Inkább sürgősségi fogamzásgátlásra, mintsem védekezésre költünk

Forrás: Thinkstock -
szex felvilágosítás szexuális élet Lola
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
16 éves kor felett a fiatalok fele már aktívan él szexuális életet, a felelősségteljes hozzáállás viszont a legtöbbjüknél teljes mértékben hiányzik. Az iskolai felvilágosítás szinte eredménytelen, a szülői támogatás lelki és anyagi szinten is kevésnek bizonyul, nőgyógyászhoz pedig mindössze a 16-19 évesek tizede fordul tanácsért. Ez derül ki egy 500 fős mintán végzett hazai kutatásból, amely 16-25 év közötti magyar fiatalok körében készült 2016 májusában.

A felmérés eredményei szerint tízből négyen elképzelhetetlennek tartják például azt, hogy a szüleikkel beszéljenek a szexről az első együttlét előtt, és a családok kétharmadánál a szüzesség elvesztése után sem kerül szóba a szexualitás. Pedig néhány jótanács sokat javíthatna az elborzasztó statisztikán.

Az első együttlétnél a lányok fele ugyanis egyáltalán nem védekezik.

Sokan elképzelhetetlennek tartják, hogy a szüleikkel beszéljenek a szexről Forrás: Thinkstock

Sokan azért tesznek így, mert nem áll rendelkezésükre eszköz, ugyanakkor a megkérdezettek felének fogalma sincs arról, hogy szükség lenne a megelőzésre. Azok, akik mégis odafigyelnek, leginkább az óvszert választják, a nemi betegségek jelentős részével szemben védelmet nyújtó eszköz használatába viszont könnyen csúszhat hiba az első alkalommal.

A védekezést ezért érdemes kiegészíteni olyan hormonális fogamzásgátlóval is, mint például a hüvelygyűrű, vagy a hormontartalmú méhen belüli eszköz, ami hosszabb távú, megbízható védelmet nyújt. Jól tükrözik ezt a legfrissebb adatok is:

minden hetedik, szexuális életet élő tinédzser inkább sürgősségi fogamzásgátlóra költött az elmúlt egy évben, mint megbízható védekezési eszközre.

Lolát elrettenti a mai tinédzserek hozzáállása

"Úgy tűnik, hogy az iskola és a szülők között egyáltalán nincs meg a kellő együttműködés, és egyik a másikra hárítja a felelősséget. Lehet, hogy régen sem volt ez másképp, de, amikor én voltam 16-17 éves, még nem tudtam minden kérdésre az interneten keresni a választ, ezért hamarabb fordultam tanácsért a tapasztaltabbakhoz." - meséli Korsós Judit, Lola, énekesnő. "A nem kívánt terhesség olyan rémképként lebegett előttem, hogy eszembe se jutott védekezés nélkül szexelni, a legelső alkalommal sem. Hihetetlen, hogy vannak, akik ezzel egyáltalán nem számolnak." - tette hozzá.

"Az elrettentés persze nem a legjobb módszer, sokkal hatékonyabb lenne, ha a szülőkkel és az iskolákkal együttműködve megértethetnénk a fiatalokkal az egész folyamatot, és lehetőségünk lenne válaszolni a kérdéseikre, olyan környezetben, ahol fel is merik tenni azokat" - hívta fel a figyelmet Dr. Szőnyi György, szülész-nőgyógyász szakorvos, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság elnöke.

A statisztikák alapján az iskolai felvilágosító órák egyelőre nem tudják betölteni ezt a szerepet: hiába vett részt a 19 év alattiak háromnegyede ilyen oktatáson, és hiába tartják a biztonságot a legfontosabb szempontnak egy fogamzásgátlónál, 45%-uk mégis megszakításos közösüléssel védekezett az elmúlt 1 évben.

45% megszakításos közösüléssel védekezik Forrás: Thinkstock

A szex tabu téma a magyar családoknál

A tudatos és felelősségteljes gondolkodás kialakításában nem csak az iskolának, de a szülőnek is hatalmas szerepe van. Sajnos a magyar családok többségénél nincs meg a kellő bizalom a felvilágosításhoz: a 19 év alattiak csaknem fele egyáltalán nem beszél a szüleivel a szexről, sem az első együttlét előtt, sem később. A lelki támogatás mellett az anyagi hozzájárulás is hiányzik: minden második fiatal a saját pénzéből finanszírozza a védekezést, és mindössze kevesebb mint 10%-uk kap pénzt a szüleitől fogamzásgátló eszközre. A fiúk esetében ez még nagyobb terhet jelent: minden harmadik kapcsolatban kizárólag ők vásárolják az eszközöket.

