Az első szex a lányoknak pocsék, a fiúknak meg rövid

szex védekezés fogamzásgátlás Ördög Nóra Tóth Andi Buda Marci
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fogamzásgátlás szeptember 26-ai világnapján Ördög Nóra, Buda Marci, az X-Faktorból ismert Tóth Andi, Dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász szakorvos és Séllei Györgyi szexedukátor arra keresték a választ, hogyan tanuljuk meg a jó szexet, ha a szüleink nem segítenek minket ebben. Első alkalmakról, védekezésről, abortuszról és tévhitekről beszélgettünk az Évezredes fogamzásgátlás című kiállítás megnyitóján.

"Túl jó élményeim nincsenek az első alkalomról" - indította a beszélgetést a 17 éves Tóth Andi, akit a szülei helyett a bátyja világosított fel. Séllei Györgyi szerint ebben nincs semmi meglepő, ugyanis a lányoknak a szüzességük elvesztése, vagyis az első szex tipikusan pocsék. "A fiúknál pedig rövid" - tette hozzá Buda Marci. "A szex akkor jó, ha élvezetes, és ha ki tudjuk élvezni minden percét. Vagyis amikor nem másodpercekre, hanem legalább percekre nyújtható" - véli a szexedukátor szakértő, aki szerint a legfontosabb kérdés az, hogy kitől tanuljuk meg a jó szexet. Ha szülőktől nem, akkor a tesótól? Magazinokból? Vagy egymástól? Az internetről?

Forrás: FLOWPR

Hol van a szülői segítség?

"A bicikliben mindig van egy rúd, amit az apukák be szoktak dugni a kerekek mögé, hogy ne dőljön el az a szerencsétlen gyerek. Ugye a szülő ott is segít, vagyis megtanítja biciklizni a gyerekét. De vajon megtanítjuk szexelni a gyerekünket? Nem! Rettegünk tőle, félünk tőle" - vallja Dr. Szőnyi György, akinek mára három nagykorú lánya van, így pontosan tudja, milyen borzasztóan nehéz beszélni erről. Még akkor is, ha valaki szülész-nőgyógyász, és ha az elmúlt 15 évét a szexuális felvilágosításnak szentelte. Így persze nem csoda, hogy a kevesebb tudással rendelkező szülőket is kiveri a víz a téma kapcsán.

Séllei Györgyi szerint tízből hat családban egyáltalán nem beszélnek a szülők a gyerekekkel, sem az első szexuális élmény előtt, sem pedig utána. "Így maradnak a barátok és az online portálok, a valódi támogatás viszont, amire egy szexuális életét épp megkezdő serdülőnek szüksége van, a legtöbb esetben hiányzik."

Mit mond a statisztika?

A fogamzásgátlás világnapja alkalmából készített reprezentatív kutatás során megkérdezett magyar fiatalok átlagosan 16,5 évesen veszítik el a szüzességüket (a magas iskolai végzettségűek kicsit később, közel 18 évesen, az alapfokú végzettségűek pedig általában korábban), a védekezésre viszont ijesztően kevés figyelmet fordítanak.

A 16-25 éves korosztály negyede még soha nem védekezett, annak ellenére, hogy jelentős részük legalább hetente egyszer él nemi életet, a könnyelműség miatt pedig gyakran kerülnek szorult helyzetbe: az elmúlt évben tízből egy válaszadónak szüksége volt sürgősségi fogamzásgátlásra.

Az első szexuális együttlét mindenki számára meghatározó esemény, a felfokozott hangulatban viszont megdöbbentően felelőtlenek a magyar fiatalok. A válaszadók csaknem fele semmilyen módon nem védekezik az első együttlétnél, közülük minden második azért, mert nem gondolja, hogy szükség lenne rá. Emellett minden tizedik nőt a párja győz meg, hogy nem kell védekezni. A statisztikák alapján az iskolázottság és a védekezéssel kapcsolatos tájékozottság között is szoros a kapcsolat: míg az alapfokú végzettségűek 65%-a nem védekezik első alkalommal, addig a felsőfokú végzettségűek 82%-a igen.

