Tampontörténelem: Mit használtak a nők menzeszkor az évszázadok során?

Forrás: Youtube -
tampon menstruáció menzesz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ami ma már egy mozdulattal megvásárolható minden boltban, és egy mozdulattal a helyére téve praktikus és higiénikus megoldást nyújt, az a múltban nagyon-nagyon hosszú időn át kellemetlen és nehéz problémát jelentett a nők számára. Utánanéztünk, eleink mi mindent használtak menstruáció idején. 

A tampon elnevezése a középkori franciából eredeztethető, méghozzá a 'tampion' szóból, ami eredetileg egy olyan eszközt, anyagot, rongyot jelentett, ami eldugaszolt egy lyukat – például egy ágyúcső lefojtása esetében. De hogy mennyivel régebb óta használatos eszközről van szó, azt jól jelzi, hogy már az emberiség történetének első ismert írásos orvosi feljegyzéseiben is találkozhatunk vele: az időszámításunk előtti 16. században, Egyiptomban keletkezett Ebers-papirusz megemlíti, hogy a nők menstruáció idején hüvelybe felhelyezett, eldobható egészségügyi eszközt használnak a vér felszívására, amely akkoriban papiruszból készült.

Egyiptomban papiruszból készült tampont használtak a nők Forrás: Youtube

Az ókori görögök fapálcára tekert szövetet, azaz gézt alkalmaztak tampon gyanánt, erről az orvostudomány megalapítójaként tisztelt Hippokratész az időszámításunk előtti 5. században írt. A Római Birodalomban a nők felcsavart pamutot használtak erre a célra, az ősi japánban pedig finom anyagú papírt, amit odakötöztek a megfelelő helyre, és naponta 10-12 alkalommal cseréltek – hiába, a papír nedvszívó képessége nem az igazi, és abból, hogy a korban mennyire volt hozzáférhető anyag, illetve hogy mennyi elfoglaltság lehetett az ilyen gyakori csere, arra tippelünk, hogy ez inkább csak az előkelő japán hölgyek megoldása lehetett akkoriban.

Hawaiin a nők régen egy trópusi növény bolyhos végződését használták tamponként,

és a természeti népek körében végzett kutatások feljegyzik különféle fűfélék, szivacsok, moszatok alkalmazását is menstruáció idején, sok helyen akár a mai napig is.

A hawaii asszonyok különböző növényeket alkalmaztak Forrás: Youtube

Orvosi eszközként a tampont a sérülések, vérző sebek ellátására, vér felitatására a 19. század óta használják, eleinte szalicilsavval kezelt pamutanyagból készült, és így fertőtlenített is egyben. A menstruáló nők számára kifejlesztett modern tampon az 1930-as évek óta létezik, a feltalálója egy amerikai orvos, Earle Haas volt, aki megelégelte, hogy a felesége mindenféle rongyokat kénytelen azokon a napokon azokra a helyekre tömködni, és amikor egy barátjától hallott arról, hogy bizonyos nők szivacsot helyeznek fel ilyenkor a hüvelyükbe, jött az isteni szikra.

Az első megvásárolható tampon összetekert, nedvszívó pamutanyagból-vattából készült, és Haas egy felhelyezést megkönnyítő csőeszközt is feltalált hozzá. A találmányának jogait aztán eladta, és ebből lett később a nagyüzemi gyártásba kerülő, széles körben hirdetett Tampax nevű márka.

Az első tamponokhoz felhelyezést megkönnyítő csőeszköz is tartozott Forrás: Youtube

A negyvenes években egy német nőgyógyász, dr. Judith Esser-Mittag a női test anatómiája kapcsán végzett kutatásai mintegy melléktermékeként fejlesztette tovább a tampont, és találta fel a ma is leginkább használatos, immár applikátor nélküli változatot. A negyvenes évek végén dr. Carl Hahn kezdett bele a gyártásába, majd eladta a cégét a Johnson & Johnsonnak, amely világszerte elterjesztette a terméket.

Na de mi a helyzet azokkal a higiéniai megoldásokkal, amelyek nem belül, hanem kívül fogják fel a menstruációs folyadékot, magyarán a különféle „intimbetétekkel”? Ez esetben is egészen régiek az első feljegyzések: a 10. században keletkezett Szuda-lexikonban szerepel az időszámításunk utáni 4. században élt híres alexandriai matematikus- és filozófusnő, Hüpatia kapcsán, hogy egy rajongójának az utcán odadobta a menstruációkor „oda” helyezett rongyot – biztatásul! Hiába, akkoriban mások voltak az ismerkedési szokások...

Hüpatia rongyot használt betétként Forrás: Wikipedia

Ezen megoldás esetében kevésbé változatos a kép, mint a tamponoknál: leginkább

különféle ruhaanyagokat, csíkokra hasított szövetet, rongyokat tettek az alsóneműjükbe a nők évszázadokig,

vagy azokban a kultúrákban, ahol nem volt az öltözet része a testhez tapadó bármilyen bugyi, egyszerűen a combjuk közé szorítva tartották azokon a napokon. Később pedig jött a vatta ugyanilyen módon történő felhasználása, ami még a 20. század vége felé is sokfelé alkalmazott módszer volt.

A modern intimbetét a 19. század második felében keletkezett, méghozzá olyan ápolónőknek köszönhetően, akik rájöttek, hogy a sebek ellátására használt kötszerek egy kis találékonysággal az alsónemű belsejére illesztve másra is jók.

A kereskedelmi forgalomban 1888-ban, Amerikában jelentek meg az első intimbetétek, szintén a Johnson & Johnson révén, de sokáig nagyon drágának számítottak az átlagfizetésekhez képest –

Az első betéteket kis pánthoz rögzítették Forrás: Youtube

Az intimbetét ekkoriban még úgy maradt a helyén, hogy egy alsóneműn belül viselt kis pánthoz rögzítették. Az utolsó nagy találmány ezen a téren az öntapadós csík (és később szárny) volt, melynek révén a bugyihoz lehet már ragasztani, és nincs szükség semmi egyébre – ez az 1980-as évek eleje óta van így.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.