A szülői hozzájárulás és a nőgyógyászati vizsgálatok különösen fontosak lennének,

hiszen ma már léteznek olyan hormontartalmú módszerek, amik megbízhatóságukkal és egyszerű alkalmazásukkal megkönnyítik a fiatalok dolgát. A hüvelygyűrű például fele annyi ösztrogént tartalmaz, mint bizonyos tabletták, és csak havonta egyszer kell odafigyelni rá, de a hormontartalmú méhen belüli eszköz is hosszú távon biztosít védelmet. Sokan a fertőzések elkerülése érdekében döntenek az óvszer mellett, viszont csak a fiatalok fele van tisztában azzal, hogy ez az eszköz sem véd minden nemi úton terjedő betegséggel szemben: a HPV-t például óvszerhasználat mellett is el lehet kapni, a vírust ezért érdemes oltással megelőzni." - foglalta össze Dr. Szőnyi György.

Szexuális felvilágosítás Norvégiában és itthon

Néhány nappal ezelőtt fedezte fel magának a magyar internet azokat a prűdséget és álszemérmet abszolút nélkülöző felvilágosító kisfilmeket, amelyeket az NRK norvég közszolgálati televízió készített szexuális felvilágosítás céljára. De hogyan zajlik ma itthon a felvilágosítás? Vajon a magyar, vagy a norvég módszer a célravezetőbb a szakértő véleménye szerint? Korábbi cikkünkben ennek jártunk utána.
A félrelépés a boldogtalanság kompenzációjahttp://www.life.hu/intim/20161211-40-felett-kedveltebbek-az-egyejszakas-kapcsolatok-es-a-felrelepesek.htmlSokakat foglalkoztató kérdésre ad választ egy magyar társkereső oldal novemberi kutatása, amelyet 8263-an töltöttek ki. Ki gondolná, hogy a megkérdezett társkeresők csupán 30%-ának volt egyéjszakás kalandja az elmúlt évben, viszont 97%-uk inkább a tartós kapcsolatokat szereti? Azaz kalandozunk, de társas lények vagyunk. És ki gondolná, hogy 40 felett még kalandosabb kedvűek a magyarok? Lássuk a tényeket. IntimOrigo"Nem bántalak többé, ha hozol nekem egy másik fiút"http://www.life.hu/intim/20161211-pedofil-ferfi-arthur-warwick-nem-bantalak-tobbet-ha-hozol-nekem-egy-masik-kisfiut.htmlBörtönbe került egy 58 éves pedofil férfi, Arthur Warwick, mivel 29 fiút bántalmazott szexuálisan, akik közül öten még csak 9 esztendősek voltak. IntimThinkstock"Azt hittem, menthetetlenül romantikus vagyok, de kiderült, demiszexuális"http://www.life.hu/intim/20161205-demiszexualitas-feluton-a-szexualitas-es-az-aszexualitas-kozott.htmlEl tudod képzelni, milyen érzés lehet irtózni egy idegen kéz érintésétől? Rettegni attól, hogy valaki már az első randin ágyba akar bújni veled? Soha nem vágyni a spontán kaland izgalmaira? Ezek a kérdések elsőre furcsán hangozhatnak ebben a túlszexualizált világban, de vannak olyanok, akiknek hetek, netán hónapok kellenek ahhoz, hogy testileg is ráhangolódjanak partnerükre. Ők nem lelki sérültek vagy libidóhiánnyal küzdő emberek, hanem egyszerűen mások, mint a többiek. Demiszexuálisok. Intim--Így élvez el egy húsosabb csiklóval rendelkező hölgy (18+)http://www.life.hu/intim/20161208-womanizer-pro40-csikloizgato-teszt-a-megfizetheto-szereto.htmlNem vitás, hogy a Womanizer Pro az utóbbi évek talán legjobb csiklóizgatója, azonban van egy komoly hibája, mégpedig a vételára. Habár a hatvanezer forintos árcédula nem példa nélküli a segédeszközök piacán, a legtöbb pár nem áldoz ennyit egy kényeztetőre, még akkor sem, ha az egészen elképesztő dolgokra képes. Intim--A felismerés önmagában kevés a boldogsághozhttp://www.life.hu/intim/20161208-pilat-gabor-tabuknelkul-a-parkapcsolatrol-a-felismeres.htmlMitől szenvednek ma a párkapcsolatban élők? És a szinglik? Mik a hibák, és miért nem vesszük észre őket? Hogyan lehetünk boldogok? Pilát Gábor elmondja a véleményét a témában. IntimOrigoAttól, hogy nem mondjátok ki, még vége vanhttp://www.life.hu/intim/20161205-a-nok-onkent-maradnak-benne-rossz-parkapcsolatokban.htmlA brit kutatók még morfondíroznak azon, hogy vajon a pornó, a Tinder vagy éppen a Facebook miatt lett-e egyre nehezebb napjainkban az ismerkedés és a pártalálás. Mert a társkeresés tényleg pokol, ez tény, de van ennél nagyobb gond is. Mégpedig az, hogy míg a szinglik köszönik szépen, jól vannak, addig a rossz kapcsolatban élők görcsösen kapaszkodnak az elmúlt szerelmekhez, nehogy elölről kelljen kezdeni az egészet. És ez baj. IntimThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.