"Ez a nő boldog lenne, ha zaklatná végre valaki"

Forrás: Shutterstock -
Sárosdi Lilla metoo Harvey Weinstein szexuális zaklatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokat posztolok a közösségi oldalakon, a #metoo kezdeményezésben mégsem voltam képes részt venni. Nem voltam elég bátor. Szerencsére mások helyettem is megtették ezt, pedig ha az ember az elmúlt három hétben megjelent, szexuális zaklatással kapcsolatos hírek alatti kommenteket olvassa, minden eszébe jut, csak az nem, hogy bátor legyen.
  • „Aki elmegy k*rvának, az ne csodálkozzon, ha megb*sszák."
  • „Az összes nő kurva."
  • „Weinstein hibás, ahogyan az összes nő is, akik egy filmszerepért bármit megtettek"
  • „Lotyók"
  • „Megkérdezte, hogy megteszi-e, ő nemet mondott. Ez nem volt kényszer."
  • „Elnézve ezt a szegény párát, lehet, hogy a fantáziája kicsit erős, és boldog lenne, ha zaklatná már valaki végre"

Csak néhány komment azok közül, amelyek megjelentek a Harvey Weinstein-botrányról szóló cikkek, valamint Sárosdi Lila bejelentése alatt. Amikor azt kérdezik az emberek, hogy miért várnak évtizedekig a nők, hogy jelentsenek egy szexuális zaklatást, akkor a fenti sorokkal válaszolok. Mert undorító viccelődők és megalázó kétkedők céltáblájává válnak. És ha az ember elég sokáig olvassa a „felfújtak egy piti ügyet" jellegű kommenteket, akkor hajlamos lesz arra, hogy önmagát hibáztatva elhiggye, hogy tök normális dolog volt, amikor a portás bácsi letaperolt a gimnáziumban.

A szexuális zaklatás elszenvedői nem véletlenül várnak akár évtizedekig a velük történtek elmesélésével Forrás: Shutterstock

Ha a fiatal titkárnő fenekét a teakonyhában megsimogatja a vezetőügyvéd, akkor a titkárnő sem fog megszólalni. Nem fog besétálni Katihoz a HR osztályra, mert 150 ezer forintot keres, amiből még hazaad a családnak és fél, hogy nem hinnének neki a rendőrségen, a tárgyalóteremben. És ami a legfontosabb, nem fog beszélni, mert egy ember, akit zaklattak, a szégyentől felnézni is alig bír. „Pedig most jobb a helyzet, mint 30 éve. Szinte mindenütt kamerák vannak felszerelve" – mondják azok, akik szerint a lelki teher és a félelem nem lehet oka annak, hogy egy nő évtizedeket várjon azzal, hogy szexuális zaklatással vádoljon meg valakit. Tény, hogy fontos lenne, hogy bármennyi félelem is dolgozik ilyenkor az áldozatban, jelentse, ami történt. De azt még fontosabbnak tartom, hogy már gyerekkorban tanítsuk meg: igen, már az is zaklatás, ha mocskos dolgokat súgnak a fülünkbe a 14-es villamoson, és azonnal szólni kell! Mert eltelik X év, és rögtön a fenti támadásokkal fogjuk szembetalálni magunkat, egy olyan helyzetben, amiben az áldozaton kérik számon azt, ami történt.

Persze ha a nevelésről beszélünk, akkor azt sem árt már kamaszkorban tudatosítani, hogy az „ú, de megb*sználak" fülbe súgása igenis szexuális zaklatás. És itt tisztázzunk valamit. Mindegy, hogy Ryan Gosling próbál meg „alánk nyúlni" egy szórakozóhelyen, vagy egy fogatlan, koszos ruhás alak, egyik sem normális. Mindkettő zaklatás, akkor is, ha ennek az ellenkezőjét próbálják meg sugallni a kihanemén' kommentelők.

Sajnos még mindig egy létező fogalom az áldozathibáztatás Forrás: Shutterstock

Az a szomorú, hogy 2017-ben még mindig ott tartunk, hogy attól már büdös lotyó lesz egy nő, mert felmegy valakinek a szállodai szobájába.

