresőn is regisztrálva vagyok, de nincs konkrét célom vele, egyszerűen csak ismerkedni szeretnék másokkal.

Nem keresem görcsösen a szerelmet, mert jól érzem magam a bőrömben, így ha találkozom valakivel, és mondjuk csak barátság lesz belőle vagy néhányszor szexelünk, nekem az is oké."

Újra átélni a szabadság érzését

A házasságban élő nők gyakran megfeledkeznek önmagukról, és családjuk érdekeit a saját vágyaik, igényeik elé helyezik. Igen sok esetben látható, hogy válás után az illető szinte más emberré válik, és újult erővel tér vissza saját önálló életébe. Tehát függetlenül attól, hogy visszaülnek az iskolapadba, elköltöznek egy másik városba, vagy beneveznek egy izgalmas kalandtúrára, az elvált nők megtapasztalják a szabadság újonnan talált érzését – különösen akkor, ha a gyerekek már kirepültek.

Az üres fészek nem egy szindróma többé – ez egy lehetőség a repülésre.

Forrás: Dreamstime

A nők boldogságszintje emelkedik válás után – ezt a londoni Kingston Egyetem tanulmánya is alátámasztja, annak ellenére, hogy a házasság felbontása néha negatív hatást gyakorol a pénzügyi helyzetükre. A vizsgálatban egyébként 10 ezer embert kértek meg arra, hogy értékeljék saját boldogságukat életük fontos állomásai előtt és után. A válaszokból kiderült, hogy a férfiak nehezebben adaptálódnak a változásokhoz, és válás után jóval hajlamosabbak a depresszióra, mint a nők.

„Hófehérke voltam, de elsodródtam”

Az egykori hollywoodi filmcsillag, Mae West híres idézetét úgy is átértelmezhetnénk a mai viszonyokra, hogy a nők szívesebben randizgatnak, mintsem újra igent mondjanak a házasságra. Dr. Barbara Bartlik New York-i szexterapeuta szerint főleg a pénzügyileg stabilan álló nők azok, akik tudatosan választják a szingliéletformát, és élvezik ennek pozitívumait anélkül, hogy alkalmazkodniuk kelljen bárkihez is. És egyáltalán nem törődnek a rájuk nehezedő társadalmi elvárásokkal.

Az AARP (Amerikai Nyugdíjasok Szövetsége) egyik vizsgálata szerint az 50 éves nők 75 százaléka a válást követő két éven belül új párra lel, tehát az a tény, hogy valaki nem áll ismét oltár elé, korántsem jelenti azt, hogy nem találhat magának megfelelő partnert.

Forrás: Dreamstime

A nőiség megélése

Ha a nő kiegyensúlyozott, harmóniát teremt a környezetében, és figyel magára, a lehetőségei lényegesen megnőnek. Egy karbantartott test és lélek mindig vonzó. Évekkel ezelőtt, ha valaki 40 vagy 50 évesen egyedül maradt, azt nagyon gyorsan leírták, de megváltozott a helyzet: manapság nehéz megállapítani a nők korát, és

a technológia nemcsak remek kütyüket ad az embereknek, hanem hosszú távú szépséget is.

Ráadásul az idősebb nő-fiatalabb férfi felállás ma már egyáltalán nem számít meglepőnek. Internetes fórumokból, hozzászólásokból kiderül: a párkereső férfiak többsége inkább randizik egy érett elvált nővel, mint egy nála fiatalabbal, aki még keresi önmagát, és a dögös anyukák bizony alaposan meg tudják mozgatni az ellenkező nem fantáziáját.

Forrás: Dreamstime

Alexandra 34, betegjogi képviselő:

"A nők azt hiszik, hogy a boldogság bizonyos lépések sorozata: randizás, járás, együttélés, aztán jöhet az esküvő. Na, ez egy hatalmas tévedés. A házasság a cukorsziruppal leöntött küzdelem magasiskolája, és a valóságban nem úgy működik, mint a romantikus filmekben.

Vannak ismerőseim, akik hajlandók kompromisszumot kötni csak azért, hogy elmondhassák magukról: ők már feleségek, de én egy pillanatig sem cserélnék egyikükkel sem. A férjem gazdag volt, élhettem volna abból, amit ő keresett, mégsem ezt az utat választottam. A válásomat nem bántam meg, ha vele maradok, tönkretette volna az egész életemet."

Szex bármikor, bárkivel

Kevés olyan szó van, amitől annyira kiborulnának a férfiak, mint a "nem" és a "később". Egy hosszú házasságban a szex gyakran rutinszerűvé válik, és az együttélés inkább hasonlít egy lakótársi szövetségre. Sokan fiatalon kötötték össze az életüket, és emiatt nem volt lehetőségük tapasztalatszerzésre, de válás után, amikor újra elkezdenek ismerkedni, szabadjára engedhetik vadabb énüket is. Egy új partner mindig izgalmas, a gyönyörnek egy egészen más dimenzióját élheti meg vele a nő, és persze annak is megvan a maga varázsa, ha egy találka szenvedélyes éjszakába torkollik.

"Egy válás mindkét félnek fáj, történetesen annak a félnek is, aki a különválást kezdeményezi, hiszen ez mindenki számára veszteségélmény. Emellett, ha egy nő úgy jut túl a váláson, hogy ő indítványozza a házasság felbontását, könnyebb új életet kezdenie és berendezkednie egy számára kényelmesebb életformára" – vélekedett Győri Szilvia szexuálpszichológus és tanácsadó szakpszichológus, aki szerint egy nyomasztó, káros kapcsolatból kilépni a kezdeti bizonytalanság után kifejezetten felszabadító lehet.

Forrás: Dreamstime

"Ilyenkor mi magunk tervezzük újra a szabályokat, kereteket, és határozottabban döntünk arról, hogy milyen kompromisszumokat hozunk, hogy mi fér bele az értékrendünkbe, és mi nem. Természetesen csak akkor, ha valóban tanultunk zátonyra futott házasságunk hibáiból. Emellett sokszor ott van bennünk a félelem is, hogy nem akarunk ismét sérülni, tehát nem feltétlen engedünk magunkhoz közel egy újabb férfit. Talán a papírforma sem számít már igazán, más értékek kerülnek előtérbe, hiszen egy házasság alatt sokat tapasztalunk, és bölcsebbek, érettebbek leszünk" – mondta a Life.hu szakértője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.