Tudósok állítják - a vásárlás ugyanolyan, mint a szex

Forrás: Thinkstock -
vásárlás öröm szex pszichológia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Döbbenetes összefüggés derült ki: a tudósok szerint idegrendszeri szinten ugyanazt eredményezi a vásárlás, mint a szex. 

Szeretsz vásárolni? Izgatott leszel, ha beszabadulsz egy butikba és napokig örülsz valami szép új ruhának? A kutatók szerint ez teljesen normális, és pszichológiai magyarázat is van a jelenségre.

Nem véletlen, hogy mi nők ennyire szeretünk vásárolni Forrás: Thinkstock

A kutatásban résztvevők agyhullámait figyelve kiderült, hogy a vásárlás szinte ugyanolyan örömmel tölt el sok embert, mint a szex. A vizsgált személyek 84%-ánál lehetett észlelni ugyanazokat az aktivitásokat vásárlás után, mint a szex után vizsgált alanyok esetében. Sőt, állítólag a Forma 1-es pilóták is hasonlóan éreznek, mikor egy futam után célba érnek.

Szinte ugyanazt eredményezi az agyban a szex, a vásárlás, vagy egy nagy siker megélése Forrás: Thinkstock

Az viszont fontos, hogy a megemelkedett hangulat csak akkor alakul ki az emberben, ha valami olyan dolgot vesz, ami kedves a szívének, vagy fontos a számára. Tehát a zöldésgesnél vett termékekre, vagy a tusfürdőkre ez a szabály nem vonatkozik. - írta meg a DailyStar.

Ebből az is kiderül, hogy az emberi elme számára minden olyan tevékenység hasonló örömöket okoz, amely az önkifejezés egy részét képezi. Lehet szó a testek (és a lelkek) találkozásáról, egy gondosan kiválasztott alkalmi ruháról, vagy régóta dédelgetett siker eléréséről is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.