A legfőbb tanítód belül van

2017.06.15. 21:40

Soha ne tagadd, viszont mindig szomjazd az igazságot, és állandóan légy kész cselekedni miatta! Amit mondasz, mindig fontosabb annál, ahogy mondod, azonban ne feledd, hogy nem elég jónak lenni, annak is kell látszani.

Ezért ha valakinek segíteni szeretnél, közelíts őszintén, az ő szintjén, mert hiába van a te kezedben az életet jelentő gyógyír, ha az illető, csupán azért veri ki a kezedből, mert te flegmán, kioktatóan vagy fölénnyel kínálod neki. Sőt, hite se lesz senkinek attól, hogy fejbe vered egy Buddha szoborral, vagy egy Bibliával.

,,Hiába van a te kezedben az életet jelentő gyógyír, ha az illető, csupán azért veri ki a kezedből, mert te flegmán, kioktatóan vagy fölénnyel kínálod neki"Forrás: Thinkstock

Valakinek elmondani az "igazságot" se egyszerű, de felismertetni vele mindig nagyobb kihívás, ezért ne ronts ajtóstul a házba. Kopogj és köszönj. Ha ajtót nyitnak, visszaköszönnek és beljebb invitálnak, akkor lépj be.

- Tessék, itt a titkom. - mondta a róka. - Nagyon egyszerű: jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.

- Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan - ismételte a kis herceg, hogy jól az emlékezetébe vésse.

- Az idő, amit a rózsádra vesztegettél: az teszi olyan fontossá a rózsádat.

- Az idő, amit a rózsámra vesztegettem... - ismételte a kis herceg, hogy jól az emlékezetébe vésse.

- Az emberek elfelejtették ezt az igazságot - mondta a róka. - Neked azonban nem szabad elfelejtened. Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél. Felelős vagy a rózsádért...

- Felelős vagyok a rózsámért - ismételte a kis herceg, hogy jól az emlékezetébe vésse."

A legfőbb tanítója mindenkinek belül van,

így ha igazán hatékony segítséget szeretnél adni, akkor az illetőnek nem tanácsot adsz, hanem ráébreszted őt a saját megoldására. A te életed, a te világod nem az övé. Sőt, fogalmazhatnánk pontosabban úgy, hogy a te pillanatnyi életed és a pillanatnyi világod, hiszen nagy valószínűséggel nem így gondolkodtál ugyanazon dolgokról évekkel ezelőtt, de lehet, hogy tegnap sem. Így működik ez a te megoldásaiddal is. Az hogy lehetne az ő, vagy bárki megoldása?

Így hát, ne tanácsot vagy tanítást adj az embereknek, inkább emlékeztesd őket a tudásra."

Tabuk nélkül a párkapcsolatrólForrás: Pilát Gábor
Tabuk nélkül a párkapcsolatról