Megcsalt a pasid? Ezek a férfihűtlenség okai

Forrás: Thinkstock -
hűtlenség pszichológia megcsalás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem tudod, miért volt hűtlen a párod? Őt hibáztatod, esetleg magadat? Saját bevallásuk szerint ezért lépnek félre a férfiak! 

A hűtlenség nem új keletű dolog, de vajon mi állhat a férfiak félrelépése mögött? Akár hiszed, akár nem, az esetek többségében valamilyen megoldatlan problémára próbálják felhívni a figyelmünket. Természetesen, ez sokszor tudat alatt történik.

A hűtlenség nem új keletű dolog Forrás: Thinkstock

Egy tanulmány szerint

a férfiak mintegy fele azért keresi más nő mellett a boldogságot, mert elhanyagolva érzi magát.

Mindössze 7%-uk vallotta azt, hogy a félrelépések mögött semmilyen párkapcsolati probléma nem állt, vagyis kizárólag ők a felelősek a kialakult helyzetért. Vajon mik azok a problémák, amiket a férfiak már annyira nem tudnak magukban kezelni, hogy megcsalásig fajul a dolog?

1. Nem érzi magát kívánatosnak

Úgy éreztem, hogy a feleségem már egyáltalán nem tart vonzónak. Azt mondta, hogy elhíztam, miközben ő a George Clooney-hoz hasonló férfiakat tartja szexinek” – mesélte Jeff.

Mi hogy éreznénk magunkat fordított esetben, ha a párunk egy csini színésznő után csorgatná a nyálát, mert mi nem nézünk ki pont úgy, ahogy ő elképzelte? Nyilván ezzel a viselkedéssel partnerünk önbizalmát apró hangya méretűvé zsugorítjuk össze, így nem meglepő az sem, ha valaki más után fog kutatni, aki szépnek és izgalmasnak találja. Persze, ez nem azt jelenti, hogy hazudnunk kell az igényeink terén: igen is meg kell mondani, ha a másik kissé elhagyta magát, de nem mindegy, hogy milyen stílusban. Ha tönkretesszük az önbizalmát, az sosem szül jó vért.

„Úgy éreztem, hogy a feleségem már egyáltalán nem tart vonzónak” Forrás: Dreamstime

2. Nem érzi magát férfinak

„Az én feleségem csodálatos, imádom, úgy ahogy van. Hat hónapig kényszerből munkanélküli voltam, és ő tartott el minket. Mindennap azt láttam, hogy elmegy mellőlem dolgozni, és ettől egyáltalán nem éreztem már magamat férfinak a saját szememben, hiszen a pénzkeresés az én dolgom lett volna” – vallotta be Rick.

Gondolnánk hogy ilyen indok is állhat a megcsalás mögött? Megtörténhet, hogy sem a nővel, sem a férfival nincs semmi baj. Egyszerűen csak keletkezik egy olyan szituáció, amely során az egyikőjük egója sérül, ami akkor is bekövetkezhet, ha a másik mindent „jól” csinált. A fenti példát valószínűleg minden ember megérti, hiszen teljes mértékig logikus. A kérdés csak az, hogy érzelmileg ezt meg lehet-e bocsátani?

Hugh Grant szerint a megcsalás jót tesz a házasságnak

A színész egy interjúban vallott arról, hogy szerinte miért válhat egy kapcsolat előnyére a megcsalás. A színészről köztudott, hogy nem éppen hűséges fajta: Liz Hurley-t annak idején – többek között – egy örömlánnyal csalta meg, de azóta sem tudott igazán megállapodni.

3. A megszokás rabja

„Amikor összeköltöztünk, nagyon fontosnak tartottuk, hogy foglalkozzunk egymás érzéseivel. Csak az számított, hogy velünk éppen mi történik, a külvilág nem játszott akkora szerepet az életünkben. Tudtam, hogy ez az intenzitás nem fog örökké tartani, de azt hittem, azért legalább 10 évig élhetünk így. Sajnos, nálam ez jóval hamarabb elmúlt” – nyilatkozta Andy.

„De azt hittem, azért legalább 10 évig élhetünk így. Sajnos nálam ez jóval hamarabb elmúlt” Forrás: Thinkstock

Egy érzelmi hullámvölgyekkel teli kapcsolatban az ember sosem lehet biztos a pozíciójában, így egy kicsit mindig küzdenie kell a másikért. Ám egy évek óta tartó harmonikus viszonyban könnyedén érezhetjük azt, hogy bármit megtehetünk, mert a másik szeretni fog. Vagyis az érzelmeinknek már nincs akkora értéke a párunk szemében, mert természetessé váltak. Ekkor történhet meg az, hogy partnerünk egy olyan harmadik személyt fog keresni magának,

aki mellett újra megélheti azt az izgalmat, ami otthon már nincs meg.

Ilyen alapon akkor minden harmonikus kapcsolat unalmas lesz, és megcsalással végződik?

