Szerelmesen karácsonykor (is) - Tippek, hogy nyugisan teljenek az ünnepek

Forrás: Thinkstock -
karácsony család szerelem veszekedés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egymásba karolva andalogni a hóesésben; szerelmeskedni a lobogó kandallótűz előtt; forró csokit szürcsölni és csókolózni a kanapén. Mintha egy romantikus karácsonyi filmbe csöppentél volna, igaz? A valóság ezzel szemben az, hogy már hetek óta idegeskedsz az ajándékvásárlás miatt, a párod megint elfelejtett égősort venni, aztán csak úgy mellékesen közli veled, hogy az anyukája három nappal korábban érkezik. Ha szeretnéd elkerülni a karácsonykor oly gyakori összezördüléseket, és meghitt családi együttlétre vágysz, fogadd meg a tanácsainkat!

Elvárások útvesztőjében

Bár a karácsony a szeretet, a békesség és az öröm ünnepe, mégis az egyik legstresszesebb időszak a párok életében. A Facebook-statisztikák szerint ilyenkor ugrásszerűen megnő a szakítások száma, és a társkereső oldalakra is sokkal többen regisztrálnak december környékén. Az ideges kapkodás, az üzletekben való tolongás, a társas kötelezettségek és a túlzott elvárások mind nehezítik a mindennapokat, ezért nem meglepő, hogy az ünnepek alatt rengeteg kapcsolat fut zátonyra.

Az ideges kapkodás, az üzletekben való tolongás, a társas kötelezettségek és a túlzott elvárások mind nehezítik a mindennapokat, ezért nem meglepő, hogy az ünnepek alatt rengeteg kapcsolat fut zátonyra Forrás: Thinkstock

Már csak azért is, mert miközben a páros tagjai a családtagoknak, a közeli barátoknak akarnak megfelelni, hajlamosak megfeledkezni önmagukról és egymásról. Ennek pedig óhatatlanul lehetnek negatív következményei a kapcsolat jövőjére nézve.

Találkozás a másik családjával

Elnyerni az anyós és apósjelölt szimpátiáját soha nem egyszerű mutatvány, s talán még nehezebb az ünnepek alatt, amikor eleve feszültebb a hangulat. Miután mindketten tisztában vagytok a közelgő kötelezettségekkel, következő lépésként azt kell átbeszélnetek, hogy mennyi időt szeretnétek és tudtok a másik rokonaival tölteni. Ha valamiért nincs lehetőség mindkét családdal együtt karácsonyozni, vagy külön-külön ünnepeltek, akkor sem omlik össze a világ.

Egy egészséges párkapcsolat lehetővé teszi a függetlenséget; önálló, autonóm egyének vagytok, ami karácsonykor is érvényes. Ha ezen a ponton ajtócsapkodás nélkül túljutottatok, akkor rá lehet térni azokra a kérdésekre, hogy kinek mit vegyetek, és melyek azok a témák, amiket jobb kerülni az ünnepi asztalnál. Fontos, hogy mindig számíthassatok egymásra, hisz ez jelenti a bizalmat és a kölcsönösséget, ami segíthet helyt állni egy új élethelyzetben.

Erik, operatív menedzser (29):

"Szerintem nincs olyan egy szakítás esetén, hogy rosszkor vagy jókor. Ha valaki úgy érzi, hogy már nem szereti a másikat, és új életet akar kezdeni, akkor minek halogassa azt, ami úgyis elkerülhetetlen? Az egyik exem szenteste előtt szakított velem - minden szó és előzmény nélkül -, de nem kezdtem drámázni, hogy miért pont akkor, és miért nem várt ezzel január közepéig... Nem kellettem, felfogtam, ennyi."

Így lesz tökéletes az első közös ünnep

Deáki Tímea párkapcsolati tréner szerint azok, akik először karácsonyoznak együtt, teljesen más oldaláról ismerhetik meg társukat. És ha ez idáig nem voltak nézeteltérések, most előtérbe kerülhet a felek közötti munkamegosztás kérdése, ami kellemetlen helyzeteket teremthet.

Ha idáig nem voltak nézeteltérések, most előtérbe kerülhet a felek közötti munkamegosztás kérdése, ami kellemetlen helyzeteket teremthet Forrás: Thinkstock

"A viták elkerülése érdekében muszáj őszintén kommunikálnunk egymással. A karácsonyi előkészületekkel kapcsolatos teendőket érdemes közösen átbeszélni, és nem zsörtölődni amiatt, hogy a másik kevésbé veszi ki a részét a feladatokból. A szorongás és a megfelelési kényszer helyett célszerű átgondolni, hogy valóban minden ötletet úgy kell-e megvalósítanunk, ahogyan az valamelyikünk fejéből kipattant" - tette hozzá a szakértő.

Deáki Tímea kitért arra is, hogy a túlzott stressz elkerülésének egyik legjobb módja, ha egy időre tudatos kizárjuk a 'nem szeretem' érzést. Nyilván ez nehezen kivitelezhető az ünnep előtt és alatt, de egy-egy napot, vagy néhány órát igenis lehet olyan dologgal tölteni, ami kikapcsol és feltölt. Ha megajándékozzuk magunkat egy kis lazulással, derűsebbé, kiegyensúlyozottabbá válunk, így jobban fogjuk élvezni az ünnepi időszakot.

Tervezzetek előre!

Az év vége közeledtével megszaporodnak a céges rendezvények, a barátnős beülések, és a rokonok is bejelentkeznek, így alig marad idő és energia egymásra. A közös programok hiánya nem tesz jót a kapcsolatnak, ráadásul ilyenkor újabb stresszforrás lehet, ha egyikőtök csendes, visszahúzódó típus, aki inkább a kanapén összebújva tévézne, mintsem hajnalig bulizna. Kompromisszumok nélkül nincs harmonikus kapcsolat, és időnként meg kell tennünk olyan dolgokat a másik kedvéért, amihez igazából nincs kedvünk.