Ott tartunk, ha beszállt egy férfi kocsijába, ne csodálkozzon, hogy puszilgatni kell a fütyit.

Ott tartunk, hogy az ember inkább nem írja ki, hogy #metoo, mert a társadalom nem akarja elfogadni, hogy a szexuális zaklatás több formában megjelenő, létező dolog.

De miért hallgatott fél Hollywood?

Harvey Weinstein mellett a legnagyobb színésznők pózoltak mosolyogva a gálákon. Hiába voltak mocskos, undorító, fájdalmas emlékeik az önmagát atyaúristennek képzelő hímvezérről, nem szóltak. Nem mertek szólni. De nem szóltak a producer barátai sem. 30 évig hallgattak. Egy kezdő színésznő fél, hogy soha nem érheti el az álmát, ha feljelentést tesz. De mitől fel egy befutott, befolyásos színésznő? A hallgatással egyre csak nőtt az áldozatok száma. Az egész jelenség azonban túlmutat Hollywoodon...

Harvey Weinstein nem veszi komolyan a rehabot, és még mindig tagadhttp://www.life.hu/sztarok/20171020-harvey-weinstein-nem-veszi-komolyan-a-rehanot-es-meg-mindig-tagad.htmlA Page Six nevű oldal számolt be arról, hogy Harvey Weinsteint nem veszi komolyan a rehabilitációt. Az ellene felhozott vádakkal kapcsolatban pedig azt gondolja, hogy összeesküvés áldozata lett. TV + Sztárok--Lupita Nyong'o is Harvey Weinstein áldozata volt: nála is próbálkozott a producerhttp://www.life.hu/sztarok/20171020-lupita-nyong-o-is-harvey-weinstein-aldozata-volt.htmlLupita Nyong'o sem tudta elkerülni Harvey Weinstein próbálkozását. A színésznőt a producer az otthonában próbálta rávenni masszírozásra és arra, hogy vegye le a nadrágját, miközben a gyermekei a másik szobában voltak. TV + Sztárok--Osvárt Andreának is volt élménye a molesztáló producerrel, Harvey Weinsteinnelhttp://www.life.hu/sztarok/20171019-osvart-andrea-is-talalkozott-a-molesztalo-harvey-weinsteinnel.htmlEgyre több nő számol be arról, milyen rossz tapasztalatai voltak a filmiparban, vagy máshol. Harvey Weinstein molesztálási botránya miatt keresték meg Osvárt Andreát is, aki többször is találkozott élete során a producerrel. TV + SztárokFotó: Adrián Zoltán - OrigoKözleményt adott ki a Vígszínház: Marton László lemondott főrendezői állásárólhttp://www.life.hu/kult/20171021-kozlemenyt-adott-ki-a-vigszinhaz-marton-laszlo-lemondott-forendezoi-allasarol.htmlElőbb oktatói tisztségét függesztette fel, most főrendezői állásáról is lemondott az immár többszörösen szexuális zaklatással vádolt Marton László. A Vígszínház közleményt adott ki, amelyet változtatás nélkül közlünk. Kult--Megdöbbentő stílusban beszélt Sárosdi Lilla vádjairól a rendező, André Libikhttp://www.life.hu/sztarok/20171021-megdobbento-stilusban-beszeld-sarosdi-lilla-vadjairol-andre-libik.htmlSárosdi Lilla néhány napja azt állította, hogy az a férfi, aki 20 évvel ezelőtt molesztálta egy autóba, Marton László, a Vígszínház egykori igazgatója. Marton egy közleményt adott ki, melyben rágalomnak nevezte Sárosdi állítását. Most André Libik szólalt meg az ügyben, egészen hihetetlen stílusban. TV + SztárokOrigoSzexuális zaklatás miatt kirúgták Chris Savinóthttp://www.life.hu/sztarok/20171021-chris-savinot-is-kirugtak-a-zaklatasok-miatt.htmlA Nickelodeon kirúgta Chris Savinót a Lármás család egyik alkotóját, miután többen is megvádolták szexuális zaklatással. A neten számos olyan videó található, amelyekben Savino beszél a sikeres meséről, ezeket mind elárasztották a negatív értékelések. TV + Sztárok--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.