A férfiak és a pornófüggőségük

pornó szex pornófüggés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyre gyakoribb probléma a párkapcsolatokban a főként férfiakra jellemző pornófüggőség. Ha esetleg veled is előfordulna, hogy véletlenül meglepő dolgokat találsz a párod gépén, vagy épp olyankor nyitsz rá, amikor Michelle Wild valamelyik kolléganője foglalkoztatja, van számodra néhány ötletünk.

1. Tartózkodj a szélsőséges reakcióktól!

Méghozzá a szélsőséges reakciók mindkét végletétől. Szóval ne ess kétségbe: attól, hogy a pasid néz/nézett egyszer pornót, még nem biztos, hogy pornófüggő, és hogy ennek van, vagy lesz bármilyen negatív hatása a köztetek lévő kapcsolatra. Ugyanakkor annyival sem jó elintézni a dolgot, hogy „á, úgyis minden pasi néz pornót", és úgy tenni, mintha nem történt volna semmi. Szóval nézz szembe a helyzettel, de a helyén kezelve az ügyet!

2. Derítsd ki, mennyit!

A „derítsd ki" ennél a tippnél és a következő pontoknál sem arra vonatkozik, hogy kezdj el utána kémkedni. Hanem hogy lehetőség szerint beszélgess vele, méghozzá konstruktívan, nem támadólag kommunikálva, hanem szeretettel. De kitartóan, mert ez a legtöbb férfi számára egy olyan kérdéskör, amiről nem szívesen fognak elsőre beszélni - pláne nem, ha azt érzik, hogy itt most majd bűnösnek kell magukat érezni.

Beszélgess vele, méghozzá konstruktívan, nem támadólag kommunikálva, hanem szeretettel Forrás: Thinkstock

Szóval próbáld elkerülni a jól ismert pasibegubózást, és akkor az is kiderülhet, milyen mértékben súlyos probléma esetében a pornónézés. Ha egyszer-egyszer fordul elő csak, mondjuk maszturbációs „segédeszközként", és olyankor, ha köztetek épp valamiért nincs szex, az csak akkor probléma, ha te elvből elutasítod a pornó minden formáját - ez esetben az elveiteket kell összhangba hozni. Ha viszont olyan mértékű a dolog, hogy már a köztetek lévő intimitás rovására megy, és helyetted (vagy más tevékenységei, pl. munka rovására) választja a pornót, akkor komolyabb baj van, amivel foglalkozni kell.

A pornó teszi impotenssé a mai kor fiatal férfijait?

Egy frissen lehozott tanulmány szerint egyre több fiatal férfi fordul orvosához merevedési gondok miatt. A szakértő szerint ezekben az esetekben ritkán van szó fizikai okokról, sokkal inkább lelki eredetű a probléma, amelyről – a véleménye szerint - az online elérhető pornó tehet. De valóban ilyen egyszerű lenne? Innen kiderül!

3. Derítsd ki, miért!

Nagyon nem mindegy az sem, miért néz pornót a pasid, és a potenciális probléma megoldása is igazán csak akkor képzelhető el, ha ezt sikerül tisztázni. Már ha egyáltalán ő maga tudja rá a választ: bizonyos esetekben, vagy függőségnél előfordulhat az, hogy maga számára sem fogalmazza meg, vagy mélyen eltemeti az okokat, rosszabb esetben magának is hazudik róla.

Ilyenkor az is előfordulhat, hogy szakember, pszichológus segítségével deríthetők csak ki az igazi okok - akihez persze csak akkor fogod tudni elvinni, ha azt ő is akarja, és csak akkor fogja akarni, ha nem támadólag, hanem szeretettel... lásd az előző pontot. És ha ilyen vagy olyan módon, de végül kiderül, hogy miért néz pornót, akkor tudsz te is dönteni arról, hogy neked ez az ok belefér-e.

Nagyon nem mindegy az sem, miért néz pornót a pasid Forrás: Thinkstock

Van, akinek az se fér bele, hogy amíg ő mondjuk elutazik, addig a párja maszturbálás közben más nőket nézzen a neten - van,

akinek meg a közös pornónézés, vagy a „kapja meg ennek révén, amit tőlem nem" is elfogadható.

De azért ha esetleg az jön ki, hogy a pornóra mint pótszerre van szüksége, mert te ilyen, vagy olyan vonatkozásban nem vagy „elég" neki, akkor azért ne számíts túl hosszú közös jövőre. Vagy kezdjetek el sürgősen dolgozni (együtt!) ennek megváltoztatásán.

4. Derítsd ki milyet!

Pornónézésről és pornófüggőségről beszéltünk eddig gyűjtőfogalomként, de ennek azért nagyon sok verziója lehet, és a „netszex" nem is minden formája kötődik feltétlenül konkrét pornófilmekhez.

Vannak például, akik a chatszexben élik ki magukat, a neten keresztül létesítve így virtuális kapcsolatot idegenekkel (vagy akár ismerősökkel),

mások az exhibicionizmusukat élik ki a webkamerák és intimszelfik segítségével, de még online nézhető pornóból is számtalan féle létezik a művészi igényű erotikus blogoktól kezdve a legszélsőségesebb perverziók képi kiéléséig.

Vannak például, akik a chatszexben élik ki magukat Forrás: Dreamstime

Szóval nagyon nem mindegy, hogy ha a párod pornóval foglalja le magát, akkor milyennel: előfordulhat az is, hogy még neked is megtetszik, számodra is izgatólag hat az, amit eddig mondjuk a reakciódtól félve nem mert megmutatni - de az is, hogy ezáltal olyan titkos vágyaira derül fény, amelyek számodra azonnali szakítóokot jelentenek.

5. Segíts neki!

Ha a fenti pontok után arra jutottál, hogy számodra-számotokra tényleg komoly problémát okoz a pasid pornóval kapcsolatos ténykedése, viszont menthetőnek érzed a helyzetet, meg persze érzel magadban annyi szeretetet-elköteleződést iránta, hogy tegyél is az ügyért, akkor segíts neki!

A sport egyikőtöknek sem fog ártani Forrás: Thinkstock

Méghozzá aktívan és praktikusan is: a már emlegetett kommunikáció, a problémák mélyére ásás önmagában óriási segítség, de ha mondjuk függőségről van szó, akkor a hétköznapokban is tudsz tenni a dologért. Például megváltoztatni úgy a napjaitok menetrendjét, hogy kevesebb kísértése/alkalma legyen a dologra, találni közös új tevékenységeket (a sport egyikőtöknek sem fog ártani), nem is beszélve ugye a szexuális életetekbe behozható újdonságokról. Ki tudja: a végére még lehet, hogy megerősödött kapcsolattal és pozitív új közös élményekkel kerültek ki a dologból.

Pornó? Hírességek őszinte véleménye a felnőtt tartalmakról (18+)

A pornóipar létezése óta folyamatosan fönnáll a kérdés, hogy az erotikus filmek károsak-e a szexualitásunkra. Úgy tűnik, erre sosem kapunk választ. Egy viszont biztos: kedvenc sztárjaink közül többen is imádják a pornót. Lássuk, hogyan vélekednek!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.