Szerelmi háromszög, gyilkosság körül forgatva

film mozi szórakozás program
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A magyar vonatkozásokkal is bíró szerelmes kémfilmben a múlt bűnei mozgatják a szereplőket: bosszút állnak mások régi vétkeiért - és bűnhődnek a saját évtizedes hazugságaikért. Az adósság, kritika.

http://focusfeatures.com
http://focusfeatures.com

A második világháború során elkövetett szörnyű rémtettekről számos film született már, szolgálva a múlttal való szembenézést és könnyítve a világ lelkiismeretén. Külön csoportot képeznek azok a mozik, amelyek ezen tettek elkövetőit nem a nagy háború idején, hanem évtizedek múltán vizsgálják: általában a túlélő és a felelősségre vonást megúszó háborús bűnösök elkapásának kalandja és a bosszúállás morális dilemmái állnak a középpontjukban. Az adósság ezen alkotások sorába csatlakozik: főhőse három Moszad-ügynök, akik a hírhedt birkenaui sebész elfogására esküdtek fel. A film több hazai vonatkozással is bír, az egyik főszereplője a magyar származású Marton Csókás, továbbá a film jeleneteinek nagy részét hazánkban forgatták (az itthoni helyszínek ezúttal Németországot és Ukrajnát "alakítják").

http://focusfeatures.com
http://focusfeatures.com

A történet két párhuzamos idősíkon fut: a hatvanas évekbeli események a náci háborús bűnös elleni akciót elevenítik fel, amelyet a három fiatal titkosügynök Kelet-Berlinben hajtott végre, miközben a két férfi és női kémtársuk között szerelmi háromszög is kialakult. A másik idősík harminc évvel későbbi: a megöregedett hősök egykori kalandjáról épp könyv jelenik meg, amikor kiderül, hogy talán mégsem pont ugyanúgy történt minden a múltban, mint azt a hivatalos verzió állítja.

Az adósság (mely egy Ha-Hov című 2007-es izraeli film remake-je) ezt a történetet érdekes szerkezetben, az idősíkok folyamatos váltogatásával meséli el. Így a három főszereplő hat alakban jelenik meg előttünk, jobbnál jobb színészek megformálásában, hisz a fiatal kémeket ifjú tehetségek (Jessica Chastain, Marton Csókás, Sam Worthington) alakítják, az öregeket pedig rutinos színészóriások (Helen Mirren, Tom Wilkinson, Ciarán Hinds). Ahogyan pedig az idősíkok, úgy a műfajok is összekeverednek: feszültségben gazdag kémthriller váltakozik szerelmi (és lelkiismereti) drámával.

http://focusfeatures.com
http://focusfeatures.com

A korábban a Szerelmes Shakespeare-t és a Corelli kapitány mandolinját is jegyző John Madden rendezte film felvetései izgalmasak, ha nem is túl eredetiek. Ki érdemel halált, és ki jogosult ezt eldönteni? Kötelezhető-e egy ember arra, hogy végrehajtson felsőbb célért egy halálos ítéletet, örök bélyeget nyomva ezzel a saját életére? Minden felett áll-e az igazság, vagy bizonyos esetekben erkölcsösebb az elhallgatás és a titok? A készítők érdeme, hogy olyan történetet találtak, amely hordozza magában mindezeket a kérdéseket, ugyanakkor elmarasztalhatók amiatt, mert túlterhelték velük (és a szerelmi vívódásokkal) a filmet, így egyiket sem tudták igazán mélyen kidolgozni.

A film elbeszélésmódja gyönyörűen elő is hozza ezeket a problémákat. Az idősíkok közötti ugrálás eleinte érdekes kirakós játék: ahogyan egyre több történetdarabkát illesztünk össze a fejünkben, egyre jobban kitisztul a rejtélyesnek tűnő sztori. Amikor azonban nagyjából minden összeáll, ez a technika már csak arra lesz jó, hogy rámutasson: mekkora különbség van a két idősík között élvezeti szempontból. A múltbeli feszült izgalmakkal a jelen lanyha lelkizései nem tudják felvenni a versenyt.

http://focusfeatures.com
http://focusfeatures.com


Tippünk: Nézd meg a film előzetesét!




Kiknek ajánljuk?

- akiket érdekel, hogy néznek ki a magyar helyszínek más országot "játszva"
- akiket foglalkoztatnak a történetben feltett erkölcsi kérdések
- akik akkora kémfilm-rajongók, hogy még azt is megbocsátják, ha csak a film fele az


Kiknek nem ajánljuk?

- akik szerint semmi nem indokolhatja egy másik ember szándékos megölését
- akik számára unalmas az erkölcsi dilemmázás
- aki valami vidámra vágynak

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.