művészet film bor mozi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hollywood sokáig méltatlanul bánt a borral, és helyette martini, vodka és whiskey fogyasztására biztatta hőseit. A kilencvenes évektől kezdve változtak az italozási szokások az álomgyárban is, egyre több filmet tudunk felsorolni, amelyben kisebb-nagyobb szerepet kap a bor. A Life.hu megmutatja a kedvenceit, miközben Kiss Zsolt borszakértő segítségével eloszlat néhány tévhitet is.

1. Forgószél (1946)

Alfred Hitchcock pontosan tudta, hogyan kell vér és fegyverek nélkül feszültséget teremteni, amely több mint hatvan évvel a film bemutatása után is üt. A kémfilm kulcshelyszíne egy borospince, amely leleplező titkot rejt a náci ellenségről. A gyönyörűen fényképezett helyiség és a finom penésszel borított üvegek láttán bármelyik borszerető szeme bepárásodik a vágyakozástól. Itt jó lenne tárolni a kincset érő palackokat!



Szakértőnk véleménye

"Napjainkban a szakszerű tárolás a legnehezebb kérdés egy borgyűjtő számára, mivel lakáskörülményeink megváltoztak, a pincében tárolás lehetősége csak a szerencséseknek adatik meg. Ezért modern megoldásokat kell keresni. A tárolás legjobb eszköze pince híján a borhűtő, de az a kamra is ideális lehet, ahol a hőmérséklet kb. 10-12 fokos. Az állandó hőmérsékleten kívül fontos, hogy ne érje közvetlen napfény a palackot, illetve a bort fektetve tároljuk, hogy ne száradjon ki a dugó."


2. Gigi (1958)

A boldog békeidők Párizsában arra oktatja nagynénje Gigit, hogyan legyen igazi kurtizán, aki egy pillantásra képes megkülönböztetni az ajándékba kapott csillogó bizsut az értékes drágakövektől. Megtanítja, hogyan terüljön el elegánsan a szófán, és - nem utolsósorban - hogyan kóstoljon bort. "Ne hajtsd le!" - inti a nagynéni Gigit. "Csak finoman, egyszerre csak keveset! Élvezd ki teljesen az aromáját! Tartsd az első kortyot a szájpadlásodon, és az orrodon át lélegezz! Akkor érzed a zamatát. Érzed az aromáját? A rossz évjárat karcos. A jó évjárat, mint ez, simán lecsúszik."



Szakértőnk véleménye

"Ahhoz, hogy értsük a bort és tudjuk, mire kell figyelni a kóstolásnál, bizonyos alaptudásra szükség van. Egy 2-3 napos tanfolyamon szemléltető példákkal teszik érthetővé a borok különböző tulajdonságait. Vannak alap-, közép- és felsőfokú tanfolyamok is, ezek elvégzése után még sok bort kell kóstolnunk, hogy borértők legyünk."


3. Francia csók (1995)

Ha már a borkóstolásnál és a borok leírásánál tartunk: Meg Ryanhez hasonlóan valószínűleg először mi sem találnánk a megfelelő szavakat, ha a rom-kom másik főszereplője, Kevin Klein arra kérne, meséljük el, milyen bort kóstoltat velünk éppen. A Francia csók nem boros film, de a fenti jelenet kulcsfontosságú az érzelmek alakulásában.

Szakértőnk véleménye

"A borleírásra vannak olyan egyezményes kifejezések, mint a vékony, a savhangsúlyos, a negédes, a kedves, a behízelgő, amelyek a laikusok számára furcsának tűnnek. Talán a húsos szerkezetű lehet a legmeglepőbb kifejezés. Használunk gyümölcsneveket is, ha a bor arra emlékeztet. Természetesen ezek a gyümölcsök nincsenek jelen a borban, de a szakemberek ezen kifejezések hallatán pontosan tudják, milyen jellegű nedűről van szó."

Tippünk: Itt válogathatsz a finomabbnál finomabb borok közül!



4. Kerülőutak (2004)







Szakértőnk véleménye

"Nincs ciki bor, mindenki olyan bort fogyasszon, ami kedvére való. Vannak divathullámok, amelyek egy-egy borfajta vagy borászat előnyére válnak. Egy időben például mindenki chardonnay-t telepített, mert az volt a divat. Pedig a divatozásnál fontosabb, hogy mesterséges anyagoktól mentes, természetközeli bort válasszunk. Minden árkategóriában vannak jó borok, csak gyakorlat vagy szakértői segítség kell, hogy ezeket megtaláljuk."


5. Bor, mámor, Provence (2006)


Peter Mayle író évek óta provence-i birtokáról ontja az élet élvezetéről, a jó borról, az ételekről és a szerelemről szóló regényeit. Ridley Scott hollywoodi rendező szintén ezen a vidéken borászkodik, ha teheti. A táj, a napfény és a helyi borok iránti szeretetük gyümölcse a Bor, mámor, Provence, amelyben a brókert alakító Russell Crowe (Max) egyik pillanatról a másikra egy franciaországi chateau tulajdonosa lesz. Szerencsétlenségére még az is kiderül, hogy a birtokon termelt bor nem egy utolsó, tablettás változat, és ez még egy érv amellett, hogy ne adja el a birtokot.



Szakértőnk véleménye:

"Magyarországon is tudunk brókerből lett borászról, sőt! A legismertebb magyar borászok között szép számmal vannak olyanok, akiknek nem a borászat az eredeti szakmájuk, több végzett gépész és erdész is van közöttük. Sokan üzleti lehetőséget láttak a borban, és ezért vágtak bele a vállalkozásba, ahol szakemberek segítették őket. Azóta közülük is sokan elvégezték a közép- vagy felsőfokú szakmai képzést, és évről évre jobbnál jobb nedűkkel lepik meg fogyasztóikat."


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.