Megöregedhet az ondó? Meddig képesek gyereknemzésre a férfiak?

Forrás: Youtube -
nemzőképesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azt, hogy a nők meddig képesek a teherbe esésre és gyerekszülésre, jól tudjuk: a menopauzáig. De mi a helyzet ezen a téren a férfiakkal? Ők meddig nemzőképesek, mit mond a tudomány, és mik ennek kapcsán a leghíresebb esetek? Meghökkentő tények következnek.

Időről időre bekerülnek a bulvárhírekbe olyan férfi sztárok, akiknek egészen idős korukban születik gyermekük – jellemzően a sokadik, és jellemzően egy jóval fiatalabb (és sokadik) feleségtől. A Rolling Stones zenekar tagjai például nem csak az öregkorban lenyomott szuperkoncertek terén tesznek tanúbizonyságot figyelemreméltó állóképességről: a gitáros Ronnie Woodnak 68 évesen születtek ikerlányai, Mick Jagger pedig még rajta is túltesz, hisz ő 73 évesen lett nyolcadszor apa. (Mondjuk a csemetéről hallani sem akar.)

Mick Jagger még mindig formában van – nemcsak a színpadon, hanem a paplan alatt is Forrás: AFP

De hogy lehetséges ez? Mit mond erről az orvostudomány? A nők esetében ugyebár egyértelmű a helyzet: a menopauza jelzi azt a (normális esetben középkorúan átlépett) határt, ami előtt még teherbe tud esni valaki, ami után pedig már nem termeli a szervezete az ehhez szükséges hozzávalókat.

A férfiak esetében nem létezik menopauza, és ilyen éles határ sem. A legtöbben egy bizonyos kort elérve már nem tudnak gyermeket nemzeni, de ez a bizonyos életkor nagyon széles skálán mozoghat. És nincsen végső határa. Azaz elméletben (sőt nem csak abban, mint láttuk, és látni fogjuk) előfordulhat az is,

hogy egy aggastyán férfiú termékenyít meg egy nőt.

Ráadásul azért is egyre aktuálisabb ez a kérdés, mert egyre több férfi (és nő) dönt úgy, hogy idősebb korban vág bele a családalapításba – vagy legalábbis a korábban megszokottnál idősebb korban. Amerikában például a 2014-es év volt az első, amelyikben az először apává lett férfiak átlagéletkora átlépte a 25-öt, és létezik olyan statisztika is, amely szerint az 1980-as évek óta több mint másfélszeresére nőtt azon férfiak száma, akik 35 éves kor felett vállalnak először gyereket.

Sok pár 35 éves kor fölött kezd családalapításba Forrás: Thinkstock

De mi a gond ezzel, ha a férfiak nemzőképességének határa, mint láttuk, szinte akármeddig kitolható? Az, hogy az évek múlásával egyre több kockázatot hordoz a szülővé válás – és most csak az egészségügyi kockázatokról beszélünk, nem arról, hogy

Mick Jagger jó eséllyel nem lesz már ott a legkisebb gyereke ballagásán.

A legfőbb probléma, amivel ennek kapcsán a férfiaknak szembe kell nézniük, az, hogy hiába érzik esetleg még erejük teljében lévőnek magukat szexuálisan, az évek múlásával a szervezetük termelte örökítőanyag mennyisége és minősége folyamatosan csökken. Ebben szerepe van a környezetszennyezésnek, az évek során kapott sugárhatásoknak és mérgező anyagoknak – meg szimplán a jó öreg öregedésnek.

Allan Pacey, a University of Sheffield andrológiaprofesszora szerint a férfiak körülbelül 13 éves korukban kezdenek el spermiumokat termelni, és noha ez a folyamat nem áll le egészen a halálig, 40-45 éves kor körül már komolyabb változások figyelhetők meg.

Jelenet a Még zöldebb a szomszéd nője című filmből Forrás: Youtube

Minél idősebb egy apa, annál valószínűbb, hogy a spermiumjai hordoznak kisebb-nagyobb termékenységi és genetikai problémákat is.

Ugyanakkor ha az anya viszont jóval fiatalabb, az ő szervezete képes lehet ezek kompenzálására. Az idős korban nemzett gyermekek többsége is természetesen egészséges, de a kockázat mindenképpen nagyobb. És noha a mai társadalmi környezetben teljesen érhető, hogy ez másképp alakul, nem kérdés, hogy a természet úgy alkotta meg a szervezetünket, hogy ideális esetben a késő tizenéves-kora huszonéves korunkban hozzunk létre utódokat.”

Jó hír ugyanakkor, hogy már gőzerővel folynak azok a kutatások, amelyek olyan eljárásokat fejlesztenének ki, melyek az apajelöltek spermáját vizsgálva mutatnák ki genetikai teszttel az esetleges leendő problémákat – már a teherbe esés előtt. A szakértők szerint tíz éven belül elérhetővé válnak majd az ilyesfajta tesztek, amelyek persze a csökkenő spermiumszámra és az emiatti esetleges terméketlenségre nem jelentenek majd megoldást, csak a babát érintő egészségügyi kockázatokat szűrik ki.

De kik a világ legidősebb korban apává lett férfijai? A Guinness-rekordok könyve szerint az ausztrál Les Colley, aki kilenc gyermeke közül az utolsót 92 évesen és 10 hónaposan nemzette (apasági vizsgálattal bizonyítva, még mielőtt valaki...). Colley mindezt a harmadik feleségével hozta össze, akit 90 évesen ismert meg egy társkereső szolgáltatáson keresztül, szóval igazából még friss, lángoló szerelemről beszélhetünk a gyermek nemzésének idején.

A világ legidősebb apukái: Les Colley és Ramjit Raghav Forrás: health.wikinut.com, Northfoto

Egyéb források viszont nem őt, hanem az indiai Ramjit Raghavot mondják a kategória csúcstartójának (bár az ő pontos születési dátuma bizonytalanabb), aki 2010-ben 94 évesen lett életében először apa, 96 évesen pedig még egy második gyermeket is összehozott. Mindezt pedig egy olyan feleséggel, aki a gyermekek születése idején 59, illetve 61 éves volt, tehát dupla biológiai csodáról beszélhetünk. Aminek titka Raghav szerint a vegetáriánus táplálkozás, a sok tej, vaj és mandula fogyasztása – meg a rendszeres szex, ami a jó házasság alapja, és amit ők a nejével napi két-háromszor gyakoroltak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.