Tudtad? Ezért nincs csont a péniszben

Forrás: Thinkstock -
pénisz csont intim
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nemegyszer írtunk már olyan szexbalesetről, amelyben bizony eltört egy férfi pénisze. Csont viszont nincs a hímvesszőben - akkor mégis hogyan törhet el?

A The Guardian boncolgatta nemrég azt az igen izgalmas témát, hogy

vajon miért nincs csont a férfiak péniszében.

A baculum, vagyis a péniszcsont az evolúció egyik nagy rejtélye, hiszen minden egyes fajnál más és más. A rozmárnál több mint 60 centi hosszú, a majmoknál viszont egy ujjnyi nagyságú. Az embereknél azonban teljesen hiányzik, viszont nem volt ez mindig így: korábban a férfiaknak is volt.

Forrás: Thinkstock

A kutatók a baculum fejlődéstörténetét vizsgálták, és arra jutottak, hogy a csont 95 millió évvel ezelőtt alakult ki az emlősökben, az emberszabásúakban pedig megvolt 50 millió évvel ezelőtt: innentől lett minden állatnál eltérő méretű. A University College London antropológusa és a kutatás vezetője, Kit Opie elmondta, hogy általánosságban

azoknál a hímeknél hosszabb a péniszcsont, akik hosszabb intromissziót folytattak, vagyis akiknél 3 percnél tovább tartott a szexuális együttlét.

Nekik a stabilabb összekapcsolódás miatt volt szükségük hosszabb péniszcsontra, amivel könnyebb a DNS továbbörökítése is.

A csimpánzoknál például a péniszcsont mindössze körömnyi hosszú, az aktus pedig csak 7 másodpercig tart náluk. Érdekesség még, hogy a csoportokon belül a a nőstények minden hímmel párosodnak, így kevésbé fordulhat elő, hogy az idősebb, nagyobb hímek megölik a kölyköket. Az összes hím ugyanis így azt gondolja, övé az utód, ezért nem akarják bántani a kicsiket.

És hogy mi a helyzet az emberrel?

A férfiaknak azóta nincs péniszcsontjuk, hogy monogámok lettek,

nagyjából 1,9 millió évvel ezelőtt. Így elméletben már a férfinak nem kell sok időt tölteniük az aktussal, mert nem kell félteni a nőt egy másik hímtől. Ha pedig a kutatási eredményekben tényleg bízhatunk, akkor az ember egy maximum háromperces teremtmény, mert ha ennél több kellene az aktusra, már lenne péniszcsontja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.