Nem csak a szülő, a gyerek is szexel

"Nem csak a gyerek nem képzeli el, hogy a szülő szexel, de a szülő sem képzeli el, hogy a gyerek szexel" - véli Györgyi, aki rendszeresen tapasztalja, a szülőknek meggyőződésük, hogy bizony az ő gyerekük még nem csinálja. Pedig 14-16 évesen egész biztos, hogy valamilyen formában már az életük része a szexualitás. "Legalább érdeklődés szintjén ott van a szex."

"Olyan fontos téma ez az életükben, ez az életünk lényege. Ezért választjuk a párunkat, ebből vannak a gyerekeink, akiket mindenki nagyon szeret. És akkor ezt a dolgot dugjuk el a paplan alá?"

Forrás: Dreamstime

Katasztrofális első alkalmak

Buda Marci soha nem beszélt a szüleivel a szexről, ennek ellenére az első alkalommal használt óvszert. "Nem véletlenül említettem az idő rövidségét, mert én nem sok mindent élveztem belőle, és így a partnerem sem. Nekem fogalmam sem volt, hogy mi történik" - vallotta be a rádiós műsorvezető.

"Az első néhány alkalommal maradt az óvszer, aztán egy barátnőmet kérdeztem meg erről a tablettás dologról" - tette hozzá Andi, aki elmesélte, hogy egyedül ment el életében először nőgyógyászhoz. Az X-Faktor felfedezettje elmondta, korábban sehol nem tájékozódott a szexről, rá volt utalva a partnerére, hozzá fordult a kérdéseivel. Séllei Györgyi szerint azonban ez a vak vezet világtalant tipikus esete.

Elképesztő tévhitek gyűrűjében

"Embertlen mennyiségű tévhit van még mindig a fejekben. Nagyon sok fiatal azért nem védekezik az első szex alkalmával, mert azt gondolják, hogy az első alkalommal nem lehet teherbe esni. Ez az egyik, a másik pedig, hogy amelyik lány még nem menstruál, azt nem lehet teherbe ejteni. Pedig ezek óriási tévedések. És ilyenek sorozatával vannak tele a fejek - állítja Györgyi.

"Így persze nem is várható el, hogy ennyi 'nemtudás' mellett felelős szexuális magatartás alakuljon ki. Amit egyébként a szülők elvárnának a gyerekektől"

Forrás: Dreamstime

Dr. Szőnyi György a sürgősségi fogamzásgátlás kapcsán fontosnak tarotta elmondani, hogy sokan úgy vannak vele, ha már megtörtént a baj, akkor legfeljebb beveszünk egy esemény utáni tablettát, és akkor minden oké. "Fontos leszögezni, hogy a sürgősségi fogamzásgátlás nem egy fogamzásgátló módszer. Nem is szabad oda sorolni."

Sokan nem tudják, de ennek a készítménynek nagyon nem jó a hatákonysága. A szülész-nőgyógyász szakértő szerint ugyanis

az esemény utáni tablettát követően is kialakulhat a terhesség.

A pillanat hevében...

Ördög Nóra úgy véli, a megszakításos közösülés egy időzített bomba, egy borzasztóan veszélyes dolog. "Az óvszerhasználatnál nem magamat kell védeni, hanem a másikat kell védeni tőlem. Egy férfinak azért kell óvszert használni, hogy ne tegyen kárt egy nőben, nem azért, hogy benne ne legyen kár. És ez nagyon más szempont" - értett egyet a műsorvezetővel Séllei Györgyi.

Forrás: Dreamstime

"A pszichoszexuális fejlődésnek azt a fokát kell elérni, amikor már nem önző módon magamról gondolkodom, hanem a másikra is figyelek. Ez egy szint, amit a gyerekektől elvárunk. De ha valaki tízenévesen kezdi a szexet, hol van még attól, hogy ilyen éretten gondolkodjon? És ehhez felnőttként nagyon-nagyon keveset teszünk hozzá, hogy ezt segítsük valamilyen módon."

Mi a megoldás?

"Sajnos az információhiány és a nem megfelelő felvilágosítás nagy szerepet játszik a védekezés elhagyásában: sokszor szembesülök azzal, hogy a fiatalok egyáltalán nem tudják, hogy milyen eszközök közül választhatnak. Pedig ma már léteznek olyan alacsony hormontartalmú módszerek, amelyek hosszútávú védelmet nyújtanak, és nem törik meg az intim pillanatokat, mint adott esetben egy óvszer felhelyezése. A hüvelygyűrű például kíméletesen, a tápcsatornát és a májat kikerülve fejti ki a hatását, és csak havonta egyszer kell felhelyezni" - foglalta össze Dr. Szőnyi György.

