Tudósok állítják - a vásárlás ugyanolyan, mint a szex

2017.11.14. 20:31

Döbbenetes összefüggés derült ki: a tudósok szerint idegrendszeri szinten ugyanazt eredményezi a vásárlás, mint a szex. 

Szeretsz vásárolni? Izgatott leszel, ha beszabadulsz egy butikba és napokig örülsz valami szép új ruhának? A kutatók szerint ez teljesen normális, és pszichológiai magyarázat is van a jelenségre. 

Nem véletlen, hogy mi nők ennyire szeretünk vásárolniForrás: Thinkstock

A kutatásban résztvevők agyhullámait figyelve kiderült, hogy a vásárlás szinte ugyanolyan örömmel tölt el sok embert, mint a szex. A vizsgált személyek 84%-ánál lehetett észlelni ugyanazokat az aktivitásokat vásárlás után, mint a szex után vizsgált alanyok esetében. Sőt, állítólag a Forma 1-es pilóták is hasonlóan éreznek, mikor egy futam után célba érnek. 

Szinte ugyanazt eredményezi az agyban a szex, a vásárlás, vagy egy nagy siker megéléseForrás: Thinkstock

Az viszont fontos, hogy a megemelkedett hangulat csak akkor alakul ki az emberben, ha valami olyan dolgot vesz, ami kedves a szívének, vagy fontos a számára. Tehát a zöldésgesnél vett termékekre, vagy a tusfürdőkre ez a szabály nem vonatkozik. - írta meg a DailyStar

Ebből az is kiderül, hogy az emberi elme számára minden olyan tevékenység hasonló örömöket okoz, amely az önkifejezés egy részét képezi. Lehet szó a testek (és a lelkek) találkozásáról, egy gondosan kiválasztott alkalmi ruháról, vagy régóta dédelgetett siker eléréséről is. 

vásárlásszexpszichológiaöröm