Hűtlenségre kódolva: a megcsalásban mindhárom fél hibás!

hűtlenség megcsalás Dr. Almási Kitti félrelépés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan szeretnék azt hinni, hogy velük nem történhet meg az, hogy megcsalják őket, vagy ha mégis, akkor előszeretettel gondolják, hogy fordított helyzetben sosem tették volna ezt a párjukkal. Fontos a különböző nézőpontokat és egymást is megértenünk egy ilyen helyzetben. Most Almási Kitti klinikai szakpszichológus segít ebben. 

A statisztikák szerint 85 százalékunk félrelép.

A valóságban mennyire tudjuk megérteni a másik nézőpontját egy szerelmi háromszögben?

Alapvetően nem szoktunk azon gondolkozni, hogy mit érez a másik fél, mindenki a saját szenvedéseire koncentrál. Ez a megcsaló fél részéről a hatalmas bűntudat miatt történik, el kell tolnia magától a másik érzéseit, a szerető nézőpontját, és a társáét is.

Megcsaláskor mindenki a saját szenvedéseire koncentrál, ami a megcsaló fél részéről a hatalmas bűntudat miatt történik Forrás: Thinkstock

Melyik félnek a legrosszabb?

Ha meg is kapja, amit szeretne, egy hatalmas terhet kell végig cipelnie az új kapcsolatban. Gondoljunk csak bele, egy olyan dologra adják a fejüket, ami garantáltan nem végződhet jól. Ezt a statisztikával is alá lehet támasztani, a háromszöghelyzetekből kilépő emberek háromnegyede nem marad azzal, aki miatt kilépett az előző kapcsolatából.

Mennyien fordulnak önhöz megcsalás miatt?

A Hűtlenség ...és ami mögötte van című könyv megjelenése után megugrott azoknak a száma, akik hasonló történetekkel keresnek meg. De inkább azok a szinglik vannak túlsúlyban, akikről a terápia közben kiderül, hogy szeretői státuszban vannak. Illetve olyan párok is jelentkeznek hozzám, akik megcsalás után szeretnék rendbe hozni a kapcsolatukat. Az ő esetükben jó aránnyal működik a terápia, hiszen ők már eleve meghoztak egy döntést, azt, hogy együtt maradnak.

Sok olyan pár is van, akik rendbe szeretnék hozni a kapcsolatukat, az ő esetükben jó aránnyal működik a terápia Forrás: Thinkstock

Hogyan lehet túljutni a megcsaláson?

A terápiás tapasztalatok alapján az a legfontosabb kérdés, hogy benne akarunk-e maradni a kapcsolatban, vagy sem. Ha igen, akkor meg kell értetni a másikkal, hogy mi sarkallt minket a félrelépésre. Mindenkinek fel kell oldani magában azt a nézetet, hogy egy ilyen helyzetben van bűnös és megbocsátó fél.

Azt kell látnunk, hogy a párkapcsolat rendszere azért bomlott meg, mert valami félrecsúszott. Mindkét félnek át kell gondolnia ezt a helyzetet, mert a megcsalás leggyakrabban az elhanyagolás miatt történik, hiányzik a szex, a beszélgetés vagy a törődés. Ha vannak ilyen hiányterületek, akkor könnyen jöhet egy harmadik szereplő. A kialakult helyzetben pedig mindenkinek megvan a saját felelőssége. Mindenkinek sok fájdalmas, bűntudatot keltő dolgot kell tudatosítania, és tulajdonképpen ez az, amit a Hűtlenségem története műsor is csinál.

Lehet hinni a statisztikáknak, tényleg ilyen nagy arányban lépünk félre?

A statisztika szerint 85 százalékunk megcsalja a párját, ez azt jelenti, hogy ennyien vannak azok, akik életük során egy hosszabb távú kapcsolatukban félrelépnek. Ennek az oka általánosságban az, hogy a másik nem kelti bennünk már azt az érzést, hogy értékesek vagyunk.

A félrelépés oka általánosságban az, hogy a másik nem kelti bennünk már azt az érzést, hogy értékesek vagyunk Forrás: Thinkstock

A Hűtlenségem története című műsor premierje február 6-án hétfőn, 19.00-kor lesz a TLC-n.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.