"A férfiaknak való megfelelési vágy és a hormontartalommal kapcsolatos tévhitek miatt sajnos sok nő lemond a megbízható, hosszútávú védekezési eszközökről. Pedig a mai modern fogamzásgátlók csökkentett hormontartalma messze elmarad a '60-as években alkalmazott tablettákétól, és súlygyarapodást sem feltétlenül okoznak. A hüvelygyűrűben például feleannyi ösztrogén származék van, mint számos tablettában."

Forgófejes nyuszivibrátort teszteltünkhttp://www.life.hu/intim/20160925-smile-swirly-bunny-nyuszi-hopp-rozsaszin-nyulacskvibratort-tesztelt-dori-es-krisztian.htmlSzámtalan vígjátékban láthattuk már feltűnni ezt az ikonikus örömszerzőt, mégis csak kevesen próbálták ki, mi az. Nos, a forgófejes vibrátorról van szó, ami bizonyára minden nő fantáziáját megmozgatta már, életében legalább egyszer. Így volt ezzel Dóri is, ezért legújabb tesztünkben a Smile Swirly Bunny dupla motoros vibrátorát invitáltuk az ágyunkba. IntimOrigoVálás utáni gyász a gyakorlatbanhttp://www.life.hu/intim/20160922-pilat-gabor-igy-nez-ki-a-szakitas-es-valas-utani-gyasz-a-gyakorlatban.htmlMitől szenvednek ma a párkapcsolatban élők? És a szinglik? Mik a hibák, és miért nem vesszük észre őket? Hogyan lehetünk boldogok? Pilát Gábor elmondja a véleményét a témában. IntimOrigoKülönös jelek, amikből tudhatod, hogy készen állsz a házasságrahttp://www.life.hu/intim/20160905-jelek-amibol-tudhatod-hogy-keszen-allsz-a-hazassagra-mondj-igent.htmlNem mindenki szeretne a házasság rögös útjára lépni, de azok számára, akik hivatalosan is összekötnék az életüket, nem mindig egyértelmű, hogy mikor szánják rá magukat a nagy lépésre. Ha te is ebbe a táborba tartozol, itt az idő, hogy kiderítsd, valóban megértél-e arra, hogy elkötelezd magad. IntimOrigoPasivallomás: Ezektől paráznak a férfiak az egyéjszakás kalandoknálhttp://www.life.hu/intim/20160905-ezektol-paraznak-a-ferfiak-az-egyejszakas-kalandoknal-ferfivallomas.htmlNoha természetesen ennek a látszatát is szeretnék elkerülni, és a legtöbben soha nem vallanák be, de bizony a pasik is rá tudnak görcsölni a szex bizonyos vonatkozásaira, még olyan helyzetekben is, amikor nem szoktak sokat gondolkodni az emberek. Mi azért kikérdeztünk néhány férfiút: nekik milyen paráik voltak már egyéjszakás kaland közben? IntimOrigoMűpénisztörténelem: Ilyen segédeszközöket használtak a nők az évszázadok soránhttp://www.life.hu/intim/20160905-mupenisz-es-vibrator-tortenelem-milyen-segedeszkozoket-hasznaltak-a-nok-az-evszazadok-soran.htmlA régi korokat a modern ember általában erkölcsösnek és konzervatívnak képzeli, és azt feltételezi, hogy a szexuális játékszerek megjelenése és elterjedése bizonyára valami újabb keletű fejlemény. Holott igazából egyidős az emberiséggel: a nők is mindig használtak segédeszközt a férfiúi szervek pótlására – vagy épp mellé. Elmeséljük, hogyan. Intim--Mérföldkövek a párkapcsolatokban, amikről a férfiak és a nők tök mást gondolnakhttp://www.life.hu/intim/20160829-merfoldkovek-a-parkapcsolatokban-felmeres-arrol-hogy-kinek-mi-a-fontos.htmlManapság akár már egy-két levélváltás vagy telefonbeszélgetés is elég ahhoz, hogy randevúra menjünk valakivel. Az első randin általában jöhet az első csók, minden ötödik online társkereső szerint pedig a szex is - derült ki a legfrissebb felmérésből. Intim--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.