Nem! Ugyan ez kissé furcsának hangozhat, de a szerelmet is lehet tudatosan élni: ösztönözzük magunkat arra, hogy a „langymeleg” állapot ne léphessen fel az életünkben. Ne csak élvezzük az életünket, hanem tegyünk azért, hogy ez minél tovább így maradhasson. Legyünk nyitottak az új dolgokra, fedezzünk fel együtt új kalandokat, teljesítsük be egymás vágyait. Ezek olyan kötelékek lehetnek két ember között, amelyeket csak a villámcsapás tud szétválasztani.

Azt hiszed, hogy a megcsalásért csak az elkövető a felelős? Tévedés! Forrás: Thinkstock

4. Dühös, de nem beszél róla

„A párom már tavaly sem volt hajlandó részt venni a céges rendezvényemen, de azt ígérte, hogy jövőre, azaz idén eljön velem. Tudta, hogy mennyire fontos nekem, hogy mellettem legyen az ilyen kardinális helyzetekben. De végül másodjára sem jött el” – mesélte David, aki a dühéről ismét nem beszélt a feleségének, cserébe a céges partin jó sokat ivott, és megdöntötte az egyik kolléganőjét. Állítása szerint ez soha nem történt volna meg, ha nem érezte volna azt, hogy kedvese a földbe tiporta az érzéseit.

Időnként vannak dolgok, amiket azért teszünk meg, hogy a párunkat boldognak lássuk. Mindenkinek egyéni döntése, hogy mi az, amit még bevállal a másikért, és mi az, amit már nem. Egy dolgot azonban nem szabad elkövetni: eljátszani a hitelességünket a másik ember szemében. Ha a társunk csalódik bennünk, akkor ne lepődjünk meg, ha a fájdalmát valahol levezeti, esetleg egy másik nő kedves ölelésében.

Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy aki képtelen kommunikálni a sérelmeit, az nem is várhatja el, hogy a másik ember változtasson a viselkedésén. Persze vannak szituációk, amikor szavak nélkül is érteni kellene a helyzet súlyosságát, de ez nem mentség arra, hogy nem merünk beszélni a problémáinkról.

A megcsalásnál már csak egy rosszabb van: ha a felek nem tudnak kommunikálni Forrás: Thinkstock

5. Örökös féltékenykedés

A barátnője folyton azzal vádolta, hogy félrelép, állandóan azt kellett bizonygatnia, hogy hűséges. „Tudtam, hogy ez azért van, mert az apja rendszeresen megcsalta az édesanyját, de nekem ehhez mi közöm van?” – csattant fel Norm. Egy darabig elnéző volt a párjával szemben, ám egy ponton túl megunta a dolgot, és okot adott a féltékenykedésre. „Nem lehet bírni, hogy valakit állandóan bűnösnek ítélnek valami miatt, amit el sem követett” – folytatta.

Tulajdonképpen a férfi azért lépett félre, mert a párja mindenáron ragaszkodott az otthonról hozott negatív családmintájához. A nő hagyta, hogy az édesapja egykori viselkedése rányomja bélyegét a jelenlegi párkapcsolatára. A szerelmében az apját látta, a nő pedig pont úgy viselkedett, mint annak idején az anyja: bizalmatlankodott, számon kérte, veszekedett vele. Ezzel taszította el magától a társát. Ez egy tipikus párkapcsolati banánhéj, amin rengetegen megcsúsznak – írta a Woman'sDay.

George Clooney feleségét is majd megeszi a féltékenység! Vajon jogosan?

A hírek szerint Amal egyfolytában attól retteg, hogy a férje megcsalja, ráadásul egyesek szerint egy szexi topmodellre a legféltékenyebb.

6. Tehetetlenség

„A párkapcsolatunk rossz irányt vett. Én felajánlottam, hogy menjünk el párterápiára, de ő hallani sem akart róla” – emlékszik vissza Tim.

„Felajánlottam, hogy menjünk el párterápiára, de ő hallani sem akart róla” Forrás: Thinkstock

Szerette volna megoldani a helyzetet, de sehogy sem tudta felnyitni a felesége szemét. A nő annyira homokba dugta a fejét, hogy még csak tudomást sem akart venni a mélypontról. Tim számtalan módszerrel próbálta jobb belátásra bírni a szerelmét, de hiába. Végül úgy döntött, hogy lemond a kapcsolatról, és keres valakit, akivel jól érzi magát. Ha a felesége ebből sem veszi észre, hogy bajban vannak, és boldogtalanok, akkor már tényleg semmi sem segíthet. De csodával határos módon, amint Tim félrelépett, a kedvese feleszmélt.

Milyen érdekes, nem? Valahogy ránk, emberekre az a jellemző, hogy csak akkor vesszük észre a fontos értékeket, ha már elveszítettük őket. Amíg a birtokunkban vannak, addig nem vagyunk értük hálásak, nem tesznek minket boldoggá, de amint kicsúszik a kezeink közül, máris másképp látunk mindent.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.