Scarlett O'Harától Leia hercegnőn át a Pókemberig: A filmvásznon leghíresebb csókjai

Forrás: Photo12/Archives du 7e Art/MGM/Mgm -
csók mozi Scarlett O'Hara filmvászon
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kevés tipikusabb filmes pillanat van annál, mint amikor a főhős és a főhősnő végre egymásra talál, az ajkuk pedig csókban forr össze. Épp ezért aztán rengeteg híres csókjelenetet látott már a mozivászon, rengetegféleképpen előadva - mi most mégis megpróbáltuk listára gyűjteni közülük is a legikonikusabbakat.

Elfújta a szél (1939)

Nem is maga a jelenet lett elképesztően emblematikus, hanem inkább a póz: a filmben végig egymással cicázó Scarlett O'Hara és Rhett Butler között több csók is elcsattan a cselekmény során, de ez a bedöntve lekapós megoldás aztán rákerült a filmplakátokra, és azóta milliónyi változatban terjed - a filmtörténet-lexikonoktól kezdve a szerelmes idézetekkel operáló Facebook-posztokig.

Elfújta a szél Forrás: MGM

Most és mindörökké (1953)

Még egy klasszikus csók a klasszikus Hollywoodból: a tengerparton homokban szerelmesen hempergőzést igazán Burt Lancester és Deborah Kerr tette közkeletű fantáziává ebben a háborús-romantikus moziban.

Susi és Tekergő (1955)

A szenvedélyes csókok után egy aranyos, az emberiek után egy állati, magától Walt Disneytől: a szerelmes kutyusok az olasz vacsorán egy szál spagetti közvetítésével találnak egymásra - hogy aztán a következő évtizedekben számtalan más film is megidézze ezt a jelenetet, immár emberekkel.

Star Wars - A Birodalom visszavág (1980)

Szomorú aktualitást ad listánk ezen szereplőjének Carrie Fisher napokban bekövetkezett halála. Leia hercegnőként örökre beírta magát a mozitörténelembe, többek között a Han Solóval vívott szócsörtéknek, majd csókcsatáknak köszönhetően.

Cinema Paradiso (1988)

Egy csókjelenet, ami igazából sok csókjelenet. Giuseppe Tornatore remekművének végén a filmrendezővé lett főszereplő visszatér gyerekkora városába, ahol az egykor az őt szárnyai alá vevő mozigépész hagyatékával szembesül: a régi filmekből kicenzúrázott szerelmes képkockák varázsával.

Ghost (1990)

Bizony, lehetséges csókváltás élő ember és szellem között is, ha elég erősek az érzelmek: ezt mutatta be a Ghost végén Demi Moore és Patrick Swayze, az így lezavart csőrözés pedig egyben elbocsátó búcsúzás is lett a túlvilági fény felé.

My Girl (1991)

Létezhet emlékezetesebb csók, mint az első? Ebben a filmben az akkor még cuki Macaulay Culkinnak mutatta meg Anna Chlumsky, hogy miként csinálják ezt a filmekben. És nem csak ők, mi sem feledtük azóta sem.

Titanic (1997)

Ugye senki sem gondolta, hogy kimaradhat a listánkról a korlátra felállós, hátulról átkarolós, szembeszélbe nézős, mondjuk ki: „titanicozós" csókjelenet? Leonardo DiCaprio és Kate Winslet a mozi történetének egyik leghíresebb (és legnépszerűbb) szerelmes pillanatát hozta össze James Cameron közreműködésével.

Kegyetlen játékok (1999)

Mint tudjuk, csók nem csak ellenkező neműek között csattanhat el, és noha ilyesmit a filmvásznon évtizedekig nem szabadott mutatni, de az utóbbi időben már akad rá példa. De még milyenek: Selma Blair és Sarah Michelle Gellar lányos játszadozása például máig perzselően hat.

Pókember (2002)

Csók fejjel lefelé? Miért ne! És ki lehetne erre alkalmasabb, mint a lógicsáló Pókember, akinek rendhagyó csókját szépen meg is indokolta a történet: szívszerelmének az arcát ekkor még nem mutathatja meg, így aztán a maszkot lehúzva pont az ajkak esnek útba.

Ti melyik filmes csókokkal egészítenétek ki a listát?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.