A viták elkerülése végett érdemes előre megtervezni a programokat, és olyan menetrendet készíteni, ami mindkét fél számára elfogadható és élvezetes. Ezek a lépések arról szólnak, hogy kialakítsatok saját karácsonyi hagyományokat, amelyek erősítik az összetartozás érzését, a kapcsolat identitását.

Fontos, hogy kialakítsátok a saját karácsonyi hagyományaitokat, amik erősítik az összetartozás érzését, a kapcsolat identitását Forrás: Thinkstock

Nóri, pultos (34):

"Rossz emlékem kötődik a tavalyi karácsonyhoz, mert titokban arra számítottam, hogy a párom megkéri a kezem. Amikor bontogattam az ajándékokat, annyira izgultam, hogy a torkomban dobogott a szívem, de végül nem azt kaptam, amire vágytam. Remélem, most végre ott lesz a gyűrű a fa alatt."

Azok a piszkos anyagiak

Nincs semmi, ami jobban mérgezné a kapcsolatot, mint a pénzzel kapcsolatos viták, és ezt a szakértőnk is megerősíti. "Fogyasztásközpontú világunkban szinte megvalósíthatatlan vágy, hogy csak együtt legyünk, és ne az ajándékokról, azok értékéről szóljon az ünnep. A csapból is folyó intelmek, iránymutatások olyan zsákutcába terelik az embert, amiből nemhogy nem lehet kijönni, de évről évre mélyebbre fúrjuk benne magunkat. Ennek következtében sokan hatalmas terheket vesznek magukra, hogy megfeleljenek egy olyan elvárásnak, ami szinte minden benne résztvevőt feszít" - mondta Deáki Tímea, majd úgy folytatta, ha nincs keret drága ajándékokra, fel kell vállalni és megfizethetőbbet venni.

Ha emiatt valaki megsértődik, előbb-utóbb úgysem lehet kielégíteni a vágyait, vagyis jobb ezen a sérelmen mielőbb túlesni

Last minute ajándéktippek a párodnak: Vegyél szexjátékszert karácsonyra! (18+)http://www.life.hu/intim/20151221-last-minute-ajandektippek-a-parodnak-vegyel-szexjatekszert-karacsonyra.htmlMég mindig nem tudod, mit vegyél a pasidnak karácsonyra? Szívesen meglepnéd valami pajzán ajándékkal (is)? Mutatunk pár ötletet, amikkel garantáltan forróvá teheted a hangulatot a fenyőfa alatt. És a legjobb bennük az, hoyg nem csak karácsonykor működnek. Férfiszemmel! IntimThinkstockSzexbe torkollott a karácsonyi parti –videó (18+)http://www.life.hu/intim/20161214-szexbe-torkolott-a-karacsonyi-parti.htmlEgy laza karácsonyi bulinak indult az este egy oroszországi bárban, ám a vége nyilvános szex lett. Intim--Három szexkívánság karácsonyrahttp://www.life.hu/intim/20151214-harom-szexkivansag-karacsonyra.htmlNincs is ideálisabb időszak egy kis pajkosságra az ünnepeknél, amikor a szeretet, az együttlét és a pihenés kerülnek középpontba. Kérj egy kis plusz törődést karácsonyra! Intim--Karácsonyszinglik: akiket a szeretet ünnepén dobtakhttp://www.life.hu/intim/20140110-frei-tamas-bejegyzese-kapcsan-vizsgaljuk-miert-szakitunk-karacsonykor.htmlTűlevelű férfilélek: Kerüld el a karácsonyi szakítást! című cikkünkben tavaly összeszedtük, mire kell figyelni az ünnepek alatt ahhoz, hogy a pároddal kezdhesd az újévet. A tendenciák azonban azt mutatják, elkerülhetetlenek a karácsonyi szakítások. Szenteste ugyanis van, aki gyűrűt talál a fa alatt, de olyan is, akinek eljegyzés helyett inkább kiteszik a szűrét. 2013 karácsonyán ez volt az egyik legolvasottabb cikketek. Nézzük hát, mire is jutottunk akkor.IntimThinkstockSzaloncukor és karikagyűrű? Karácsonykor semmi sem ciki, ha szerelemről van szóhttp://www.life.hu/intim/20131222-karacsonyi-eljegyzes-lanykeres-es-gyuru-a-fa-alatt-deaki-timea-szerint.htmlEljegyzési gyűrű a fa alatt: gáz vagy romantikus? című cikkünkben nőket faggattunk arról, számítanak-e arra, hogy párjuk a fenyőfa alatt teszi fel a nagy kérdést. Deáki Tímea, a Life.hu párterapeutája szerint a férfiak ilyenkor igencsak tanácstalanok, és a karácsonyi lánykérés ötlete sok esetben logikusnak tűnhet a számukra. Nézzük hát a szakértő érveit!IntimThinkstockEljegyzési gyűrű a fa alatt: gáz vagy romantikus?http://www.life.hu/intim/20131219-eljegyzes-lanykeres-karacsonykor-ciki-vagy-sem.htmlMinden harmadik nőnek csalódás a lánykérés című cikkünkben írtunk róla, hogy a férfiak minden igyekezete ellenére sokunknak rossz emlék marad az eljegyzés. Azt már tudjuk, hogy mindenki eredeti, ötletes és extravagáns alkalomra vágyik, de arról, hogy ennek karácsonykor kell-e megtörténnie, nem szólt a fáma. A Life.hu most ennek járt utána.Intim

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.